G4Media.ro

Kyriakos Velopoulos, campionul în ascensiune al extremei drepte din Grecia, câștigă sprijin…

Foto: Facebook Kyriakos Velopoulos

Kyriakos Velopoulos, campionul în ascensiune al extremei drepte din Grecia, câștigă sprijin din dreapta și din stânga în perspectiva alegerilor europene (analiză ekathimerini)

Pe măsură ce alegerile pentru Parlamentul European se apropie rapid, câteva sondaje indică o creștere notabilă a sprijinului pentru partidul Soluția Grecească, Kyriakos Velopoulos atrăgând alegători atât de la Niki, cât și de la Spartani, celelalte două partide ale extremei drepte.

Dinamica de extremă dreaptă din Grecia a fost deosebit de proeminentă din 2012, iar procentul record pentru cele trei partide observat la alegerile parlamentare din 2023 (Spartanii 12 mandate, Soluția Grecească 12, Niki 10, din totalul de 300, n.r.) poate persista și în alegerile UE. Cu toate acestea, accident feroviar de la Tempe (28 februarie 2023, 57 de morți, n.r.) prezintă o altă oportunitate potențială care ar putea spori și mai mult sprijinul pentru Velopoulos.

Pe 28 martie, liderul Soluției Grecești a făcut o apariție izbitoare în Parlamentul Greciei, ținând un discurs pasional în timpul discuției despre votul de cenzură împotriva guvernului de centru-dreapta condus de Kytiakos Mitsotakis. Discursul său fervent nu numai că a câștigat laude din partea cercurilor de extremă dreaptă și a mass-mediei, dar a câștigat și aprecieri puternice din partea jurnaliștilor de stânga.

Rețelele de socializare au fost inundate de filmări ale discursului său, în timp ce mass-media aliniată cu Velopoulos au promovat strategic segmente selectate, care au fost ulterior prezentate pe mai multe canale principale. Acest efort concertat a amplificat și a mediatizat efectiv apariția sa în Parlamentul Greciei.

Nu doar emoționalitatea transmisă în discurs a subliniat pierderea personală a liderului în accidentul feroviar, ci și critica necruțătoare adresată premierului Kyriakos Mitsotakis. În ciuda acuzațiilor guvernului împotriva partidelor de stânga SYRIZA și PASOK de exploatare a accidentului de tren, Velopoulos ar putea fi cel care beneficiază de pe urma situației.

Spre deosebire de poziția relativ liniștită a celorlalte partide de extremă dreapta, Soluția Grecească a jucat un rol strategic în votul de cenzură. Velopoulos s-a aliniat blocului de stânga în criticile lor la adresa guvernului, dar s-a abținut să susțină moțiunea de cenzură în sine, deși până la urmă a votat în favoarea ei (moțiunea a fost respinsă cu 141 – 159, n.r.). În schimb, s-a distanțat de proceduri și și-a folosit discursul ca pe o platformă pentru a se opune ferm premierului Mitsotakis, etichetându-l drept principalul responsabil pentru presupusa mușamalizare.

Acest lucru semnifică o schimbare notabilă de ton în cadrul extremei-dreapte grecești, deoarece creșterea în sondaje a lui Velopoulos pare să aibă rădăcini în trei evoluții esențiale: Spartanii sunt în curs de dizolvare internă, iar Niki a adoptat o abordare semnificativ mai redusă de când și-a asigurat locurile inițiale în Grecia. Parlamentul și, probabil, cel mai semnificativ, partidul lui Mitsotakis, Noua Democrație, se confruntă cu discordia internă – o tendință evidențiată sondajele Metron Analysis și Marc la mijlocul lunii martie.

O examinare amănunțită a sondajelor recente din ultima lună dezvăluie că Soluția Grecească este în urmă cu PASOK și SYRIZA în unele cazuri cu mai puțin de 3%. Fără sondaje noi publicate în ultimele săptămâni după cele mai recente dezvăluiri referitoare la dezbaterea Tempe, nu ar fi surprinzător dacă Soluția Grecească va continua să reducă decalajul.

Mai mult, un alt sondaj realizat de OPEN la începutul lunii martie a dezvăluit un sprijin puternic pentru retorica lui Velopoulos, în special în ceea ce privește poziția partidului împotriva legii căsătoriei între persoane de același sex, poziționându-l ca al treilea cel mai influent partid în spatele Noii Democrații și SYRIZA.

Un factor vital de luat în considerare îl reprezintă defectele metodologice evidente ale sondatorilor greci, care au subestimat constant influența extremei drepte în ultimul deceniu, cu excepția alegerilor generale din iulie 2019. Împreună cu prezența de obicei scăzută și în scădere, care a fost o tendință în alegerile pentru Parlamentul European din 2009, Velopoulos ar putea beneficia în continuare de un bloc de stânga mai puțin coeziv și de un guvern care se confruntă cu critici pentru gestionarea tragediei de la Tempe.

Soluția Grecească pare să câștige un impuls semnificativ în rândul alegătorilor de dreapta, o tendință trecută în mare măsură cu vederea de către mass-media și, în special, de către guvern, care continuă să se concentreze pe atacarea stângii. Indiferent de cât de bine se descurcă partidul la viitoarele alegeri UE, s-ar putea argumenta că la mai puțin de cinci ani de la prăbușirea electorală a partidului extremist scos în afara legii Zorilor Aurii, există o renaștere vizibilă în cadrul extremei-dreapta, caracterizată printr-o vitalitate reînnoită.

Accentul partidului asupra accidentului feroviar de la Tempe pare să întărească poziția lui Velopoulos, deoarece acesta adoptă temporar o abordare mai restrânsă în cadrul extremei-drepte grecești, moderând retorica deschis xenofobă și anti-migranți. Prin această ajustare, Velopoulos apare ca o figură puternică, consolidând cu succes puterea în diferite facțiuni din spectrul de extremă-dreaptă, în timp ce își maschează opiniile extremiste și provoacă daune atât Noii Democrații, cât și opoziției de stânga.

Autorul articolului, Dr. Georgios Samaras, este profesor asistent de politici publice la King’s College din Londra

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...