G4Media.ro

Laszlo Tokes a câștigat procesul împotriva unor foști șefi ai serviciilor secrete…

Laszlo Tokes a câștigat procesul împotriva unor foști șefi ai serviciilor secrete care l-au numit ”spion al Ungariei” în emisiunea lui Mihai Gâdea de la Antena 3

László Tőkés a câştigat, vineri, la Curtea de Apel din Bucureşti, în a doua instanţă, procesul de calomnie pe care l-a intentat unor foşti demnitari ai serviciilor secrete care l-au numit spion al Ungariei într-o emisiune televizată şi au afirmat că a primit bani de la serviciile secrete ungare în perioada rezistenţei sale la Timişoara, a anunţat, duminică, Biroul de presă al lui Tőkés, printr-un comunicat transmis Agerpres.ro.

„Extrasul sentinţei pronunţate vineri de către Curtea Apel din Bucureşti a fost publicat pe portalul instanţelor din România. Sentinţa a revenit asupra hotărârii instanţei de fond, care era defavorabilă lui László Tőkés, acordându-i daunele morale de 1 leu, sumă ce trebuie plătită de Filip Teodorescu, fost locţiitor al comandantului serviciului de contraspionaj al Securităţii, împreună cu Ioan Talpeş, fost director al Serviciului de Informaţii Externe (SIE), postul de televiziune Antena 3 şi moderatorul său, Mihai Gâdea, care au oferit spaţiu celor doi foşti şefi ai serviciilor secrete pentru a-şi profera calomniile. Instanţa a dispus ca pârâţii să plătească cheltuieli de judecată totalizând 3.300 lei lui László Tőkés,” precizează sursa citată într-un comunicat transmis Agerpres.ro.

Un judecător din completul compus din trei membri a formulat opinie separată, considerând apelul lui László Tőkés nefondat şi cerând suportarea cheltuielilor de judecată în sumă de 5.000 lei de către apelant.

Sentinţa nu este definitivă, împotriva ei se poate face recurs în 30 de zile de la comunicarea oficială.

Filip Teodorescu, fost locţiitor al comandantului serviciului de contraspionaj al Securităţii, şi Ioan Talpeş, fost director al Serviciului de Informaţii Externe (SIE), au afirmat în septembrie 2014 într-o emisiune moderată de Mihai Gâdea la Antena 3 că László Tőkés a fost agent plătit al serviciilor secrete ungare. Ei au vrut să demonstreze afirmaţia printr-o adeverinţă scrisă de fostul pastor timişorean în octombrie 1989, prin care atestă primirea unei donaţii bisericeşti de 20.000 lei din Ungaria. În opinia lor, adeverinţa confiscată de la comisionarii donaţiei la graniţa României cu Ungaria dovedeşte că László Tőkés a lucrat pentru serviciile secrete ungare, fiind plătit.

Fostul pastor timişorean i-a trimis în judecată pentru calomnie pe ultimul şef adjunct al contraspionajului din perioada comunistă şi pe unul dintre primii conducători ai aceloraşi servicii după schimbarea regimului, precum şi canalul de televiziune Antena 3 şi pe moderatorul acesteia. În primă instanţă, în luna martie 2016, Tribunalul Bucureşti a considerat nefondată şi a respins acţiunea lui László Tőkés cu scopul de a obţine daune morale.

Cu ocazia judecării apelului, Curtea de Apel din Bucureşti a dispus, la propunerea avocatului Előd Kincses, audierea a doi martori din Ungaria, care au confirmat că suma în cauză a fost o donaţie generoasă, trimisă pentru a ajuta familia persecutată şi neajutorată a pastorului. Întrebat de agenţia de presă ungară MTI, Kincses a considerat o importantă victorie morală faptul că curtea a constatat, după un proces care a durat cinci ani, că şefii Securităţii şi ai SIE l-au denigrat pe László Tőkés. El a adăugat că instanţa i-a acordat lui László Tőkés doar un fragment din cheltuielile de judecată ce i s-ar cuveni.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

 1. „… au afirmat în septembrie 2014 …”
  ” În primă instanţă, în luna martie 2016,…”
  „Cu ocazia judecării apelului, Curtea de Apel din Bucureşti” – 2019
  „Sentinţa nu este definitivă, împotriva ei se poate face recurs în 30 de zile de la comunicarea oficială” – procesul se va termina probabil prin 2021
  ————————————————————————–
  Tragem linie si ne socotim: 7 (sapte) ani de zile pentru un proces de nivel de seminar de anul II la Drept!

  Nu conteaza ca e Tokes sau ca e Iliescu! Pare ca nici intr-un proces banal, nici intr-unul complicat, astia nu o sa mai fie in viata cand o sa se dea sentinta.

  Repet: Voi, astia din Justitie, luptam pentru voi, dar reveniti-va, ca momentan sunteti jalnici! La niciun protest de-al vostru nu ati cerut masuri legate direct de scurtarea duratei procesului, lucrul care il afecteaza cel mai tare pe justitiabil!
  Justitiabilul e in centrul sistemului de Justitie precum este elevul in centrul sistemului de Invatamant! 🙁 Acolo profesorii, aici voi! Un karaoke jenant!

  Uitati una, pentru voi, in caz ca ati avea vreo incercare de scuza sau eschiva: https://anticoruptie.hotnews.ro/
  Mii de zile! Vorba filmului: sa repetam, cu totii, impreuna : MII DE ZILE!

 2. Nu neaga nimeni faptul ca Tokes a fost persecutat ani de zile de catre autoritatile comuniste.
  Cum a fost posibil ca in acelas timp sa fie si colaborator al Securitatii asa cum sustineau cei condamnati in acest proces de calomnie?

  • „spion al ungariei”, nu securist. A primit bani de la aia. Cica „ajutoare”. Cati dizidenti Romani au primit ajutoare de la maghiari? In lovilutia din 1989 au fost implicati si rusii si maghiarii. Sunt documentati „turisti” rusi si maghiari, cate 4 intr-o masina, care au vizitat Romania exact in perioada aceea.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.