G4Media.ro

Joe Biden: Vom creşte prezenţa militară în Polonia şi România, pentru că…

Joe Biden: Vom creşte prezenţa militară în Polonia şi România, pentru că avem o obligaţie sacră în termenii Articolului 5, de a apăra aceste state

Preşedintele SUA Joe Biden a declarat, într-o conferinţă de presă, că va fi crescută prezenţa militară în Polonia şi România, în contextul situaţiei de la frontierele Ucrainei, pentru că există o obligaţie în termenii Articolului 5 din Tratatul NATO, de a apăra aceste state, precizând că nu există o astfel de obligaţie faţă de Ucraina, deşi situaţia acesteia este îngrijorătoare, transmite News.ro.

”Vom creşte prezenţa militară în Polonia şi România, pentru că avem o obligaţie sacră în termenii Articolului 5, de a apăra aceste state. Ele sunt parte a NATO. Nu avem această obligaţie faţă de Ucraina, deşi suntem foarte îngrijoraţi de ce se întâmplă în Ucraina”, a declarat preşedintele Biden, întrebat în legătură cu o eventuală invadare a Ucrainei de către trupele ruseşti, dar şi cu solicitările părţii ruse vizând menţinerea unei sfere de influenţă care implică retragerea trupelor americane şi a armelor nucleare din statele fostului bloc sovietic.

Și președintele Franței, Emmanuel Macron, a anunțat miercuri că Franța va trimite trupe în România în cadrul operațiunilor NATO pentru asigurarea securității statelor din estul alianței.

În aceeaşi conferinţă de presă, preşedintele american a prezis că Rusia va invada Ucraina, precizând că reacţiile vor fi diferite în funcţie de dimensiunile acestei invazii sau dacă vor fi doar incursiuni în teritoriul ucrainean.

„Nu sunt atât de convins că ştie ce vrea să facă, bănuiesc că va ataca, trebuie să facă ceva”, a declarat Biden.

„Rusia va fi făcută responsabilă în cazul unei invazii şi depinde de ceea ce va face. Una este dacă vorbim despre o incursiune minoră, dar dacă ei fac ceea ce sunt capabili să facă, va fi un dezastru pentru Rusia dacă invadează Ucraina”, a afirmat Biden.

După declaraţiile preşedintelui, secretarul de presă al Casei Albe a precizat că, dacă orice forţe militare ruseşti trec frontiera ucraineană, aceasta este o nouă invazie şi va primi un răspuns dur şi unitar din partea SUA şi a aliaţilor lor.

De asemenea, ea a precizat că preşedintele Biden ştie din experienţă că ruşii au o întreagă paletă de agresiuni premergătoare acţiunii militare, inclusiv atacuri cibernetice şi atacuri paramilitare, care vor primi un răspuns decisiv, unitar şi bazat pe reciprocitate.

sursa foto: Facebook/ U.S. Embassy Bucharest

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

13 comentarii

 1. … o obligatie sacra de a fura aceste state…

 2. Sunt destul de sigur ca Putin nu se va multumi sa atace doar Ucraina.

 3. Tema falsa, de fapt o acceptare a inceputului de federalizare a Ucrainei.Din 2019 va spun ca vom fi vecini cu rusii in zona Buceacului.

 4. Rațional, Rusia nu are cum sa atace pentru că ar avea numai de pierdut: costuri directe cu războiul, pierderi indirecte din sancțiuni economice, excludere din lumea civilizată. Dar irațional, se poate întâmpla orice, deprinde cat de încolțiți se simt rușii și cât de disperați sunt. Putin numai jucător de șah nu e, in ciuda mitologiei. E doar un milițian complexat, aflat la ordin. Occidentalii își dau seama de asta, de aici și declarațiile astea dintre care unele sunt ciudate.

 5. Avem obligatia sacra de a ajuta Romania prin mentinerea regimului vizelor turistice!

 6. Sa nu fim naivi sa credem ca Rusia ar fi initiat acest conflict fara suportul unor aliati puternici cum sunt China, Coreea de Nord. Rusia isi cunoaste bine limitele economice si militare precum si avantajele pe care le are fata de Europa. Dacă a intrat in hora nu a intrat singura ci cu parteneri puternici.

  • Si Japonia era mândra de capacitatea ei militara si economica în 1941. Ocupase deja Coreea, mai toata China. Asa bine a judecat guvernul militar de atunci ca au ajuns singurii carora li s-a servit bomboana nucleara.

 7. Ce va face NATO dacă China invadează Taiwanul și Rusia, Ucraina? Atunci China și Rusia au șanse de reușită, destabilizeaza tot și crea a haos. Cine pe cine. Dar…. China depinde f. F. F. mult de Europa și SUA, comercial va pierde tot. Rusia va ocupa prin,, referendum” și cu solicitarea Dumei de Stat a Rusiei a independentei, apărarea drepturilor rușilor din zona donbas și luhansk, încet cu icet dezmembrează ukraina. La anul alte regiuni și tot asa ocupa tot doar cu intimidare și dacă nu atunci doamne ferește. Păcat ca suntem la mijloc ca de obicei.

 8. Datoria sacră de cînd pribegii au descoperit continentul,au ucis băștinașii și au jefuit tot ce au găsit în calea lor ,fapt care continuă și azi.Datoria sacră cred mai degrabă că este un blestem care se abate asupra celor care au bogății și resurse naturale și au fost mirosite de termitele flămînde americane care cred că nici măcar universul nu le poate sta în cale.

 9. Pana într-o zi