G4Media.ro

Kelemen Hunor: În Europa, relaţia dintre minoritate şi majoritate s-a rezolvat decent…

Kelemen Hunor: În Europa, relaţia dintre minoritate şi majoritate s-a rezolvat decent prin acordarea diferitelor forme de autonomie. E momentul ca acest lucru să se întâmple şi în România

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, vineri, la Oradea, de Ziua maghiarilor, că România a avut la dispoziţie exact o sută de ani pentru a-şi respecta promisiunile de la Alba Iulia, dar promisiunile au rămas la stadiul de promisiuni. Kelemen a spus că în Europa, de la Tirolul de Sud până în Finlanda, relaţia dintre minoritate şi majoritate s-a rezolvat decent prin acordarea diferitelor forme de autonomie şi că este momentul ca acest lucru să se întâmple şi în România, relatează News.ro.

„România a avut la dispoziţie exact o sută de ani pentru a-şi respecta promisiunile de la Alba Iulia. Au trecut o sută de ani, iar promisiunile au rămas la stadiul de promisiuni. În Europa, de la Tirolul de Sud până în Finlanda, relaţia dintre minoritate şi majoritate s-a rezolvat decent prin acordarea diferitelor forme de autonomie. Acum este momentul ca acest lucru să se întâmple şi în partea de est a Europei, în România”, a afirmat Kelemen.

El a spus că, pentru a progresa în acest sens, este necesară o reprezentare puternică în Parlamentul European a maghiarilor din Bazinul Carpatic.

„Schimbările de care are nevoie Uniunea Europeană vor avea loc, chiar şi în lipsa noastră. Dar cred că suntem cu toţii de acord în privinţa faptului că ar trebui să facem parte din schimbări, să fim factori de decizie ai istoriei – aşa cum ai fost şi eroii Revoluţiei paşoptiste – nu doar cei care suportă consecinţele schimbărilor. Pentru că acesta este mesajul şi moştenirea revoluţiei din 1848: să ne construim singuri destinul, să facem tot ce ne stă în putinţă şi nu ne descurajăm nici atunci când trebuie să răspundem celor mai mari provocări. Să ne ridicăm dacă am fost doborâţi, să pornim din nou la drum dacă am fost opriţi şi să menţinem steagul arborat, pentru a fi văzut şi de la distanţe mari”, a îndemnat Kelemen Hunor.

Liderul UDMR a spus că, la 171 de ani de la izbucnirea Revoluţiei Maghiare, maghiarii trebuie „să rămână loiali valorilor şi principiilor care au contribuit la măreţia luptei pentru libertate şi care însufleţesc poporul maghiar chiar şi după 8 generaţii, aici în Partium, în Transilvania, pe pământul natal”.

„Dragi prieteni, poate că puţini ştiu că cele 12 puncte ale declaraţiei concepute de Irinyi József au fost enunţate printr-o introducere în care el a susţinut că naţiunea are nevoie de o reformă completă a Constituţiei, iar rezultatele parţiale nu mai sunt suficiente. La fel considerăm şi noi. Sunt necesare schimbări care să vizeze nu doar anumite părţi sau jumătăţi de măsură, ci întregul. Am spus recent că, aici în Bihor, există încă amintirea celor trei Crişuri, aşa cum erau înainte de reglementarea râurilor. Aşa cum a fost când, într-o zi, Crişul Repede care avea doar câteva zeci de centimetri adâncime, s-a transformat cu repeziciune într-un flux de apă foarte puternic, de nestăvilit, după o ploaie abundentă sau a un dezgheţ brusc. Aşa cum a fost când, dintr-odată, s-a produs o pornire spontană a sloiurilor de gheaţă sau o inundaţie bruscă. Cred că la fel se întâmplă şi în cazul existenţei ca minoritate. Relaţiile, care într-o zi par să fie paşnice, în ziua următoare devin brusc, tensionate, aproape fără nicio tranziţie perceptibilă, fără nicio explicaţie logică. Existenţa minoritară este ca şi cum ai trăi într-o zonă periclitată de inundaţii. Deşi, în timp, reuşim să anticipăm când ne putem aştepta la un nou val de inundaţii, nu ştim niciodată cum să îl evităm sau să contracarăm aceste situaţii. Întotdeauna, aceste atitudini produc pagube, uneori majore şi devastatoare asupra construcţiilor noastre, asupra realizărilor noastre, iar noi o luăm întotdeauna de la capăt. De aceea, eu propun ca nu doar să ne protejăm, dar să şi construim în continuare, bazându-ne pe valorile noastre. Să construim viitorul pentru a rămâne o comunitate vie şi competitivă în spiritul transilvanismului pragmatic!”, a susţinut Kelemen Hunor.

Liderul UDMR i-a îndemnat pe maghiari că construiască pe piloni stabili, chiar pe baraje, deoarece numai astfel pot controla torenţii antiminoritari şi nivelul apelor subterane care apar în urma acestor inundaţii.

„Pentru aceasta avem nevoie şi de ajutorul Uniunii Europene, dacă nu putem soluţiona singuri acest aspect. Dar, în mod cert, soluţia viabilă trebuie să o găsim aici, acasă. Prin tenacitatea şi perseverenţa comunităţii noastre şi cu obţinerea sprijinului societăţii majoritare. Dar să respectăm ordinea derulării lucrurilor: acum trebuie să ne consolidăm prezenţa în Parlamentul European, trebuie să asigurăm o reprezentare maghiară puternică a Bazinului Carpatic. Prin consolidarea stimei noastre de sine ne putem pregăti cu mult curaj şi responsabilitate pentru următoarele provocări, putem continua să construim şi să consolidăm viitorul comunităţii noastre, pe pământul natal”, a afirmat Kelemen.

„Trăiască libertatea maghiară! Trăiască naţiunea maghiară!”, şi-a încheiat discursul liderul UDMR.

Foto: Kelemen Hunor / Facebook

Doneaza prin PayPal paypal icon
Donatie recurenta

Doneaza lunar pentru sustinerea proiectului G4Media

Doneaza prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Doneaza prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

27 comentarii

 1. Păi nu degeaba v-ati asociat voi cu toti hotii, acum puteti santaja – e momentul.
  Cât sunteti de TICALOSI!
  UDMR = Magyar PSD

  • Discursul lui Kelemen Hunor e demn de un discurs de secolul 19, inradacinat in nasterea nationalismului dupa 1848 si care a nascut apoi si monstrii. In secolul 21 aceasta atitudine nu mai e adaptata.

  • UDMR nu este altceva decat un PSD si UDMR pentru maghiarii din Romania: foloseste retorica nationalista, si frica de ceilalti, ca sa poate sa-si justifice existenta si sa fure mai bine. Nu degeaba UDMR-ul e in cardasie cu PSD si ALDE. Sunt cu totii emanatii comuniste ale FSN-ului.

 2. Voi ati mai ramas subordonati national ca in rest toate institutiile – primarii, consilii judetene, judecatori, parocurori, politie, etc – s-au autonomizat local.

 3. MU13 udmr .

 4. Ce naiba vă trebuie autonomie? Să vă îmbogățiți voi și mai tare? Între Sighișoara și Brașov este o comună Vânători, de acolo faci dreapta către Cristurul Secuiesc, Miercurea Ciuc, etc. Practic de acolo începe ținutul Secuiesc. Să vedeți voi drumuri rele și sărăcie. La ce naiba vă mai votează pe voi maghiarii? Chiar nu înțeleg la ce vreți voi autonomie. Să vă îmbogățiți voi și pe maghiarii voștrii săi țineți săraci și prosti cum îi ține Dragnea pe votanții PSD?

 5. A cam sosit timpul să ne trezim români din România, și cei din secuime tot români sunteți pt că asta e România, nu vă mai lăsați prostiți de liderii voștrii, că oricum nu fac nimic pt noi, doar pt ei, trebuie să i sancționam, să le arătăm că noi suntem puterea și nu ei, și asta o putem face doar la vot, la vot TOTI, că pe Facebook toți suntem tari și mari. Voi știți cât durează să mergeți la vot? Maxim 10 minute dus întors până la secția de votare și înapoi.

 6. tara arde si baba se piaptana. nu e destul ca ii avem pe psd pe cap mai sunteti si voi cu aberatia asta. mars de-aici de hoti.

 7. Favoritele voastre sunt autonomii de tip Transnistria si Nagorno-Karabah, vesnice focare de conflict, prin care sa santajati stabilirea permanenta a pacii in zona. Trebuie sa dispareti de urgenta ca o factiune separatista ceea ce si sunteti cu adevarat. Denumirea de partid politic este exagerata pentru gasca voastra. Daca s-ar bloca fondurile externe care va finanteaza functionarea (sursele din Ungaria si Rusia), daca v-ati finantata ca un partid legal, adica din cotizatii si de la bugetul de stat (de la care sugeti inmiit mai mult decat ati avea dreptul ca sa asigurati guvernarea celeilalte gasti finantate de rusi, PSD), ati disparea in doua luni.

 8. Uitasem – invoci Europa. Pai bai Kelemene, pentru NATO Ungaria reprezinta de vreo doi ani o bresa de securitate. Ungariei primeste de la NATO minimum de informatii, pentru ca toata informatia ajunge instantaneu la rusi.

  In UE, Ungaria este privita ca reprezentanta Rusiei. Ce te face sa crezi ca Europa va favoriza crearea artificiala a unui conflict inghetat cu potential separatist la granita uniunii? Nu crezi ca le ajunge Catalonia, UK – Brexit, italienii lui Salvini etc. Mai au nevoie si de Kelemen, cersetorul rus din Romania. Latra mai departe la luna, sa arati ce sclav util esti, sa iti mai iei o luna leafa de la stapani.

 9. Foarte bine, in acest caz propun sa-i acordam domnului Hunor forma numita „autonomuie”.

 10. Pai de, Hunor asta a intrat in vrie ca nu mai bate 5%, si-asa a trecut iar la agitarea steagului si ideii de autonomie etc. Oooffff, cine v-a oprit pe voi, UDMR, sa dezvoltati zona celor doua judete Covasna si Hargita, nesimtitilor, ca sunteti la guvernare ca partid-balama de 30 de ani?? Mincinosi si hoti, ca partenerii vostri, psd-draknea-alde!

 11. Bai boule,curva ce ești, nici ungurii tai NU te mai cred!!!!PSD=UDMR, tu nu vrei bunăstarea ungurimii de aici căci făceați ceva daca vroiați și pt ei în ațatia ani!Ai făcut pt tine DOAR și acoliții tai!

 12. Da, Hunor, ai dreptate, asa trebuie sa fie, cum spui tu.
  Numai ca, de cand faci jocul lui Dragnea, nu vreau sa te mai vad sa te mai aud.
  Te simpatizam si iti dadeam intodeauna dreptate, desi incasam numai injuraturi de la nationalistii grosieri. Acum, insa, repet: nu vreau sa mai aud de tine.

 13. Romanii noștri din Ungaria voastră au vreun drept acolo, se duscuta de autonomie și pentru ei „decent”?!

 14. Hunore, când or avea și românii din Ungaria partid , școli și facultăți în limba maghiară, plăcute bilingve, limba română în administrație și câte și mai câte drepturi aveti voi, atunci sa mai vii cu pretenții.
  Cum n-or ieși odată românii la vot sa scoată mizeria numita udmr cu totul din parlament.

 15. Sigur, autonomie locală trebuie să existe, dar nu la nivel de regiune ci la nivel de localitate. Și atunci s-ar rezolva multe probleme.
  Dar ce vrea maistru’ Kelemen e aceeași prosteala pe care o vintura UDMR de ani și ani cind se apropie alegerile. Nu degeaba se înțeleg atit de bine cu psd-istii.

 16. In Europa , in U E si in lume se recunosc numai drepturile persoanei , cetateanului , nicidecum ” drepturile colective ” care duc , indubitabil, la creeearea unui stat in stat ! Se intelege , c-ar trebui sa se desfiinteze statele si in locul lor sa apara regiuni autonome / independente , ceea ce este inacceptabil si inadmisibil ! Maghiarii din Romania si din celelalte tari europene , sub masca revendicarii autonomiei , inteleg o independenta teritoriala urmata de alipirea teritoriilor autonome respective unei Ungarii Mari ! Asemenea actiuni iredentiste contrara tratatelor internationale , semnate si de catre Ungaria , incheiate dupa cele doua razboaie mondiale trebuie inabusite , inca din fasa …

 17. Daca Harghita are vreo asemanare istorica cu Tirolul de sud … Nu exista opozitie pe tema asta? Mandru sa stai capra Liviuta de la Teleorman

 18. Ieșiți la vot dacă vreți ca asociația culturală UDMR să fie într-adevăr autonomă, adică să nu intre în Parlamentul European! Cu cît mai multe voturi pentru partidele românești, cu atît mai puține șanse pentru UDMR! #șîeumerglavot!

 19. aaa, baietii astia, bolnavi de sovietism cronic acutizat, nu se mai satura sa agite marote si fantose imperiale, si asta doar pt. ca in romanika ocupata de sovietici au pus labutele pe niste pozitii cheie din statul politienesc – intreba-ti-l pe Imre Asztalosz, daca pe mine nu ma credeti !

 20. Asta are mult tupeu! Dispari in trei secunde!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.