G4Media.ro

Le Monde: Matteo Salvini, un pericol pentru Europa

Le Monde: Matteo Salvini, un pericol pentru Europa

El dorește de acum să guverneze singur. Dar criminalizarea de către el a ajutorului umanitar și programul lui economic lansează o provocare existențială UE, se arată într-un editorial publicat în cotidianul francez Le Monde, preluat de Rador.

Matteo Salvini vrea deci, de acum înainte, “puteri depline” pentru a sfida Europa. Așezat pe un solid soclu de popularitate în Italia, actualul număr 2 și ministru de interne al guvernului Conte – care își trăiește ultimele ore – a considerat că, după un an și două luni de coaliție cu Mișcarea 5 Stele (antisistem), partenerul lui, în pierdere de viteză, nu-i mai este de niciun folos.

Soclul electoral al partidului său, Liga (aproape 35% la alegerile europene din 26 mai) și sondajele favorabile, care sunt tot mai multe, îi permit să ia în calcul astăzi, în caz de alegeri anticipate, să guverneze singur. O asemenea configurație, inedită în Europa de după război, este de natură să pună în pericol esența însăși a construcției europene.

Conform obiceiului lui de a nu ipoteca viitorul, liderul de extrema dreaptă a anunțat că se va întâlni în zilele următoare cu eventualii săi parteneri de coaliție, post-fasciștii din Fratelli d’Italia și partidul lui Silvio Berlusconi, Forza Italia. Dar desigur, dacă va fi o alianță, aceasta se va face în condițiile lui.

În multe privințe, alegerile care se anunță și despre care nimeni încă nu știe când se vor ține, ar putea fi cele mai importante de la crearea Republicii italiene, care a fost una din țările fondatoare ale Uniunii Europene (UE). Șeful politic al Ligii și-a desemnat deja adversarul: va fi UE și mai ales euro, considerat principalul responsabil pentru declinul economic al țării.

În vreme ce creșterea economică italiană stagnează și crearea bugetului 2020 provoacă cele mai mari îngrijorări, Matteo Salvini le promite italienilor să se elibereze de angajamentele țării pentru a propune mai bine un șoc fiscal de o amploare inedită (« flat tax »), cu riscul ca deficitul să explodeze.

După două decenii de stagnare economia și de propagandă anti-euro, acest discurs seduce o mare parte a electoratului care nu mai crede în soluțiile “tradiționale”. Dar soluția susținută de Matteo Salvini ar putea avea consecințe teribile: într-adevăr, datoria italiană este la un nivel atât de ridicat (2.300 de miliarde de euro, adică peste 130% din PIB) încât mulți analiști se îndoiesc deja de sustenabilitatea ei. Un nou derapaj ar transforma aceste îndoieli în certitudini și ar putea provoca o furtună devastatoare pe piețele financiare.

Cu câteva zile înainte de a intra în guvern, în mai 2018, liderul Ligii a acoperit cu vopsea albă, în grabă, uriașul “No Euro” de pe zidul incintei sediului milanez al Ligii. Matteo Salvini s-a convertit oare la moneda unică? Nimic nu e mai puțin sigur și apropiații săi, în ultimele zile, și-au înmulțit baloanele de încercare, vorbind despre posibilitatea unei ieșiri “blânde” din cadrul monedei unice.

Dar opinia publică italiană nu este doar “testată” pe probleme economice: de la criminalizarea ajutorului umanitar la atacurile zilnice contra imigranților trecând prin repunerea în discuție a alianțelor diplomatice tradiționale ale Italiei, Matteo Salvini lansează o provocare existentala Europei. De aceea, alegerea pe care o vor face italienii riscă să aibă consecințe la scara întregului continent.

Traducerea: Gabriela Sîrbu

Foto: Vicepremierul italian, Matteo Salvini. Sursa: Inquam Photos / George Călin

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

16 comentarii

 1. Dar nu vreti dvs sa traduceti si din Le Figaro ?
  Parca ne-a ajuns cu varf si indesat cu stangismele astea.
  N-am vazut pana acum niciun politician de stanga sa vina si cu solutiile pentru problema imigratiei economice, subliniez, economice ! E foarte bine cand dai doar din buze si faci opera sociala cu banii ALTORA.
  Other people’s money….

  • @Tudor
   Le Monde este de centru, chiar dacă sunt mulţi cititori de stânga care-l citesc (considerându-l totuși de centru-dreapta; culmea e că cei „de dreapta” îl consideră de centru-stânga). Realitatea este că a fost, când a considerat necesar, şi anti-dreapta, şi anti-stânga si anti-centrist.
   „Stângismul” presupus este doar o deformare a realității, nouă tendință, foarte la modă, în lumea dezlănțuită şi plină de neomenie şi mitocănie, de astăzi.
   Le Figaro, ziar de dreapta nu-l înfierează direct, dar, citind articolele ce-i sunt dedicate, nu poţi să spui că individul este un personaj pozitiv. Dar aceasta presupune să ai o logică nepartizană.
   De fapt, Salvini se încadrează în pleiada de noi populiști însetaţi de putere. Alături de Le Pen, un fel de Olguţa, da’ mai deşteaptă, un Boris Johnson, un fel de Teodorovici resetat (sau doar însetat), plin de demagogie şi lasităţi păguboase pentru Anglia, şi alţi „mari” dictatoriaşi, lumea începe să simtă duhoarea confruntărilor „de altă dată”, care par că ne lipsesc, atât de mult le stimulăm venirea în fiecare zi. Războaiele ar rezolva problemele economice ale multor tari.
   Mapamondul suferă de ignoranţă, lăcomie, imoralitate şi mediocritate endemică. Penuria de mari figuri de istorie merge mână-n mână cu apariţia unor idioţi fericiţi, ca Trump, de exemplu, prietenu’ lu’ Putin şi al celuilalt scelerat, Kim Jong Un şi idol al multora din cei ce de abia ştiu să citească, dară-mi-te să mai şi înţeleagă.
   Salvini, că de el e vorba, este un mistificator de adevăruri. Calcă pe cadavre şi ne îndoapă cu deformări retorice, fiind şi un manipulator ordinar care a fost parlamentar european (deci „pe banii altora”) prin 2006, cred. Omul carea a vrut independenţa unei regiuni minuscule (a vrut să aibă Oltenia lui), vrea acu’ să devină un Mussolini al unei Italii cu o datorie de 2300 de miliarde !!! de euros.
   Acesta este sensul real al expresiei dvs. a da „din buze si faci opera sociala cu banii ALTORA”. Bine punctat : „pe banii ALTORA” !
   Cum „orice pasere va pieri pre limba ei”, aşteptăm urmarea.
   Din pacate „prostiile altora” ne vor afecta PE TOŢI, „stângisti” sau „naţional-populişti”, sau cum veţi mai vrea să-i caracterizaţi pe ceilalţi doritori de teritorii neaoşe şi neîntinate, dar clădite, de istoria neştiută sau ignorată a imigraţie, pe spinarea marilor deplasări de popoare întregi, şi aceasta încă de la începuturile omenirii. Naţionaliştii, marii speriaţi ai corcirii purităţii neamului, să-şi facă un test ADN. Vor avea mari surprize privind originile lor mioritice orbite de ignoraţă.
   Educaţia, bat-o vina !

   Comentariul acesta ar vrea să combată şi truismele lui @Ion, marele speriat de o imigraţie inexistentă în RSR (cine ar vrea sa traiasca în tara lu’ 20-19, unde mori cu zile, răpus de corupţia cleptocratică ?)

  • @contributor Mi-e teama ca va pierdeti timpul, desi apreciez excelenta exprimare si lectia de bun simt. Postacii ca ion balonezul si toate slugile de pe sputnik sunt in categoria lor de gloabe proaste, dar nimic, NIMIC nu e mai trist decat un roman din asta neaos de dreapta care behaie sloganuri libertariene neplatit si nesilit de nimeni. Zici ca-s junii din alte veacuri care prind „tendintele” cu 25 de ani intarziere, sau ca mosii aia in Romania stalinista care se uitau pe cer sa vina americanii. Niste sfertodocti care o citeaza pe Margaret Thatcher si vorbesc de stangism si boooooo neo-marxism si repeta niste tampenii nemestecate regurgitate de pe unde prind. Iar in cazul de fata pentru o felatie mica aplicata unui cocalar mafiot pentru care ei, mioriticii, sunt niste gunoaie doar cu putin mai deschise la ten.

 2. Nu pot sa inteleg care este logica lobby-urilor pentru incurajarea migratiei ilegale. Dupa ce zeci de ani romanii si alti estici non UE au avut si unii mai au un regim drastic de vize, cum sa ajuns la politica incurajarii migratiei ilegale cu populatie musulmana???!!!
  „Construcția europeana” nu a avut un asemenea temei. Iata cum sunt denigrati politicienii care au un discurs absolut normal, firesc si popularitate. Daca o națiune asa de mare si importanta in Europa ca Italia este faultata si impiedicata să-și exercite interesul național (fiind si foarte expusa migratiei datorita poziției geografice), ce șanse are Romania ca sa evite tăvălugul migratiei sau sa adopte politici care ne ajantajeaza. Nici una.

  • Nu cred ca nu poti , problema este ca nu vrei sa intelegi . Constructia numita UE, are la baza principii clar exprimate , libera circulatie a marfurilor si persoanelor , obligativitatea respectarii statului de drept si nedicriminarea persoanelor , functie de sex , religie s.a.m.d. Notiunea de umanitate tine si de capacitatea de intelegere a oamenilor aflati in suferinta (vezi migratii produse de razboaie , discriminari sexuale , sau pur si simplu de decizia unui singur om )Daca ai fi un locuitor in aceste zone, ce din punctul meu de vedere nu mai au nimic omenesc , ce ai face , cum ti-ai apara familia . Exista sigur si derapaje ,trebuie facuta o diferentiere, intre motivele ce stau la fundamentul alegerii actiunii de migratie si desigur trebuie identificate persoanele ,ce au alte ginduri ,teroriste sau religioase sau nondemocratice . Europa are insa nevoie de forta de munca ,fara de care ,nici tu , nici eu nici noi toti,nu am putea avea un nivel de trai foarte bun . UE are un numar foarte mare de locuitori ,undeva la 450 mil de oameni , ce poate creste si care are capacitatea de a absorbi un numar finit de cetateni aflati in suferinta.Nu stim cum va evolua societatea europeana in viitor si daca nu va exista posibilitatea, la un moment dat , a unei schimbari de atitudine , a celor pe care tu ii numesti populatie musulmana . Viitorul ne va arata ce si cum .

  • Singurele principii fondatoare UE au fost economice si atat. In rest n-a existat un singur principiu politic fondator. In 2019 a vorbi de principii la Bruxelles e ca si cum m-as imbata cu apa chioara: pensiile speciale nesimtitite sunt si la bruxelles, secretizarea cheltuielilor private din bani publici este un principiu sfant la bruxelles, angajarile facute pe sistemul pile, relatii, cunostinte sunt la ordinea zilei acolo samd Deci mai usor cu principiile pe scari!

  • ION , intelegi ca fara aceste principii, ai trai ca in China sau ca in Rusia sau ca in Siria . Esti constient ,ca nu ai rezista , nici un sfert de ceas in aceste tari . Este ca si cum ai dori sa traiesti cu intreaga familie , in Caracal.

 3. Eu nu cred ca migrantii musulmani vin in UE sa munceasca. Asta-i prostie mare. Sunt primiti si incurajati migranti care evident nu se vor integra, asta se stie. Sunt migranti de alte rase, exista si un potential terorist cert, dovedit in practica. De ce nu primesc migranti din tari europene care nu sunt in UE?
  Dar cine a inceput primavara araba daca nu Occidentalii. Sinucidere prosteasca.

 4. pt criticii lui Salvini :
  i-ati ascultat vreun discurs macar ? unul singur ?sau va dati cu parerea dupa ureche ,dupa ce cititi in ziarele „de bine” ,dupa articole gen acesta din Le monde ?
  inainte de a-l judeca pe Salvini ,ascultati ce spune omul acesta !
  Salvini nu e perfect dar cu toate defectele e departe de etichetele negative de extremist sau alte bazaconii care i se aplica…
  oare 40% din italieni sunt toti prosti ca l-ar vota ?

  • Ca sa distrugi ceva , o idee , un om , o convingere, de multe ori trebuie ca acel ceva sa fie inaltat si adus la rangul la care distrugerea, sa reprezinte ceva . A distruge un nimic , nu este folositor .

 5. viva Italia ! viva Salvini !
  make Europe great again !

 6. Nu l-am ascultat prea mult pe Salvini, stiu despre el doar că este împotriva migrației.

  Dar italienii (romanii) au invadat nenumărate țări – deci mesajul lui este ipocrit.

  În plus seamănă fizic izbitor cu Serban Nicolae, și cu asta am spus totul…

 7. Nimeni nu e perfect, nici Salvini nu poate fi, dar criticile marxist-globalistilor nu se bazeaza pe fapte reale (cum ar spune Toto’ – sunt fantaschiffezze) ci pe FRICA. Salvini, nu doar ca politician ci si ca OM nu poate fi comparat cu gloabele de la Bruxelles. Cea mai mare minciuna a pacalicilor de stanga e lipsa fortei de munca in conditiile unui somaj masiv atat in Italia cat si in Europa „civilizata”. Tocmai francezii il critica pentru politica imigrationista, in timp ce la Ventimiglia patrulele franceze trec hoteste imigranti in Italia. Bine ar fi sa nu mai fiti papagali si sa va vedeti de ciorba voastra, dar cum la piciorul lampii e mereu intuneric e greu sa vedeti la Cotroceni adevaratul fascist care v-a dus si va va duce inca mult timp de nas.

  • Inca mai exista oameni care cred in basmele copilariei si in -fat frumos, fiul iepei- Ca sa intelegeti ,nu trebuie decit sa separati faptele de vorbele goale si atit . Au fost si mai sunt pe lume , o multime de guralivi ,ce se bat cu pumnii piept ,mai ceva ca KING- KONG , cum salveaza ei – frumoasa din padurea adorminta . Unde au ajuns ? Au fost cu totii trecuti in nefiinta , tocmai de cei care mintiti fiind si care intelegind tirziu asta, s-au razbunat .Politica este o continua razbunare ,spunea cineva. Ce pacat ca nu toti inteleg asta si infumurati de presupuse merite ,uita sa se priveasca in oglinda si uita ca -minciuna are picioare scurte -.

  • De la a fi perfect , la a fi Salvini ,este o distanta de la cer la paminit, cum este si distanta dintre a fi Salvini si a fi Macron .Cit despre Cotroceni ,ce sa iti spun ,doar fa o comparatie cu cei care de-a lungul timpului au condus Romania si degraba , cit de naiv ai fi ,vezi diferenta .

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.