G4Media.ro

Lecţii de limba română pentru refugiaţii ucraineni, din 6 mai la TVR…

Sursa foto: News.ro

Lecţii de limba română pentru refugiaţii ucraineni, din 6 mai la TVR 2 / Peste 30 de mii de copii ucraineni au intrat şi au şi rămas în România de la începutul războiului

Proiectul „Teleşcoala” de la TVR 2 se extinde, urmând a fi difuzate din 6 mai lecţii de română pentru ucrainenii care vor să-şi îmbunătăţească cunoştinţele de limbă română, anunță News.ro.

Din 6 mai, în fiecare vineri, spaţiul alocat emisiunii „Teleşcoala” va fi dedicat lecţiilor de limba română pentru refugiaţii ucraineni.

De la declanşarea războiului, peste 30 de mii de copii ucraineni au intrat şi au şi rămas în România. Pentru ei, Ministerul Educaţiei a emis ordin privind repartizarea în unităţile de învăţământ din ţară sau posibilitatea de a asista la cursuri ca audienţi, fără a fi înscrişi la şcoala respectivă şi fără a da examene.

În sprijinul celor care au fost nevoiţi să fugă din calea războiului, Televiziunea Română va difuza, în cadrul proiectului „Teleşcoala”, lecţii speciale de limbă română, ca limbă străină pentru ucrainenii aflaţi pe teritoriul ţării noastre.

Cursul, intitulat „Limba română pentru ucraineni”, este nivel A1, iar profesorii, Larisa Petretchi şi Loredana Luşcanu, se vor adresa în paralel, atât în limba română, cât şi în ucraineană. Cuvintele simple şi expresiile uzuale vor fi baza primelor lecţii, apoi, treptat, vor fi introduse şi noţiuni elementare de gramatică. Vor fi difuzate două lecţii pe săptămână, vinerea, de la ora 9.00 şi 9.30, cu reluare de la ora 15.00 şi 15.30.

„Am văzut în zona noastră copii ucraineni care se integrează greu necunoscând limba română. Aşa că, am decis să le dăm o mână de ajutor, ca să înveţe pentru început limba română primul nivel. Lucrez într-o şcoală în care copiii studiază limba ucraineană ca limbă maternă şi avem şi clase cu predare bilingvă. Sunt două: una de gimnaziu şi una de învăţământ primar. Toate disciplinele sunt predate în limba ucraineană. E un avantaj pentru cei care vin din Ucraina să se înscrie în astfel de şcoli, unde sunt copii de etnie ucraineană, pentru că vor socializa mult mai bine şi se vor integra mai repede”, a spus profesoara Loredana Luşcan.

Cursurile „Teleşcoala” pot fi urmărite şi online, live sau înregistrate pe următoarele canale: TVR+, canalul de YouTube al TVR, pagina de facebook „Telescoala” sau tvr.ro.

Sursa foto: News.ro

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. TVR2 e un post tare bun, în comparație cu ce dezastru e în jur.