G4Media.ro

Kovesi în discursul ținut la ONU: Cea mai mare provocare în România…

Kovesi în discursul ținut la ONU: Cea mai mare provocare în România este acum păstrarea independenței judecătorilor și procurorilor

Procurorul șef DNA, Laura Codruța Kovesi, a ținut, miercuri, un discurs la ONU, în care a avertizat că, în România, cea mai mare provocare este acum ”păstrarea independenței judecătorilor și procurorilor și stabilitatea legislativă acestea fiind vitale pentru ca procurorii anticorupție să fie eficienți”. Șefa DNA a ținut discursul în cadrul dezbaterii la nivel înalt ce marchează aniversarea a 15 ani de la adoptarea Convenției Națiunilor Unite împotriva Corupției (U.N.C.A.C.), cunoscută și drept Convenția de la Merida, se arată într-un comunicat al DNA.

Redăm mai jos discursul integral:

”Doamnelor și domnilor,

Sunt onorată să vorbesc la această reuniune aniversară de nivel înalt.

Sunt procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție din România (D.N.A.) – o structură de parchet care are competență exclusivă de investigare a cazurilor de corupție la nivel înalt.

Convenția Națiunilor Unite împotriva corupției a fost ratificată de România în anul 2004. La acel moment corupția era un fenomen generalizat și a reprezentat o problemă sistemică în România. Investigațiile de corupție vizau doar cazuri mărunte.

La 15 ani de la ratificarea convenției lucrurile s-au schimbat radical în România: combaterea corupției la nivel înalt în România este activă și am devenit un model în regiunea noastră din această perspectivă.

În ultimii 5 ani, D.N.A. a trimis în judecată peste 68 demnitari/oficiali de rang înalt: 14 miniștri și foști miniștri și 53 de membrii ai Parlamentului. Dintre aceștia, au fost deja condamnați definitiv 27 de demnitari. În aceeași perioadă, D.N.A. a dispus măsuri asiguratorii de peste 2,3 miliarde dolari.

Cum s-au obținut aceste rezultate?

Din punctul meu de vedere, 3 recomandări importante ale convenției au dus la această schimbare radicală: o legislație penală eficientă, înființarea unei structuri de parchet specializate și un sistem de justiție integru și independent.

Legislația anticorupție din România s-a modernizat în sensul reglementărilor convenției.

Au fost implementate în legislația română toate prevederile obligatorii ale convenției privind incriminarea faptelor de corupție și cea mai mare parte a celor opționale.

A fost înființat D.N.A. și s-a stabilit o competență legală de a investiga fapte de corupție la nivel înalt. Procurorii anticorupție sunt independenți în activitatea lor, iar independența este dublată de responsabilitate.
Și nu în ultimul rând, mă voi referi la cea mai importantă premisă a combaterii eficiente a corupției la nivel înalt. Aceea a integrității și independenței sistemului de justiție.
Doar un sistem de justiție profesionist, independent și integru poate lupta eficient împotriva corupției.

Independența justiției nu este un privilegiu pentru procurori sau judecători. Este un principiu fundamental într-o societate democratică. Numai o justiție independentă poate asigura o judecată corectă. Numai o justiție independentă poate face ca legea să fie egală pentru toți.

Investigațiile noastre efectuate au fost primite cu speranță și încredere de societate. Dar în egală măsură rezultatele noastre au determinat o contrareacție.
Au existat încercări repetate de a modifica legislația anticorupție pentru a limita instrumentele legislative folosite de procurorii anticorupție sau dezincriminarea unor fapte. Au fost situații în care s-a refuzat ridicarea imunității politicienilor acuzați de infracțiuni de corupție.
Pe lângă aceste încercări, întregul sistem de justiție s-a confruntat cu atacuri prin știri false sau prin declarații publice de natură să slăbească încrederea în justiție.

Cea mai mare provocare în România este acum păstrarea independenței judecătorilor și procurorilor și stabilitatea legislativă acestea fiind vitale pentru ca procurorii anticorupție să fie eficienți.

De aceea, recomandările Convenției O.N.U. rămân actuale și importante.

Chiar dacă provenim din sisteme juridice diferite, problemele noastre vizând independența și eficiența în combaterea corupției sunt aceleași.

Cred că trebuie să reflectăm împreună asupra modului în care sunt respectate recomandările de statele semnatare ale Convenției Națiunilor Unite împotriva corupției.

Vă mulțumesc pentru atenție !”

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

11 comentarii

 1. Interviul la ONU, pentru cei interesati:

 2. Independenta fata de LEGE, nu?

 3. Da, sa-i pastram pe toti dumnezeii din Justitie!

 4. Da , dar sa ii imbuibam si mai mult .
  Sa nu cumva sa fie trai la raspundere pentru ticalosiile care le comit .

  • Ticalasiile ”pe care le comit”, dle…inaripat…! iar eu mi-as face griji mai degraba pentru alte categorii de …imbuibati, pentru care 5000 de euro reprezinta suma alocata lunar pentru seminte , sau pentru dat hutza-hutza…! Si ma refer, bineinteles, tot la bugetari…

 5. Ticalosiile le comite cardasia transpartinica de nomeclaturusti borfasi, care tine sub ocupatie Romania din Decembrie 1989, o jefuiesc si ma se si plange de mama focului, ca justitia ii urmareste si ii condamna pe acesti banditi pentru nelegiuirile cumplite, pe care le comit.

  Dan Voiculescu, Nastase, Patriciu, Tariceanu, Ponta, Basescu, Udrea-Cocos, Ion Nicolae, Dragnea, Firea, Nicole Serban, Videanu, Blaga, Sova, Ghita, Andronic, Adamescu, Paunescu, Tiriac, Ilie Sarbu, Hrebenciuc, Adrian Sarbu si ceilalti foasti activisti PCR si ofiteri de Securitate, au talharit zeci de miliarde de Euro din avutul public si inca fura din greu impreuna cu complicii lor Silberstein, Finkelstein, Netanyahu si Steinmetz, din Israel si grupul Broidy din USA.
  Cat vor mai indura prosteste indobitocirea ,mediatica, prin care lichele toxice ca Gadea.Badea, Cristoiu, Ciutacu, Ciuvicu si alte gunoaie mercenare ale gastii de borfasi duc prostimea de nas si atzatza dusmania si dezbinarea in tara.

  Toti acestia apartin legati la zidul din Targoviste si lichidati impreuna cu slugile lor: Tudorel Toader, Iordache, Morar, Pivniceru si agentul GRU Dorneanu.

  NUmai o deratizasre radicala a clasei politice poate readuce Romania in normalitatea si echilibrul necesar progresului atat de necesar si evita dezmembrarea si ruina tzarii.

 6. Democrația fără libertate duce la tirania majorității asupra individului. Drepturile omului trebuie să fie inalienabile, nu trebuie schimbate de puterea existentă. Ideile noi bune pentru societate apar numai în individualitățile libere, care se simt bine în acea societate. Comunismul, nazismul, socialismul, fundamentalismele în general, au apărut pe fond democratic pasiv, pasivitate care a generat dictatura ce asuprește individul în scopul unui presupus evaziv bine social. Democrația doar asigura o schimbare a legilor existente în funcție de prezent. Libertatea este asigurata de legile deja existente care trebuie respectate și de puterea democratica aleasa în prezent, pentru a nu îngrădi libertatea individului. Democrația sociala și libertatea individului în armonie permit instalarea celor mai potrivite schimbări sustenabile – pe termen lung – ale societății, adică permit apariția acelor legi noi stabile, care sa prevadă progresul de lungă durată, nu doar pentru presupuse progrese actuale care pot să ducă la mari crize viitoare. Din păcate, democrația promovează mediocritatea, care, câștigând puterea, încearcă să și-o păstreze antidemocratic distrugând individualitățile meritorii, călcând drepturile omului, dreptul la libertatea individului de a critica puterea. Asta este instaurarea tiraniei majorității și moartea libertății individului, silit să-și caute o alta patrie care sa-l respecte.

 7. O admir maxim , pe aceasta creatura , pe care Basescu a suit-o in copac .
  Are o arta nemaipomenita de a mintii , minte precum respira .

  • Mai, voi la admitere pe post dati examen si la „limba agramatica”?
   Ia zi: „optasprezece”!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.