G4Media.ro

Jens Stoltenberg: NATO este un vechi partener apropiat al Serbiei. Misiunea KFOR…

Sursa foto: NATO.int

Jens Stoltenberg: NATO este un vechi partener apropiat al Serbiei. Misiunea KFOR urmăreşte îndeaproape situaţia din Kosovo şi este gata să intervină

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a afirmat că alianţa militară occidentală este un vechi partener apropiat al Serbiei, relatează miercuri agenţia sârbă de presă Tanjug.

Stoltenberg a declarat pentru cotidianul muntenegrean Vijesti că acest parteneriat se bazează pe dialog politic şi cooperare practică, respectând pe deplin politica statului sârb de neutralitate militară.

„Dialogul nostru politic se manifestă în diferite feluri. Acesta include contactele mele cu preşedintele sârb Aleksandar Vucic şi cu alţi lideri politici şi interacţiunile regulate pe care le au asistentul meu adjunct pentru afaceri politice şi politica de securitate şi şeful biroului de legătură al NATO de la Belgrad cu colegi sârbi. Include de asemenea relaţii bine stabilite între comandantul KFOR şi şeful Statului Major general sârb”, a declarat Stoltenberg.

O astfel de relaţie permite un spirit constructiv şi respect reciproc, ceea ce trebuie să continue, a adăugat el.

Referitor la situaţia din Kosovo, Stoltenberg a afirmat că a discutat cu liderii politici de la Pristina şi Belgrad despre „tensiunile din nordul Kosovo”.

„Toate părţile trebuie să rămână calme, să evite acţiunile unilaterale şi să se angajeze constructiv în dialogul facilitat de UE. În conformitate cu mandatul dat de ONU, misiunea KFOR urmăreşte îndeaproape situaţia şi este gata să intervină în cazul în care stabilitatea este pusă în pericol”, a mai afirmat secretarul general al Alianţei nord-atlantice.

NATO va continua să ofere sprijin deplin dialogului facilitat de UE, a asigurat Stoltenberg.

Jens Stoltenberg a făcut aceste declaraţii în contextul în care recent au izbucnit tensiuni între Priştina şi Belgrad, ajungând la apogeu săptămâna trecută, după ce Kosovo a declarat că îi va obliga pe sârbii care trăiesc în nord şi folosesc la maşini numere de înmatriculare sârbeşti să solicite plăcuţe eliberate de instituţiile din Priştina. Obligaţia este în prezent amânată.

Etnicii sârbi reprezintă aproximativ 5% din populaţia kosovară, formată în proporţie de 90% din etnici albanezi.

În încercarea de a atenua tensiunile, liderii ambelor părţi, preşedintele sârb Aleksandar Vucic şi prim-ministrul kosovar Albin Kurti, se vor întâlni la Bruxelles pe 18 august.

Aproximativ 50.000 de sârbi trăiesc în nordul Kosovo, dar aceştia nu recunosc declaraţia sa de independenţă din 2008 şi menţin legături strânse cu Belgradul.

Kosovo este recunoscut de peste 100 de ţări, în principal occidentale, dar nu şi de state precum Serbia, Rusia sau China.

Pacea fragilă din Kosovo este menţinută de misiunea KFOR a NATO, care are 3.770 de militari.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

14 comentarii

 1. Sunt parteneri din 99 :))))))

 2. Jens Stoltenberg: NATO este un vechi partener apropiat al Serbiei. 🤣
  Intrebare: cati civili a omorat onor parteneru in Srbija? Cu sau fara incuviintare ONU?
  Dar cu ambasada pekineza ce a avut? 🤣

 3. NATO este o organizație militară pregătită pentru un eventual război nicidecum pentru pace.

 4. I-au bombardat la greu cica sunt parteneri :)))

 5. Al dracu partener apropiat este NATO , ei au înclinat balanța pentru distrugerea Jugoslaviei .

  • Era distrusa din cauza salbaticilor sarbi. Care sunt ca si rusii

  • @asdas
   Ai trăit cumva printre ei (sârbi) încât ești în măsură să spui de toți ca sunt sălbatici, sau chestia asta e din capul tău? Dacă ăștia sunt sălbatici, atunci croații, bosniacii și mai ales de albanezii (care au o imagine foarte „buna” în întreaga Europă) ce sunt?

  • Aveam și noi soarta lor, dacă nu le dădeam țara pe tavă.

 6. Nici Romania nu a recunoscut Kosovo.

 7. Astia de la butoane din occident pare ca sunt victimele unei operatiuni de reeducare, sunt prea tam pi tzi pentru binele nostru, n-ai ce alege din ei…

 8. Serbia este sparring partner pentru NATO.
  A făcut NATO target practice pe ea.

 9. Parteneri 😀 :Voi ne dați bani, iar noi vă bombardam si mai testăm niste rachete prin orașele voastre! Cred ca s-a v.a c.-c.in.at si ăsta?!

 10. Se vede ce parteneri sunteți, cum protejați sârbii din Kosovo de teroriștii albanezi.

 11. Și românii erau mâncători de unguri, așa spunea presa din occident în martie ’90,ne democratiza NATO,ca pe sârbi, dacă nu le dădeam resursele țării.