G4Media.ro

Legea USR care facilitează înființarea firmelor este constituțională: Românii pot să își…

Legea USR care facilitează înființarea firmelor este constituțională: Românii pot să își facă o firmă fără a mai avea nevoie de acordul vecinilor, iar pentru a doua firmă nu vor mai fi obligați să apeleze la ajutorul rudelor

USR anunță că legea care facilitează înființarea firmelor a fost declarată constituțională și poate fi promulgată, precizând că așteaptă ca președintele Klaus Iohannis să semneze cât mai rapid decretul.

”Legea pentru care USR s-a luptat în Parlament permite românilor să își înființeze a doua firmă fără să mai adauge o rudă ca asociat simbolic cu 0,1% din firmă, respectiv să își înființeze o firmă fără să mai ceară permisiunea tuturor vecinilor dacă nu desfășoară activitate comercială la sediu. De asemenea, legea elimină restricția de a avea o singură firmă per cameră, ceea ce înseamnă că vor putea fi înființate mai multe firme la aceeași adresă”, au transmis cei de la USR într-un comunicat de presă.

Proiectul de lege, depus în mai 2017 și susținut de toți parlamentarii USR, a fost adoptat de Parlament prima dată în decembrie 2019, a doua oară în aprilie 2020, după ce a fost reexaminat la cererea președintelui. După al doilea vot favorabil din partea Parlamentului, proiectul a fost atacat la Curtea Constituțională de Guvernul Orban. Judecătorii CCR au decis, miercuri, că prevederile sunt conforme Legii fundamentale și că argumentele critice ale Executivului nu sunt valabile.

„Sper ca domnul Orban și PNL să fi învățat lecția și să nu mai pună bețe în roate micilor antreprenori de-acum încolo. România are nevoie ca de aer de cât mai multe noi afaceri dacă vrem să sperăm la o recuperare economică sănătoasă. Este un pas mic pentru oamenii care vor să întreprindă în țara aceasta. Următorul pas este digitalizarea. Vreau ca ziua în care întreprinzătorii își vor deschide afaceri ca în Estonia și în Marea Britanie, pe internet, în 20 de minute, să vină cât mai repede”, a declarat deputata USR Cristina Prună.

„Să adaugi la birocrație e ușor. Să o elimini este foarte greu. Președintele și guvernul așa-zis liberal au frânat și au întârziat cât au putut de mult această lege. Face parte din strategia PNL să nu poată spune USR că a făcut ceva. Așa gândește PNL. Acum, președintele Iohannis nu mai are altă cale decât să promulge legea, conform Constituției. O mare victorie pentru toți românii care vor să întreprindă în România. Dar, ce credeți că face, tot ieri, domnul ministru Predoiu, după ce a întârziat cât a putut acest proiect? Anunță că începe consultări cu mediul de afaceri pentru ’simplificarea formalităților aferente înființării unei firme și înregistrării în registrul comerțului‘. Unui om normal i-ar fi și rușine, dar în politică rușinea nu e o virtute. Cam ăsta e nivelul de ipocrizie din vechea clasă politică. Să te opui cât poți debirocratizării, să îngreunezi viața a zeci de mii de întreprinzători cu tot felul de hârtii inutile. După care să ai tupeul să organizezi consultări cu mediul de afaceri pentru debirocratizare. Știți ce este trist? Că dacă pentru a elimina chiar și birocrația absurdă, care nu mai există decât în puține locuri în lume (în multe țări europene firmele se înființează în câteva ore pe internet), este nevoie de o bătălie atât de grea și chiar și oameni care își zic ‘liberali’ te sabotează din motive meschine, ne dăm seama cât de greu va fi să facem reformele profunde de care România are nevoie”, a spus, la rândul său, deputatul USR Claudiu Năsui.

USR amintește că, la președintele Iohannis, spre a fi promulgată, este o altă lege inițiată de parlamentarii Uniunii, care vizează debirocratizarea: cea care ajută peste 1 milion de firme simplificând procedura de declarare a beneficiarului real al unor persoane juridice. Legea modifică și completează Legea nr. 129/2019 pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului în sensul că beneficiarii reali nu se vor mai declara anual dacă nu a intervenit vreo schimbare, iar persoanele juridice constituite doar din asociați persoane fizice să fie exceptate de la obligația declarării anuale.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

 1. multe legi bune de la USR, se vede ca lucreaza pentru tara, spre deosebire de ceilalti parlamentari

  • problema e ca au dezamagit, ca nu l-au adus pe Isus in USR+

  • nu intelege alegatorul „inteligent” ca un doctorat facut cu munca, o facultate facuta cum trebuie e diferit de doctoratul lui Ponta sau de universitatea lui Nicolicea sau …

 2. Un alt ajutor dat celor ce vor sa se ascunda . USR se lipeste din ce in ce mai mult de vechea modalitate a anilor 2000. Viitorul este altul .

  • Da , e dupa modelul britanic…de aia au ajuns aia atat de rau ca nivel de trai. Capitalisti nenorociti.

  • Adevarat daca esti comunist, intiativa antreprenoriala te roade.
   Statul, statul la stat si mocaceala.

 3. Şică PNL face politica PSD la Guvern iar Alina Gorghiu PNL face politica PSD la Parlament.

 4. Ne minunăm, pe la vreo alegere electorală, cînd mass media ne informează că la o unică adresă sunt înregistrați 3.000 – 5.000 de alegători – cum dracu’ or încăpea ăia toți acolo? Da’ să găsești într-o debara vreo 5.000 de firme dintr-astea USR-iste o fi fain?!

 5. Buna ziua!Este un început!!Si este bine ca începeți să vă cunoasteti dușmanii înainte să vă asociați cu ei!!!Daca veti continua pe baza proverbului”fereste-mă Doamne de prieteni ca de dușmani mă feresc singur”s-ar putea sa aveți șanse mult mai mari decat in alianțe!!!

  • Se pare ca doar USR nu gandeste populist in tara asta !

   PS. Lectiile pe care USR i le da PNL, fara sa urmareasca acest lucru, ar trebui sa ii trezeasca pe liberali si sa-i faca sa inteleaga ca o alianta politica cu USR este imperios necesara si trebuie sa se faca pe baze de egalitate si cu buna credinta !

 6. Comunismul este singura cale de fauri Romania Mare. Au ajuns la putere toti chiaburii !!!