G4Media.ro

Kievul susține că FSB ar racola ucraineni în Transnistria pentru a afla…

Foto: NovostiPMR

Kievul susține că FSB ar racola ucraineni în Transnistria pentru a afla informații militare

Serviciile secrete rusești ar recruta cetățeni ucraineni care trec ilegal granița pe tronsonul transnistrean al frontierei moldo-ucrainene, anunță Centrul pentru Rezistență Națională, o structură a Ministerului ucrainean al Apărării, arată Radio Europa Liberă, citată de Rador.

Într-un comunicat publicat pe 2 martie, când s-au împlinit 32 de ani de la războiul din Transnistria, centrul susține că ucrainenii care ajung în republica separatistă ar fi constrânși de reprezentanți ai Serviciului Federal de Securitate rus (FSB) să devină turnători, sub amenințarea că vor fi trimiși înapoi în Ucraina.

Adesea, angajații așa-numitului minister al securității de stat (MGB) din Transnistria sunt considerați și colaboratori ai FSB.

„Aceștia încearcă să extragă informații de la ucraineni despre instalațiile militare și despre amenajarea secțiunii ucrainene a frontierei cu regiunea transnistreană”, spune centrul ucrainean.

Potrivit autorităților de la Kiev, aceste „acțiuni ostile” demonstrează încă o dată că Transnistria este un teritoriu ocupat de Federația Rusă, de aceea le recomandă ucrainenilor să nu meargă acolo.

În martie 2022, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a adoptat un amendament prin care recunoaște oficial Transnistria ca zonă de ocupație rusă.

De la începutul invaziei militare la scară largă a Rusiei în Ucraina, autoritățile din Transnistria nerecunoscută au lansat de mai multe ori acuzații la adresa serviciilor speciale ucrainene, inclusiv că ar racola locuitori din stânga Nistrului.

În martie 2023, transnistrenii au anunțat că ar fi dejucat un atac terorist împotriva unor lideri locali, pe care l-au pus pe seama Serviciului de Securitate al Ucrainei. Kievul a spus că este vorba, de fapt, de o provocare regizată de Rusia, care „a ocupat și controlează” Transnistria.

Chișinăul i-a cerut Tiraspolului să predea persoanele reținute în timpul anchetei, dar nu se știe dacă acest lucru s-a întâmplat.

În ianuarie 2024, MGB a acuzat că în unitățile structurilor de forță ale R. Moldova ar fi pregătite „grupuri armate speciale” venite din Ucraina pentru a comite „atacuri teroriste” în Transnistria.

Chișinăul a dezmințit aceste declarații și a spus că Tiraspolul răspândește „informații cu tentă provocatoare, ce urmăresc scopuri propagandistice”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...