G4Media.ro

Lidera Verzilor germani, acuzată că și-ar fi ascuns o parte din venituri

Lidera Verzilor germani, acuzată că și-ar fi ascuns o parte din venituri

„Barometrul politic”, cu care televiziunea germană ZDF măsoară săptămânal intenția de vot, arată că Annalena Baerbock, candidata Verzilor la postul de cancelar, Annalena Baerbock, a pierdut multă susţinere într-o perioadă scurtă de timp, arată publicația ABC, citată de Rador.

Motivul acestei scăderi este că Baerbock ar fi încercat să ascundă o parte din veniturile sale de opinia publică. Candidata verde a uitat să noteze plăți suplimentare ale partidului său de până la 37.000 de euro în anii 2018-2020. „A uitat din greșeală”, au început prin a explica cei de la biroul de presă al partidului, care tocmai a actualizat declarația publică de avere care apare pe site-ul său. Purtătorul de cuvânt Linda Hübner a clarificat ulterior că „Ministerul Federal al Finanțelor indică faptul că veniturile care se plătesc în plus față de salariu trebuie declarate, dar că ea nu primește salariu de la partid și, prin urmare, nu le-a declarat”.

Acestea sunt plăți care au fost justificate ca fiind cheltuite pentru „Crăciun”, „campanii electorale” și „coronavirus”, iar ultimul bonus de 25.000 de euro nimeni nu a reușit să îl explice până acum. Annalena Baerboch nu primește salariu de la partid pentru că este deputat, deși primește 10.073 euro pe lună de la Bundestag, pe lângă indemnizații substanțiale.

Dar atât deputații, cât și eurodeputații sunt obligați să informeze administrația Bundestag cu privire la toate veniturile lor. La acestea trebuie adăugate veniturile sale ca autor: cartea ei va fi publicată la mijlocul lunii iunie, iar în februarie a primit o primă tranșă de 12.322,50 euro (cu 15.000 euro mai puțin comisionul agenției). A doua tranșă, colectată în luna mai, este de 12.322,50 euro.

După câteva zile, lidera Verzilor a recunoscut că „a fost o omisiune stupidă și probabil că asta mă deranjează cel mai mult”. „De îndată ce am aflat, l-am declarat imediat”, a adăugat ea într-un interviu. Și cazul i-a determinat pe alți membri proeminenți ai Verzilor să își actualizeze și declarațiile de avere. Cem Özdemir a raportat, de asemenea, plăți suplimentare. Biroul său a anunțat că a raportat bonusuri de Crăciun începând cu 2014 în valoare totală de 20.580,11 euro, de care nu se ştia până acum.

„Toate acestea pot deveni un obstacol în campania sa electorală”, spune politologul berlinez Oskar Niedermayer, „având în vedere că Verzii conduc o campanie electorală centrată pe persoana lui Baerbock”.

Când este vorba despre venituri suplimentare, Niedermayer vede o problemă de credibilitate pentru Verzi. „Dacă îi critici în mod sistematic pe ceilalți pentru veniturile lor suplimentare, dar obții tu însuţi unele îdeloc neglijabile și apoi nu informezi – în mod accidental – administrația Bundestag în timp util, după aceea nu poți fi surprins de critici”.

Critici vin și din partea vechilor lideri ai partidului. Fostul șef al Verzilor, Hans-Christian Ströbele, i-a cerut lui Baerbock să-și publice în mod deschis veniturile. „Bineînțeles că avem nevoie de o transparență deplină”, a spus el într-un interviu pentru „Der Spiegel”, declarându-se „dezgustat” și „surprins”.

Surpriza este împărtășită și de cealaltă parte a arcului parlamentar. Șeful tinerilor CDU, Uniunea Tânără, Tilman Kuban, subliniază că „întrebarea decisivă este de ce există un bonus fără impozite asociat cu coronavirusul pentru președinții Verzilor”. „Înțeleg că așa ceva a fost gândit pentru angajați, dar nu pentru cei cu funcții politice onorifice”, reproșează el.

Traducerea Rador: Rodezia Costea

Sursa foto: Annalena Baerbock / Twitter

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. ia uite cine da altora lectii despre moralitate. Anti-coruptie etc. Cam mare putegraiul in toata UE, din păcate!