G4Media.ro

Lady Gaga, reclamă pe Instagram pentru un medicament Pfizer împotriva migrenei /…

Sursa Foto: Fcaebook

Lady Gaga, reclamă pe Instagram pentru un medicament Pfizer împotriva migrenei / Cazul cântăreței este cel mai recent exemplu al dificultăților pe care le întâmpină UE în aplicarea legislației sale digitale

Cântăreața americană Lady Gaga a postat luni pe contul său de Instagram o reclamă controversată sponsorizată de Pfizer pentru un medicament împotriva migrenei, ridicând astfel semne de întrebare cu privire la aplicarea regulilor digitale ale UE, relatează POLITICO.

Publicitatea pentru medicamentele eliberate pe bază de prescripție medicală adresată publicului larg este ilegală în UE și legală în SUA, dar a face – și a aplica – această distincție online este o altă problemă.

Cântăreața, care a postat videoclipul susținut de Pfizer pe platforma sa Instagram, care numără 56,5 milioane de urmăritori, a precizat în legendă că este „doar pentru publicul din SUA” – deși este potențial vizionabil pentru milioane de europeni.

Publicitate electorală

Meta, compania mamă a Instagram, „trebuie să șteargă imediat anunțul ilegal și să ia măsuri pentru a preveni astfel de încălcări”, a declarat Alexandra Geese, persoana de contact a Verzilor pentru platforme, pentru Playbook, atunci când i s-a arătat anunțul. „Platformele vor respecta regulile noastre doar dacă ne arătăm voința politică în a le aplica.”

Vicepreședintele Comisiei, Margrethe Vestager, a declarat pentru POLITICO că noile legi digitale ale UE, DSA și DMA, îi permit să intervină doar după ce oamenii semnalează conținutul ilegal – adică după ce milioane de utilizatori l-au văzut deja.

„Dacă utilizatorii găsesc conținut ilegal online, este important ca aceștia să raporteze acest lucru platformelor”, a declarat Vestager. „Dacă atunci conținutul nu este eliminat, Comisia poate lua măsuri și urmări cazul. DSA și DMA sunt atât de puternice pe cât de puternice le putem face în mod colectiv. Și ne bazăm pe comunitate pentru a ne ajuta să aplicăm legea.”

„La prima vedere, aceasta pare într-adevăr o încălcare … ar fi trebuit să fie setată doar pentru SUA. Vom urmări inclusiv prin intermediul depozitului de anunțuri”, a declarat marți, într-un e-mail, un ofițer de caz al UE care aplică normele digitale ale UE, unui oficial al Comisiei, după ce POLITICO l-a întrebat luni pe oficialul respectiv despre postarea artistei americane.

Geese a declarat că a semnalat, de asemenea, postarea ca fiind ilegală, dar până miercuri dimineață devreme, acesta era încă vizibilă în Belgia.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...