G4Media.ro

Laura Kovesi, în topul Politico – 28 cei mai puternici și influenți…

Laura Kovesi, în topul Politico – 28 cei mai puternici și influenți lideri europeni, la categoria „care fac” / Maia Sandu, inclusă la categoria „visătorii”

Topul anual al publicației Politico include 28 de lideri ai comunității europene, considerați cei mai puternici, mai influenți, mai peocupați și implicați oameni în destinele Europei. Politicianul italian tehnocrat Mario Draghi este cotat drept „cea mai puternică persoană din Europa (the most powerful person in Europe), topul fiind apoi divizat în 3 categorii de persoanlități: 1. făcătorii/împlinitorii; 2.visătorii;  3.perturbatorii/controversații.

Prim-procurorul șef al Uniunii Europene, Laura Codruța Kovesi, a fost poziționată pe locul 6, la prima categorie: ”cei car fac/împlinesc”, după succesorul Angelei Mergel, noul Cancelar al Germaniei Olaf Scholz, după președintele Franței, Emmanuel Macron, după șefa Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, după prim-vicepreședintele Comisiei Europen, Frans Timmermans și după Cancelarul Trezoreriei Marii Britanii, Rishi Sunak.

Laura Codruța Kovesi este supranumită „brațul lung al legii”, publicația Politico argumentând că aceasta va avea un rol deosbit de important tocmai acum, când statele membre încep să primească în numerar miliardele de euro, conform programelor de redresare și reziliență aprobate de Comisia Europenă.

„Laura Codruța Kovesi are misiunea de a curăța Europa. În calitate de prim procuror-șef al Uniunii Europene, ea are mandatul de a elimina frauda care implică fonduri UE și crima organizată, o premieră pentru blocul comunitar, exact când acesta începe să transfere miliarde de euro”, scrie Politico.

Statutul actual al Laurei Codruta Kovesi îi conferă o mare putere, chiar dacă ea încă se bazează pe colaborarea cu instanțele naționale pentru a desfășura procese reale.

„În condițiile în care statul de drept se ridică în fruntea agendei UE, toți ochii sunt asupra modului în care Laura Codruța Kovesi folosește acest birou, despre care se spune că este: unul dintre cele mai importante locuri de muncă din UE. Kovesi este deja un nume important în România natală (ea și-a câștigat un loc într-un top POLITICO28 anterior pentru munca depusă în acuzarea politicienilor corupți, din calitatea de șef al Direcției Naționale Anticorupție din România). Și la actualul ei loc de muncă, a început rapid să își facă treaba. În primele patru luni ale mandatului ei, care a început în această vară, echipa Parchetului European (EPPO) s-a ocupat de peste 2.000 de cazuri de infracțiuni și de 350 de investigații ce au vizat uriașa sumă de 4,6 miliarde de euro, din cheltuielile bugetare ale UE. „Nu există o țară complet curată. Avem criminali în Europa de Est și de Vest. Avem crima organizată peste tot în Europa. Rolul meu este să mă asigur că legea este egală pentru toată lumea”, a declarat Kovesi pentru Politico.

Publicația semnalează și faptul că prim-procurorul european se confruntă cu unele piedici: „Până acum, doar 22 din cele 27 de țări membre UE s-au pus sub jurisdicția ei, iar Slovenia a început să respingă procedura, refuzând să numească procurorii de care Kovesi ar avea nevoie pentru a efectua investigații în această țară”. O altă cerință a Laurei Kovesi este ca UE să aprobe angajarea a încă 120 de procurori pentru sediul EPPO din Luxemburg.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, inclusă și ea în topul POLITICO28

La Categoria, „Visătorii”, Maia Sandu figurează și ea pe un loc 6, după primarul Parisului, Anne Hidalgo, după președintele Comsiei Europene, Ursula von der Leyen, după ministrul lituanian al Afacerilor Externe, Gabrielius Landsbergis (fost membru al Parlamentului European), după Consilierul principal pentru reziliență și durabilitate al orașul Atena, Elena Myrivili și după polticianul conservator din Ungaria, Péter Márki-Zay, contracandidatul actualului premier Viktor Orban.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, este descrisă ca fiind acel politician care evoluează făcând „echilibristică”. Ea este considerată „cel mai sincer politician reformist al țării”, de când Moldova s-a despărțit de Rusia.

„În calitate de președinte al Moldovei, provocarea Maiei Sandu este aceea de a echilibra Estul și Vestul, în timp ce navighează  cea mai săracă țară a Europei, în apele tulburi în care a fost blocată de la sfârșitul Războiului Rece.  Cel mai sincer reformist al țării de când s-a despărțit de Uniunea Sovietică în urmă cu trei decenii, Sandu are acum spațiul politic pentru a începe să-și promoveze agenda de reforme interne. Aceasta include angajamente de a pune capăt infracțiunilor și de a elimina corupția, ridicând în același timp nivelul de trai și redresând economia”.

Citește mai multe în politico.eu

Sursa foto: Politico.eu

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

23 comentarii

 1. Am auzit ca dupa ce termina cu coruptii din UE vrea sa vina pe la USR sa ii ajute.

  😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀

 2. Maia nu scapa de Putin nici in vise.

  • Moldova a reusit sa o ia pe calea cea buna a luptei anticoruptie cu toata apropierea de Putin. In schimb, Romania aflata in UE si NATO, apropiata de USA a luat-o pe calea pierzaniei, unde mafia fesenista PSD PNL UDMR isi face de cap, unde justitia e aservita complet mafiei iar interlopii au atat de mare influenta incat isi pun omul lor sef la Comisia Juridica
   Prostanacul ciumei rosii e mare sef la NATO…
   Americanii sunt o mare dezamagire

  • Moldova a reusit sa o ia pe calea cea buna a luptei anticoruptie cu toata apropierea de Putin. In schimb, Romania aflata in UE si NATO, apropiata de USA a luat-o pe calea pierzaniei, unde m.afia fesenista PSD PNL UDMR isi face de cap, unde justitia e aservita complet m.afiei iar interlopii au atat de mare influenta incat isi pun omul lor sef la Comisia Juridica
   P.rostanacul ciumei rosii e mare sef la NATO…
   Americanii sunt o mare dezamagire

 3. Maia Sandu este un Om sincer, onest, imparțial, incoruptibil și intransigent. LCK, prietena MS, este o brand. Multi de pe-aici au crezut sau și-au dorit cu înverșunare că va fi demisă. Nu mor caii, când… urla câinii. Și IoHades? Unde-o fi?

 4. Nu stiu de ce nu e in acest Top detinatorul Premiului Internaţional Carol cel Mare?

  • E plecat săptămâna asta la un turneu de golf pentru asistați social, poate mai identifică o bătrână pe care să o „moștenească”.

 5. Un top al hotilor, demagogilor și tradatorilor de electorat nu se face?

 6. Românii cinstiţi sunt apreciaţi în Europa. Numai în România sunt persecutaţi de alţi români, fiindcă poporul român are răutatea în sânge.

 7. Și cât s-au opus infractorii din psd…

 8. Mercenarii propagandei infractorului Voiculescu jubilau victoria demiterii din funtia se sefa a Parchetului European dupa ce ICCJ a intors hotararea primei instante dand castig definitiv gruparii CSM.

 9. Si dl Haos Werner Iohannis la Categoria: „NU fac ce promit”!
  Sau la Categoria: „Luptatori la TV sau in campania electorala pentru Statul de drept”!!!
  Nu se poate sa lipseasca premiatul domn Haos Werner Iohannis!

 10. Unde e Joianis în topulasta? La categoria somnambul. Eee dacă era Veorica apaream și noi . . . pe undeva.

 11. Codruța la pușcărie, mafiaaaaaaa

 12. La cate sucese a inregistrat, nu ma mir. Zilnic aud de trimiteri in judecata si condamnari. Ar trebui sa il ia pe Portocala, si pe aia doi de la Oradea.