G4Media.ro

Jean Claude Juncker avertizează cu privire la „tentative” de manipulare înaintea alegerilor…

Jean Claude Juncker avertizează cu privire la „tentative” de manipulare înaintea alegerilor europene

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a avertizat cu privire la pericolul pe care îl presupun tentativele de manipulare a viitoarelor alegeri europene din mai, un scrutin crucial şi asupra căruia se fac încercări de influenţare, atât din interiorul, cât şi din afara Uniunii Europene, informează sâmbătă EFE. transmite Agerpres.

„Văd deja tentative de influenţare, prin manipulări, a alegerilor pentru Parlamentul European. Vin din multe direcţii, nu numai din afara UE”, a susţinut Juncker, într-un interviu difuzat vineri de grupul media german Funke.

Potrivit şefului Comisiei Europene, există „state în interiorul UE” care încearcă să devieze voinţa alegătorilor „către o anumită direcţie” şi prin intermediul difuzării de „fake news”. Însă Juncker a dat asigurări că executivul european este „echipat” pentru a răspunde acestor tentative şi a anunţat că-şi va înmulţi eforturile în următoarele săptămâni pentru a putea face faţă oricăror situaţii care ar putea apărea.

Politicianul luxemburghez a dat ca exemplu recentele acuzaţii ale premierului ungar Viktor Orban, care a încercat să-l facă răspunzător pentru Brexit şi de o divizare între Estul şi Vestul Europei. Juncker susţine că, dimpotrivă, a făcut „tot posibilul” pentru a găsi soluţii la situaţia creată în urma deciziei britanicilor de a părăsi blocul comunitar şi pentru a surmonta neînţelegerile între diferite state membre.

Juncker consideră potrivită participarea Regatului Unit la scrutinul european, care va avea loc în perioada 23-26 mai, dat fiind că ieşirea britanicilor din blocul comunitar nu s-a consumat şi, în condiţiile în care Marea Britanie continuă să fie stat membru al UE, cetăţenii săi au dreptul să voteze.

Orice fel de Brexit va avea „consecinţe negative” care vor fi mai rele decât rămânerea în Uniunea Europeană pentru Regatul Unit şi vor cădea în responsabilitatea exclusivă a Regatului Unit, a mai spus Juncker, care insistă că „mingea este în terenul Marii Britanii” şi a cerut Camerei Comunelor să sprijine acordul negociat de premierul britanic Theresa May cu blocul comunitar.

Juncker a repetat cuvintele preşedintelui Consiliului European, polonezul Donald Tusk, şi a invitat Regatul Unit „să nu irosească timpul”. „Trebuie să fim pregătiţi pentru un Brexit negociat, dar şi pentru un Brexit dur. În orice situaţie, ieşirea (din UE) va avea consecinţe negative – mai mult pentru britanici decât pentru UE. Nu va exista o soluţie bazată pe piaţa unică. Aşa cum văd eu lucrurile, partea britanică este 100% răspunzătoare pentru acest lucru”, a insistat Juncker.

Totodată, Juncker apără modelul conform căruia candidatul cap de listă al cărui partid va câştiga alegerile europene ar urma să devină succesorul său în fruntea Comisiei Europene, cu toate că această formulă nu este agreată de preşedintele francez Emmanuel Macron.

„Avem doi capi de listă: Frans Timmermans din partea socialiştilor şi Manfred Weber din partea conservatorilor. Macron aparţine liberalilor şi aceştia nu au reuşit să prezinte un cap de listă, ci au nominalizat nouă candidaţi. Şi vă pot asigura de un lucru: nu vor exista nouă preşedinţi liberali ai Comisiei”, a argumentat Juncker.

Juncker, care nu va mai candida pentru un al doilea mandat de preşedinte al Comisiei Europene, a abordat şi subiectul unei Europe mai federale, afirmând că UE „nu ar trebui să devină un creuzet în care toate diferenţele să dispară”. Întrebat despre ideea creării Statelor Unite ale Europei, Juncker a răspuns: „Ar trebui să renunţăm (să mai folosim acest termen). Nu cred că vom avea vreodată un stat centralizat după model american. Şi nici nu vreau să se întâmple aşa ceva”.

Rugat să răspundă cum ar dori să fie menţionat în cărţile de istorie, Juncker a replicat că ar vrea să fie pomenit drept cineva care „a încercat tot ce a fost omeneşte posibil”. „Da, este de ajuns. Nu toţi încearcă. Şi ar fi plăcut ca cineva să adauge: a făcut lucrurile să se mişte”, a declarat Juncker.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

 1. De memorat tot ceea ce spune JEAN CLAUDE JUNCKER .Este impresionant cit bine a putut arata lumii acest OM si care acum la final de mandat , arata cu o deosebita deschidere fata de noi toti ,un drum ce poate fi urmat si de cei care vor veni in urma lui .Doua idei generoase si atit de adevarat exprimate ,se desprind si anume :O UNIUNE EUROPEANA a Natiilor si Natiunilor si un BREXIT ce nu ar trebui sa aiba loc ,un BREXIT ale carui consecinţe negative vor fi mai rele decât rămânerea în Uniunea Europeană. Tineti minte aceste cuvinte, ce in opinia mea reprezinta un adevar de necontestat si observati cu cita bunatate sunt ele spuse si cit de multa dorinta , de a face ca ele sa fie intelese si aplicate in viitorul imediat. Sa speram ca MAREA BRITANIE va lua decizia corecta si ca drumul impreuna a celor ce azi ,inca compun UE , va ramine acelasi si in continuare .

 2. Du-te, bai, la pensie, ca Augustin Lazar a facut-o!

 3. Da ce, postacul „emil” și familia să nu facă și el o copeică? Să mănânce și gura lor o pâine.

  Succesul oricărei manipulări depinde de nivelul de educație al publicului. Cea mai de succes campanie a FSB de până acum e cea anti-vaccin. https://www.rferl.org/a/are-russian-trolls-saving-measles-from-extinction/29768471.html

  Costuri mici, că „emilii” sunt ieftini ca braga iar vaci nesimțite și avide de publicitate ca Olivia se găsesc pe toate drumurile. A prins bine pentru că analfabetismul științific e la cote ridicate și în țări dezvoltate dar prost educate și pline de ignoranți ca SUA, Italia, etc, dar mai în RO unde 42% dintre concetățeni cred că soarele se învârte în jurul pământului.

  Când vedeți ioni și harleys și emili pe aici cu șopârle anti-UE gândiți-va mai bine și nu le răspundeți decât eventual ca să îi ridiculizați. Trolli mor în tăcere.

  AMR 36 de zile până la alegeri. UE pentru România, *ue pentru PSD.

 4. Mai Juncker-ule , tu insati esti un manipulator scabros .

  • Vezi ca pentru gramatica, nu-i bine! Aia care au fost la scoala zic „insuti” pentru masculin.

 5. Si exprimarea ” Insati” este acceptata de DEX .
  Nu va ma dati a toate stiutori , unii dintre voi prea va credeti perfectiunea intruchipata .

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.