G4Media.ro

Kremlinul respinge informaţiile potrivit cărora Rusia ar fi intrat în prima incapacitate…

Sursa foto: NIKOLSKY / SPUTNIK / AFP

Kremlinul respinge informaţiile potrivit cărora Rusia ar fi intrat în prima incapacitate de plată a datoriilor suverane

Kremlinul a respins afirmațiile privind o incapacitate de plată a Rusiei, comentând informațiile potrivit cărora Moscova ar fi renunțat la datoria sa externă din cauza unor plăți neefectuate pentru două obligațiuni în valută, relatează CNN.

„Acuzațiile de incapacitate de plată sunt incorecte, deoarece plata valutară necesară a fost efectuată încă din luna mai”, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Rezervele rusești au fost înghețate în mod nejustificat, iar faptul că banii nu au fost livrați destinatarilor „nu este problema noastră”, a adăugat Peskov, referindu-se la fondurile înghețate de Euroclear, o companie de servicii financiare cu sediul în Belgia, specializată în decontarea tranzacțiilor cu valori mobiliare.

„Așadar, nu există motive pentru a numi acest lucru o incapacitate de plată”, a spus Peskov.

Încercările de a utiliza în vreun fel rezervele înghețate ar fi „ilegale” și considerate de Rusia drept un „furt pur și simplu”, a adăugat el.

Moscova se străduieşte să continue plăţile pentru datoria sa externă în valoare de 40 de miliarde de dolari, după ce sancţiunile occidentale impuse după invadarea Ucrainei au scos practic Rusia în afara sistemului financiar mondial şi au făcut activele sale inacceptabile pentru mulţi investitori.

Anterior, aproximativ jumătate din rezervele în aur şi valută ale Rusiei – aproape 300 de miliarde de dolari – fuseseră blocate în urma sancţiunilor.

În vederea extinderii sancţiunilor occidentale, SUA, Marea Britanie, Japonia şi Canada vor interzice importurile de aur din Rusia, cu prilejul summitului G7 care a început duminică în Germania.

Întrebat dacă Rusia îşi va putea redirecţiona aurul spre Asia, unde se află principalii consumatori, Peskov a răspuns că piaţa globală a metalelor preţioase „este destul de mare”.

„Şi, aşa cum am procedat cu alte bunuri, desigur, dacă o piaţă îşi pierde atracţia, există o redirecţionare spre locuri unde condiţiile sunt mai confortabile”, a adăugat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Kremlinul a susţinut în repetate rânduri că nu există motive pentru ca Rusia să intre în incapacitate, dând vina pe sancţiunile internaţionale pentru incapacitatea sa de a rambursa sumele datorate deţinătorilor de obligaţiuni ruseşti.

Eforturile Rusiei de a evita ceea ce ar fi primul său mare default internaţional de la Revoluţia Bolşevică din urmă cu un secol s-au lovit de un obstacol imposibil de depăşit la finele lunii mai, când Trezoreria americană a blocat efectiv capacitatea Moscovei de a face plăţi deţinătorilor de obligaţiuni.

„Începând din luna martie, ne gândeam că un default al Rusiei este, probabil, inevitabil, singura întrebare fiind când anume va avea loc. Trezoreria americană a răspuns la această întrebare pentru noi, iar acum default-ul este iminent”, a spus Dennis Hranitzky de la firma de avocatură Quinn Emanuel.

Chiar dacă un default ar fi în mare parte unul simbolic, având în vedere că acum Rusia nu se poate împrumuta de pe pieţele internaţionale – şi nici nu are nevoie să se împrumute date fiind veniturile mari generate de exporturile de petrol şi gaze – stigmatul asociat cu incapacitatea de plată a datoriei externe ar urma să majoreze costurile cu împrumuturile în viitor.

Sursa foto: NIKOLSKY / SPUTNIK / AFP

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

7 comentarii

 1. Toți falimentarii resping in primă fază ideea! Le este greu să accepte!

 2. Ruzzia e rupta in coor.

 3. Pai nu e chiar asa….Rusia poate sa dezghete oricand fondurile blocate terminand razboiul….deci sta in decizia Rusiei nu a occidentului incheierea razboiului.
  Cei care acum nu-si primesc banii, in mod sigur nu vor mai investi in Rusia. La fel ca si companiile care au fost nationalizate in Rusia. Ca investitor te frigi doar o singura data.
  La fel, Rusia poate fura o singura data.

 4. Rusia nu a intrat in incapacitate de plata si Rusia nu a invadat Ucraina. Ambele declaratii sunt la fel de adevarate

 5. Cu ceva vreme in urma rusia sustinea ca plateste datoriile doar in ruble
  Ca sa se obisnuiasca lumea cu noua moneda de referinta .

  Ce mai trebuie este doar sa se reprogrameze calculatoarele bancilor pentru numere cu mult mai multe cifre.
  Toti pamantenii incepand de la ultimul cersetor se vor simti multimiliardari in noua valuta forte.

 6. Rezervele inghetate sunt doar o garantie ca Rusia va putea plati in final pentru distrugerile produse prin declansarea unui razboi nejustificat impotriva unei tari care nu reprezenta o amenintare – doar pentru satisfacerea orgoliului unor frustrati.

 7. Incapacitate de plata este (si) atunci cand cel caruia ii platesti nu are incredere ca banii cu care platesti sunt adevarati.