G4Media.ro

Liderul olandez de extremă dreapta Geert Wilders numește un nou negociator pentru…

Foto: Facebook Geert Wilders

Liderul olandez de extremă dreapta Geert Wilders numește un nou negociator pentru formarea guvernului

Liderul extremei drepte olandeze Geert Wilders și-a relansat marți încercarea de a forma un guvern de coaliție prin numirea unui nou negociator-șef, la o zi după ce predecesorul său a demisionat în urma unor acuzații de fraudă, transmite agenția AFP.

Noul negociator șef este fostul ministru laburist al educației Ronald Plasterk, în vârstă de 66 de ani. Sarcina sa va fi de a face legătura între liderii partidelor și de a stabili cine este pregătit să lucreze cu cine.

Plasterk, care a fost, de asemenea, ministru de interne, profesor universitar, editorialist și cercetător în domeniul cancerului, a obținut „un sprijin larg” din partea principalilor lideri ai partidului, potrivit președintelui Camerei inferioare Vera Bergkamp.

„Este important ca, după un început ratat, să repunem conversația pe drumul cel bun”, a declarat Bergkamp reporterilor.

Wilders l-a descris pe dl Plasterk ca fiind o „minte creativă cu multă experiență politică, dar și cu o anumită distanță” față de politică. „Am crezut că a fost o idee bună să alegem pe cineva din alt partid… el însuși a fost de acord cu acest lucru”, a adăugat el.

„Rezultatul alegerilor este surprinzător pentru mulți, dar țara trebuie să fie guvernată”, a declarat Plasterk reporterilor.

El a adăugat că se va apuca imediat de treabă, întâlnindu-se cu liderii partidelor în vederea prezentării unui raport în parlament la începutul lunii viitoare.

Comunitatea internațională, începând cu liderii europeni, urmărește îndeaproape încercarea lui Wilders și a Partidului Libertății (PVV) de a forma un guvern cu parteneri care se tem de poziția sa deschisă împotriva islamului, a imigrației și a Uniunii Europene.

Înainte de a începe, procesul de formare a unui guvern a fost întrerupt: Gom van Strien, desemnat de liderul de extremă-dreapta pentru a conduce negocierile, a fost forțat să demisioneze după ce a fost acuzat în mass-media olandeză în weekend de comiterea unei fraude la fosta sa companie. „Nu a fost începutul pe care l-am sperat”, a recunoscut Wilders.

PVV militează pentru interzicerea moscheilor, a Coranului și a purtării vălului de către femeile musulmane, precum și pentru un referendum privind ieșirea Olandei din UE.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...