G4Media.ro

Legendarul regizor francez Jean-Luc Godard a murit la 91 de ani

Sursa foto: Facebook / Jean-Luc Godard

Legendarul regizor francez Jean-Luc Godard a murit la 91 de ani

Regizorul Jean-Luc Godard, care a fost vârful de lance al revoluționarului „New Wave” (Nou Val – n.r.) francez în cinematografie, a murit la vârsta de 91 de ani, a anunțat presa franceză, potrivit BBC.

Godard a debutat pe scenă cu filmul À bout de souffle (1960).

Acesta a dat startul unei serii de filme aclamate care au rescris regulile cinematografiei, precum Le Mépris (Dispreț), Bande à Part (Bandă de străini) și Alphaville.

Opera sa a adus o nouă energie și îndrăzneală în cinematografie și a influențat regizori de la Quentin Tarantino la Martin Scorsese.

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat că țara a pierdut o comoară națională și un geniu.

Godard a început ca critic de film înainte de a trece în spatele camerei de filmat cu filmul elegant și tensionat Breathless. Protagoniștii săi, Jean Seberg și Jean-Paul Belmondo, erau plini de farmec într-un mod nou și dezinvolt, în timp ce camera de filmat era în continuă mișcare, montajul era rapid și îndrăzneț, iar scenariul semi-improvizat.

Regizorul a spus odată: „A fost un film care a luat tot ceea ce făcuse cinematograful – fete, gangsteri, mașini – a explodat toate acestea și a pus capăt, odată pentru totdeauna, vechiului stil.”

Acesta a fost urmat de Le Petit Soldat (Micul soldat) – deși filmul a fost interzis până în 1963 din cauza reprezentării torturii aprobate de guvern.

Din distribuție făcea parte și actrița Anna Karina, care s-a căsătorit cu Godard în 1961 și a apărut apoi într-o serie de filme de mare succes ale acestuia.

Ea a jucat rolul unei dansatoare de club de noapte care își dorește un copil în Une Femme est une Femme (1961); o tânără prostituată pariziană în Vivre sa vie (1962); și un membru al unei bande în Band of Outsiders (1965).

Într-o declarație pentru agenția de știri Reuters, fostul ministru francez al culturii Jack Lang a spus despre Godard: „A umplut cinematograful cu poezie și filozofie. Ochiul său ascuțit și unic ne-a făcut să vedem imperceptibilul”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...