G4Media.ro

Keir Starmer efectuează prima sa vizită în străinătate în calitate de premier…

Sursa foto: Facebook/ Keir Starmer

Keir Starmer efectuează prima sa vizită în străinătate în calitate de premier la Washington

Noul prim-ministru britanic Keir Starmer era așteptat marți seara la Washington, unde va face primii pași pe scena internațională cu ocazia unui summit care marchează cea de-a 75-a aniversare a NATO, la câteva zile după victoria zdrobitoare a laburiștilor în alegerile generale, potrivit AFP.

Noul lider, în vârstă de 61 de ani, care a preluat vineri funcția la 10 Downing Street, va fi supus unei atenții deosebite la summit, unde va reafirma sprijinul Londrei pentru Alianța Atlantică și pentru Ucraina.

Keir Starmer, aflat în fruntea unui nou guvern de centru-stânga, a declarat în cadrul unei reuniuni cu personalul său că summitul reprezintă o ocazie de „a revigora relațiile (diplomatice), de a revigora angajamentul neclintit față de alianță și de a arăta puterea Marii Britanii pe scena mondială”.

Această vizită în capitala americană marchează, de asemenea, începutul unei secvențe diplomatice intense pentru premierul laburist, care va găzdui o reuniune a Comunității Politice Europene la Palatul Blenheim, în sudul Angliei, pe 18 iulie.

„Va fi o ocazie pentru el să învețe și să cunoască alți lideri, precum și să transmită mesaje”, a declarat pentru AFP James Strong, specialist în politica externă britanică.

Marea Britanie a fost unul dintre cei mai fermi susținători ai Kievului de la invazia rusă din februarie 2022 și este puțin probabil ca această poziție să se schimbe odată cu revenirea laburiștilor la putere după 14 ani în opoziție.

Noul ministru britanic al apărării, John Healey, a vizitat deja Ucraina duminică, unde a promis să livreze mai multă artilerie, muniție și rachete.

În urma loviturilor rusești care au ucis peste treizeci de persoane și au devastat cel mai mare spital de copii din Ucraina, Keir Starmer își va reafirma, de asemenea, sprijinul direct pentru președintele ucrainean Volodimir Zelenski la summitul NATO de la Washington.

Laburiștii doresc, de asemenea, să crească cheltuielile militare „cât mai curând posibil” la 2,5% din PIB-ul Regatului Unit (2,3% în prezent), peste minimul de 2% recomandat de NATO, din nou în linie cu conservatorii.

Potrivit politologului James Strong, Keir Starmer va încerca să mențină o formă de stabilitate și continuitate în politica externă britanică, încercând în același timp să repare relațiile cu aliații săi, care au fost profund afectate de divorțul tumultuos al Brexitului.

Relație specială

Călătoria este, de asemenea, o oportunitate pentru Keir Starmer de a stabili legături personale cu președintele SUA, Joe Biden, și de a consolida „relația specială” dintre Regatul Unit și SUA.

Laburiștii sunt în general mai apropiați de democrații lui Joe Biden, dar această întâlnire vine într-un moment delicat pentru președintele SUA.

Biden, în vârstă de 81 de ani, a părut adesea confuz în timpul unei dezbateri cu rivalul său Donald Trump la 27 iunie, ridicând semne de întrebare, chiar și în propriul său partid, cu privire la capacitatea sa de a fi reales în noiembrie și apoi de a guverna timp de patru ani.

Dacă Biden eșuează la 5 noiembrie, Keir Starmer va trebui să se confrunte cu fostul președinte Donald Trump și cu politicile sale izolaționiste din ianuarie 2025.

Prin urmare, noul șef al guvernului britanic va dori să demonstreze „angajamentul său neclintit față de alianța dintre Marea Britanie și SUA și să trimită un semnal puternic cu privire la reziliența sa (…) indiferent ce se va întâmpla” în noiembrie, a declarat pentru AFP Sophia Gaston de la think tank-ul de dreapta Policy Exchange.

Cu toate acestea, războiul dintre Israel și Hamas în Gaza ar putea fi un punct de diferență imediat între Keir Starmer și Joe Biden, laburiștii promițând să recunoască un stat palestinian „la momentul potrivit”.

La zece zile după Washington, Keir Starmer va primi mai mulți șefi de stat și de guvern în Regatul Unit, printre care președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Olaf Scholz, pentru summitul Comunității Politice Europene de lângă Oxford.

Laburiștii s-au angajat să colaboreze mai strâns cu vecinii lor europeni, încheind atât acorduri bilaterale cu Franța sau Germania, cât și acorduri la nivelul UE.

Potrivit Oliviei O’Sullivan de la think-tank-ul britanic Chatham House, aceste reuniuni la nivel înalt vor „concretiza” aceste propuneri și vor oferi o imagine a politicii externe pe care Keir Starmer dorește să o urmeze în următorii cinci ani.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...