G4Media.ro

Legătura dintre mita de două milioane de euro descoperită de DNA și…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Legătura dintre mita de două milioane de euro descoperită de DNA și fostul ministru de finanțe Sebastian Vlădescu

O fostă consilieră personală a ministrului Transportului, Ovidiu Silaghi, este urmărită penal de procurorii Direcției Naționale Anticorupție pentru că a solicitat și a primit o mită de aproape 2 milioane de euro. Mita ar fi fost transferată prin SRL-ul Team Delta Proiect, societate înființată de Sebastian Vlădescu, fost ministru al Finanțelor, în anul 2008. Vlădescu și-a cedat acțiunile în firma contra sumei de 3.000 de lei pe care a primit-o de la Mihaela-Vasilica Szechely, după cum rezultă din datele consultate de G4Media.ro.

Potrivit documentelor obținute de la termene.ro, Team Delta Proiect a fost înființată în 2008. Unul dintre fondatori a fost Sebastian Vlădescu, acesta deținând 30% dintre acțiuni. Partenerii să erau Bogdan Ceaușelu – tot cu 30% și italienii Roberto Favino Pasquale (din Andria) și Riccardo Zinfollino (tot din Andria), fiecare cu câte 20%. Primul italian este soțul consilierii lui Szilaghi, ministrul al Transporturilor din mai și până în decembrie 2012.

Capitalul social al SRL-ului era de 10.000 de lei. În 2010, Vlădescu cedează acțiunile la valoarea nominală de 3.000 de lei cât reprezenta 30%. Fostul ministru cesionează partea sa în Team Delta Proiect către Mihaela-Vasilica Szechely.

Acum, acționariatul societății este format din Roberto Favino Pasquale – 42 %, Anna Rechia – 41%, Ottaviano Paquale – 10%, firma belgiană Ensemble International Consultig Group – 5% și Alexandra Mocanu, cea care este și administrator, cu 2%.

Acuzațiile DNA. Mihaela-Vasilica Szechely, fostă consilieră personală a ministrului Transporturilor – Ovidiu Szilaghi, este cercetată penal de procurorii anticorupție pentru faptul că a cerut și primit ca mită două milioane de euro, așa cum se precizează într-un comunicat al DNA. Mita ar fi fost plătiră de administratorul austriac al asocierii de firme Swietelsky – Wiebe – Takenaka, asociere care trebuia să construiască în schimbul a 160 de milioane de lei linia de cale ferată rapidă între București și Constanța.

Alături de Mihaela-Vasilica Szechely, mai sunt cercetați soțul italian al acesteia și Alexandra Mocanu, administratorul firmei prin care se transferau banii de șpagă. Cei trei sunt sub control judiciar timp de 30 de zile.

”În cursul anului 2012, în exercitarea atribuțiilor de consilier al ministrului Transporturilor, Mihaela-Vasilica Szechely a pretins sume de bani de la un reprezentant al companiei de construcții (n.r. – Josef Hornegger), iar în perioada 2012 –2015 a primit, prin intermediul firmei Team Delta Proiect pe care o controla, suma de 9.410.375,7 lei.

În schimbul banilor, consilierul a promis că, datorită influenței pe care o are asupra funcționarilor din Ministerul Transporturilor îi va determina să facă demersurile necesare astfel încât ministerul să aloce CFR SA banii datorați companiei, susțin procurorii.

O parte din comisionul încasat, ”respectiv suma de 1.011.550 euro, a fost transferată în contul unor firme belgiene de consultanță, după care a fost folosită pentru plata unor servicii de publicitate prestate în cadrul campaniei electorale ocazionate de alegerile parlamentare din anul 2012”, se mai precizează în comunicatul DNA.

De altfel procurorii români au recunoscut că ancheta a fost începută de colegii din Belgia care le-au cerut ajutorul pentru finalizarea anchetei.

Mihaela-Vasilica Szechely este cercetată pentru instigare la spălare de bani și trafic de influență. Și firma Team Delta Proiect este urmărită penal pentru spălare de bani.

Bani și pentru lui Vlădescu. Tot în legătură cu modernizarea liniei ferate dintre București și Constanța, Sebastian Vlădescu este acuzat de DNA de luare de mită şi trafic de influență în formă continuată.

Potrivit anchetatorilor, în perioada 2008 – 2009, Vlădescu a primit de la administratorul austriac suma de aproximativ un milion de euro (reprezentând partea sa din comisionul pretins) în conturile bancare ale unor societăți comerciale pe care le controla.

„Ulterior, în perioada 2009 – 2010, suspectul Sebastian Vlădescu, în calitatea menţionată mai sus, pentru a-şi îndeplini atribuțiile sale de serviciu într-un mod care să asigure finanţările respective, a acceptat de la reprezentantul companiei străine promisiunea sumei de două milioane de euro, iar, în perioada noiembrie 2011 – septembrie 2013, a primit suma de 65.000 de euro, sub forma finanțării activității unei companii offshore, unde avea calitatea de asociat”, preciza DNA.

Procurorii mai spun că Sebastian Vlădescu, în perioada septembrie 2010 – ianuarie 2013, a pretins şi primit de la aceeași persoană suma totală de 2.117.000 euro. În schimbul acestor sume de bani, suspectul Sebastian Vlădescu urma să îşi exercite influență pe care a pretins că o avea asupra ministrului Transporturilor pentru a-l determina să asigure finanţarea necesară plăţii facturilor aferente lucrărilor efectuate la tronsonul de cale ferată Bucureşti – Constanţa, menţiona DNA.

În această anchetă, mai sunt urmăriți penal Cristian Boureanu – trafic de influenţă; Mircea Ionuţ Costea (cumnatul lui Mircea Geoană, fost director al Eximbank) – trafic de influenţă şi complicitate la luare de mită; Mihaela Mititelu (persoană apropiată de conducerea CFR) – trafic de influenţă şi complicitate la luare de mită; Constantin Dascălu (fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor) – luare de mită.

Austriacul a recunoscut totul

DNA a anunțat la mijlocul lunii martie că l-a trimis vineri în judecată, în această cauză, și pe Josef Hornegger, reprezentantul consorțiului de firme austriece Swietelsky – Wiebe – Takenaka. El este acuzat că i-a mituit pe fostul ministru al Finanțelor, Sebastian Vlădescu, în dosarul reabilitării căii ferate Bucureşti – Constanţa. Josef Hornegger și-a recunoscut faptele și a semnat un acord de recunoaștere a vinovăției, potrivit comunicatului DNA.

Josef Hornegger a recunoscut două fapte de complicitate la dare de mită și complicitate la cumpărare de influență.

Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: Octav Ganea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. „Plata facturilor aferente lucrărilor efectuate la tronsonul de cale ferată Bucureşti – Constanţa”
    Si pina la urma s-au platit facturile?
    Inteleg ca ele au fost ingrosate cu vreo 2-3 milioane de euro ca sa asigura platile mentionate.
    Cine a aprobat aceste cheltuieli?
    Care a fost procedeul de selectie a ofertelor?
    Etc, Etc, Etc

  2. Interesant. Sebastian Vlădescu asociat cu 2 macaronari mafioți…
    Hmmm. Și vrea să spună că din tiată povestea de 2 milioane de coco, mister Vlădescu s-a ales doar cu 3000 de lei ? Vii puteți crede așa ceva ?
    Păi hai să vedem: dacă plățile alea trebuiau deblocate pentru ca Ministerul Transporturilor să poată „plăti” lucrarea, cine era ministru de finanțe ? Cine „debloca ” fondurile ?
    Tăriceanu ce zice ? El nimic, nimic ??

  3. V-ati infipt prea mult de ati cazut in raza DNA-ului.