G4Media.ro

Legile Justiției și Codul de procedură penală, amânate încă o dată de…

Legile Justiției și Codul de procedură penală, amânate încă o dată de Curtea Constituțională. Dezbaterile, la finalul lunii septembrie

Curtea Constituțională a amânat pentru septembrie discutarea sesizarilor pentru trei proiecte de lege esențiale pentru tentativa PSD-ALDE-UDMR de a modifica radical justiția. Astfel, judecătorii constituționali au amânat azi dezbaterile pe Codul de Procedură Penală și pe două dintre legi care modifică legile justiției (legile 304 și 317 din 2004), potrivit Agerpres. G4Media.ro a scris în premieră despre amânare în 11 iulie.

CCR a amânat pentru 18 septembrie discutarea sesizării preşedintelui Klaus Iohannis în legătură cu modificarea şi completarea Legii 317/2004 privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Superior al Magistraturii.

Tot miercuri, CCR a amânat pentru 25 septembrie, dezbaterea sesizărilor PNL, USR şi pe cea a Instanţei supreme, în legătură cu proiectul de modificare a Codului de procedură penală, precum şi pentru modificarea Legii privind organizarea judiciară (304/2004).

În ceea ce privește legea care modifică Legea 303/2004, sesizarea Opoziției a fost declarată inadmisibilă.

Foto: Klaus Iohannis și Valer Dorneanu, șeful CCR (InquamPhotos / Octav Ganea)

Amânarea dezbaterilor vine după ce Comisia de la Veneția a publicat în 13 iulie raportul preliminar privind modificările la cele trei legi ale justiției. În raport, Comisia de la Veneția le solicită autorităților de la București să revină asupra modificărilor, în special în ceea ce privește numirea și revocarea procurorilor șefi ai principalelor parchete – DNA, DIICOT și Parchetul general.

Comisia cere ca în procedură să fie menținut rolul președintelui României și al CSM pentru a echilibra influența ministrului justiției.

Comisia de la Veneția e așteptată să sprijine Opinia fără modificări la sesiunea pleanară din octombrie, se arată în anunțul oficial de pe site-ul Consiliului Europei. De asemenea, Comisia de la Veneția a autorizat raportorii să emită opinia și să o trimită autorităților române.

Principalele solicitări ale Comisiei de la Veneția în ceea ce privește legile Justiției:

 • Reconsiderarea sistemului de numire și demitere a procurorilor de rang înalt cu scopul de a asigura condițiile pentru o procedură neutră de numire / demitere prin menținerea în acest proces a președintelui României și a CSM, cu scopul de a echilibra influența ministrului Justiției
 • Abandonarea schemei de pensionare timpurie a magistraților. Reamintim că propunerea PSD ar duce la depopularea masivă a instanțelor, cu efecte majore mai cu seamă la Înalta Curte și Curțile de Apel
 • abrogarea sau definirea mai clară a prevederilor care permit procurorilor superiori ierarhic să invalideze, ca neîntemeiate, soluțiile date de procurori care fac dosare
 • reexaminarea prevederilor privind revocarea membrilor CSM
 • eliminarea restricțiilor propuse pentru limitarea libertății de expresie a judecătorilor și procurorilor
 • reconsiderarea înființării unei secții speciale pentru anchetarea magistraților. Recursul la procurori specializați, combinat cu măsuri eficiente de prevenție, este alternativa de dorit
 • Completarea prevederilor privind răspunderea materială a magistraților prin statuarea expresă că, în absența relei credințe și/sau a gravei neglijențe, magistrații nu sunt răspunzători pentru pronunțarea unei solutii care a fost infirmata/modificată de instanța de control judiciar; amendarea mecanismului pentru acțiunea în regres de o asa maniera incat aceasta să aibă loc doar condiționat de prealabila stabilire a răspunderii magistratului in urma/în cadrul unei proceduri disciplinare

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

4 comentarii

 1. Si legea 304/2004 va fi reexaminata de CCR? Credeam ca acea lege e deja in faza de promulgare si contestatia Presedintelui a fost respinsa.

 2. Ce bine, pana la toamna vor fi deja la „cursuri” la Jilava, dar doar dupa ce in prealabil vor fi atent barbieriti…!

 3. Daca s-a amanat totul pentru septembrie inseamna ca e clar ca joi va fi OUG pentru amnistie.
  Daca nici „presu'” si nici „prim-sinistra” n-au spus nimic dupa intalnire (cazand de acord sa nu dea declaratii), inseamna ca nu s-au inteles pe subiectul discutat.

 4. „Inca un pas pentru instituirea unei raspunderi reale a magistratilor a fost facut miercuri, 18 iulie 2018, dupa ce Curtea Constitutionala a Romaniei condusa de Valer Dorneanu (foto dreapta) a respins ca inadmisibila obiectia de neconstitutionalitate formulata de Opozitie privind modificarile la Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor.
  Sesizarea facuta de 92 de deputati s-a inscris in seria contestatiilor facute la CCR pe Legea 303/2004 care reglementeaza si raspunderea magistratilor, in speranta ca procurorii si judecatorii abuzivi nu vor ajunge sa dea socoteala. Nu mai departe de luna trecuta, CCR a dat cu flit USR, PNL si ICCJ, respingand criticile formulate la Legea 303/2004, inclusiv cele referitoare la raspunderea magistratilor.”