G4Media.ro

LEONARDO, al patrulea cel mai puternic supercomputer din lume, a fost inaugurat…

leonardo-supercomputer.cineca.eu/

LEONARDO, al patrulea cel mai puternic supercomputer din lume, a fost inaugurat în Italia

Un nou supercomputer european, LEONARDO, a fost inaugurat joi în Italia, la Bologna, de Comisia Europeana împreună cu Întreprinderea comună europeană pentru calcul de înaltă performanță (EuroHPC JU), Ministerul italian al Universităților și Cercetării și consorțiul CINECA.

LEONARDO este un sistem de supercalculatoare de clasă mondială, dezvoltat și asamblat în Europa, potrivit unui comunicat al CE.

Atunci când va fi complet operațional, acesta va avea o putere de calcul de aproape 250 de petaflopi (250 de milioane de miliarde de calcule pe secundă).

LEONARDO este în prezent al patrulea cel mai puternic supercomputer din lume. Acesta este rezultatul unei investiții comune de 120 de milioane de euro, jumătate din partea Comisiei și jumătate din partea Ministerului italian al Universităților și Cercetării și a consorțiului CINECA, format din alte cinci țări participante la EuroHPC (Austria, Grecia, Ungaria, Slovacia și Slovenia).

Acesta combină componente de calcul de înaltă performanță de ultimă generație cu utilizarea inteligenței artificiale pentru a îndeplini sarcini foarte complexe. Astfel, va permite cercetări fără precedent în domeniul cancerului și al descoperirii de medicamente, înțelegerea funcționării creierului uman, descoperirea de tehnologii energetice nepoluante, modelarea mai precisă a climei, precum și contribuția la prezicerea și monitorizarea dezastrelor naturale și a pandemiilor.

Sistemul de supercalculatoare LEONARDO se concentrează pe durabilitatea mediului și este echipat cu instrumente pentru ajustarea dinamică a consumului de energie, permițând un echilibru inteligent și optim între economisirea energiei și performanță. În plus, utilizează un sistem de răcire cu apă pentru a crește eficiența energetică.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

2 comentarii

  1. Nu in Romania? Pff. Trebuie sa fi fost vreun roman implicat. Nu ati gasit nici unul? Mai cautati, ca sa fie stirea stire.

  2. Cred că pe acest PC super extra mega intelgent merge și Far Cry 6…