G4Media.ro

Lansarea unei rachete SpaceX spre Stația Spațială Internațională, amânată cu 24 de…

Sursa foto; Unsplash/ SpaceX

Lansarea unei rachete SpaceX spre Stația Spațială Internațională, amânată cu 24 de ore

NASA a anunţat marţi că va amâna cu 24 de ore lansarea rachetei Falcon 9 a companiei SpaceX, programată iniţial pentru duminică şi care urmează să trimită trei astronauţi şi un cosmonaut rus la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), informează AFP, citată de Agerpres.

Americanii Stephen Bowen şi Warren Hoburg, rusul Andrei Fediaev şi sauditul Sultan al-Neyedi ar fi trebuit să fie lansaţi pe orbita Pământului de la Centrul Spaţial Kennedy din Florida duminică, la ora locală 02:07 (07:07 GMT), însă vor trebui să aştepte până luni la ora locală 01:45 (06:45 GMT), au anunţat reprezentanţii NASA.

Cei patru membri ai echipajului vor petrece şase luni la bordul ISS. Ei au ajuns în Florida marţi pentru a-şi începe ultimele pregătiri în vederea acestei misiuni.

„Când ne uităm la lucrurile care ne rămân de făcut, în principal asupra vehiculului: să facem în aşa fel încât capsula Dragon şi racheta Falcon 9 să fie pregătite de lansare… suntem puţin în întârziere”, a declarat Steve Stich, coordonatorul programului comercial al NASA dedicat zborurilor spaţiale cu echipaj uman.

„Deci, avem nevoie de puţin timp suplimentar”, a adăugat el pentru presă după o examinare a pregătirii rachetei Falcon 9 şi a capsulei Dragon.

Potrivit lui Steve Stich, mai multe chestiuni vor trebui reglate înaintea lansării, inclusiv analize suplimentare ale performanţelor tehnice oferite de anumite zone ale pereţilor exteriori ai capsulei Dragon.

Oficiali de la NASA au declarat că se aşteaptă ca membrii misiunii SpaceX Dragon Crew-6 să petreacă cinci zile alături de cei patru membri ai misiunii precedente, Dragon Crew-5, care se află la bordul ISS din octombrie 2022.

În paralel, agenţia spaţială rusă (Roscosmos) a anunţat marţi că întoarcerea pe Pământ a unui astronaut american şi a doi cosmonauţi ruşi, rămaşi blocaţi pe ISS din cauza unei scurgeri, va avea loc abia în septembrie, la un an după trimiterea lor în spaţiu.

În decembrie, capsula Soiuz MS-22, conectată la ISS şi care trebuia să îi aducă pe Terra pe americanul Frank Rubio şi pe ruşii Serghei Prokopiev şi Dmitri Petelin, s-a confruntat cu o scurgere spectaculoasă, care, potrivit Roscosmos, ar fi fost cauzată de impactul cu un micrometeoroid.

Roscosmos a decis să trimită pentru salvarea lor o altă capsulă spaţială, Soiuz MS-23, care urmează să fie lansată pe 24 februarie de pe Cosmodromul Baikonur din Kazahstan.

Înaintea acelei scurgeri, cei trei spaţionauţi urmau să revină pe Terra în data de 28 martie. „În prezent, este prevăzut ca acest lucru să se întâmple cu ajutorul capsulei Soiuz MS-23, în septembrie 2023”, a precizat Roscosmos într-un comunicat publicat marţi.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...