Italienii de la Beltrame, care au cumpărat COS Târgoviște, interesați să alimenteze producția de oțel din România cu energie nucleară. Memorandum semnat cu RoPower, compania de proiect pentru implementarea reactoarelor nucleare mici

Carlo Beltrame Donalam Cosmin Ghiță Nuclearelectrica

Italienii de la Beltrame, care au achiziționat în acest an activele funcționale de producție ale Combinatului de Oțeluri Speciale (COS) Târgoviște, au semnat, prin compania Donalam, un memorandum de înțelegere pentru implementarea reactoarelor modulare mici (SMR) cu RoPower, compania înființată de Nuclearelectrica pentru a dezvolta aceste reactoare împreună cu americanii de la NuScale.

Carlo Beltrame, CEO Beltrame pentru România și Franța, a declarat anterior, într-un interviu pentru Economedia, că discută cu un jucător din regenerabile pentru un contract care ar putea începe până în 2026. „Suntem în discuții în acest moment cu un alt jucător care produce energie din surse regenerabile pentru a încheia un nou contract care ar putea începe până în 2026. Nu pot dezvălui numele jucătorului, deoarece suntem sub NDA”, spunea Carlo Beltrame.

Conform unui comunicat transmis de Nuclearelectrica, obiectivul Memorandumului de Înțelegere este de a explora oportunitățile de cooperare și de investiții în sprijinul dezvoltării primului proiect SMR din România, care ar putea avea un mare impact și în realizarea producției de oțel verde în România.

„Nuclearelectrica se angajează să implementeze primul proiect de reactor modular de mici dimensiuni din Europa, alături de proiectul retehnologizarii Unității 1 si proiectul Unitatilor 3&4 de la Cernavodă. Extinderea capacității nucleare urmărește să sprijine securitatea energetică a României și a regiunii, independența energetică și atingerea obiectivelor de decarbonare […] În acest context, suntem bucuroși să anunțăm un nou pas în demersul nostru, un potențial nou partener în RoPower, Donalam SRL, parte a grupului AFV Beltrame, unul dintre cei mai importanți producători de oțel din Europa. AFV Beltrame Group împărtășește același angajament pentru sustenabilitate ca și noi și înțelege rolul energiei nucleare produse de SMR în atingerea obiectivelor internaționale privind schimbările climatice, asigurând în același timp securitatea energetică cu o sursă de energie curată, stabilă, accesibilă și rezilientă”, arată Nuclearelectrica.

„Suntem pe deplin dedicați îndeplinirii viziunii noastre pentru o afacere sustenabilă și transformării în realitate a planurilor noastre ambițioase de investiții pentru operațiunile noastre din România – centralele de la Călărași și Târgoviște, sustenabilitatea fiind o prioritate la nivel de Grup. Securitatea energetică a devenit în ultima vreme un subiect de mare relevanță. Planul nostru de a construi, în viitorul apropiat, parcul fotovoltaic de la Târgoviște, precum și parteneriatul cu RoPower, sunt două dintre soluțiile pentru a ne asigura accesul la energie sustenabilă și la prețuri accesibile pe termen lung”, declară Carlo Beltrame, CEO Romania&France și Business Development Manager, AFV Beltrame Group.

În România, SMR-urile vor fi implementate în complementaritate atât cu reactoarele de mare capacitate, cât și cu sursele regenerabile, proiectul SMR din România prevăzând, de asemenea, adăugarea unei capacități de producție solară în cadrul aceluiași complex energetic. Soluția comună nucleară și regenerabilă ar reprezenta nu numai o capacitate de producție optimă, cu posibilitatea de a varia producția, ci și o viziune a surselor de generare pentru rețeaua electrică a viitorului.

RoPower se angajează ferm să dezvolte o centrală electrică de ultimă generație, cu un angajament puternic privind siguranța nucleară și durabilitatea mediului, care va fi realizată atât prin înlocuirea unei foste instalații pe bază de cărbune cu o producție de energie curată, cât și prin parteneriate cu companii care au trecut sau intenționează să treacă la producții durabile pentru a-și reduce semnificativ amprenta de carbon.

Cu același prilej, cele două companii s-au alăturat United Nations 24/7 Carbon Free Energy Compact, în sprijinul obiectivului ONU de a accelera sistemul de electricitate, de a atenua schimbările climatice și de a asigura accesul la energie curată, la prețuri accesibile. Astfel, companiile devin membri ai unei comunități globale de organizații care colaborează pentru a dezvolta soluții care să permită accesul la energie fără carbon 24/7.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *