G4Media.ro

Legiferare discretă a căsătoriei între persoane de același sex în Grecia. Premierul…

Foto: Facebook Kyriakos Mitsotakis

Legiferare discretă a căsătoriei între persoane de același sex în Grecia. Premierul Mitsotakis a ales să-i trateze cu mănușă de catifea pe parlamentarii conservatori disidenți, dar nu va uita acest lucru – Analiză eKathimerini

Prim ministrul și liderul partidului Noua Democrație (ND, conservator), Kyriakos Mitsotakis, a ales o abordare fără dramatizare în efortul său de a reforma dreptul familiei pentru a permite cuplurilor de același sex să se căsătorească.

Într-un interviu televizat acordat miercurea trecută, premierul Mitsotakis a lăsat să se înțeleagă că dorește să evite tensiunile din interiorul partidului, chiar dacă unii deputați ai ND, inclusiv un fost prim-ministru, își proclamă cu voce tare opoziția.

În interviu, Mitsotakis a sugerat că parlamentarii cu probleme de conștiință ar trebui să se abțină, sperând că opoziția de stânga va susține din principiu proiectul de lege propus, în ciuda faptului că îi critică „inadecvarea”. De asemenea, conform regulilor parlamentare, abținerile ar scădea pragul majorității necesare de la 151 la doar 75 de voturi în Parlamentul de 300 de membri, unde ND are 158 de mandate.

În privat, premierul Mitsotakis a precizat, în primul rând propriului său cabinet, care include unii disidenți, și grupului său parlamentar că, chiar dacă nu vor fi impuse sancțiuni, poziția fiecăruia va fi evaluată și, probabil, va afecta perspectivele viitoare ale disidenților.

Premierul Mitsotakis a declarat că, atunci când va veni momentul, probabil în februarie, să voteze asupra proiectului de lege, membrii cabinetului vor vota ca simpli parlamentari. Dar, la sfârșitul săptămânii trecute, purtătorul de cuvânt al guvernului, Pavlos Marinakis, a repetat o frază a lui Mitsotakis, potrivit căreia membrii cabinetului au un „angajament mai mare” de a susține deciziile luate de acest organism.

Cabinetul urmează să abordeze problema reformei căsătoriei la următoarea sa reuniune, spre sfârșitul lunii ianuarie.

Cuplurile de același sex pot semna deja un contract de parteneriat civil în Grecia. Proiectul de lege propus le-ar permite acestora să încheie o căsătorie civilă. Chiar dacă creștinismul ortodox este religia oficială de stat, Mitsotakis s-a abținut să impună căsătoria religioasă unei Biserici profund opuse.

Tocmai această opoziție și cea a unei pături semnificative de alegători, aproape toți religioși, care au probleme în a accepta căsătoria între persoane de același sex, a dat de gândit multor parlamentari ND. Nu se știe câți dintre ei își bazează opoziția mai degrabă pe principii decât pe teama de electoratul lor.

Cea mai spinoasă problemă este cea a copiilor. Mitsotakis a declarat că se va opune ca un cuplu de același sex să îi aibă prin surogat, dar un consilier apropiat, ministrul de stat Akis Skertsos, a declarat pentru Kathimerini că copiii născuți prin surogat în străinătate ar fi pe deplin recunoscuți, ocolind orice interdicție internă.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...