G4Media.ro

Israelul respinge solicitarea UE de a organiza un summit ad-hoc și anunță…

Foto: Facebook Prim ministrul Israelului

Israelul respinge solicitarea UE de a organiza un summit ad-hoc și anunță că vrea organizarea unui summit periodic, după 1 iulie, când Ungaria preia președinția Consiliului UE

Liderii Israelului refuză să se întâlnească cu țările UE în cadrul unui summit ad-hoc pentru a discuta despre respectarea obligațiilor sale în materie de drepturile omului în temeiul unui acord bilateral cu blocul comunitar, așa cum au solicitat miniștrii UE, relatează Politico.

În schimb, Israelul dorește să convoace un summit regulat al personalităților politice de rang înalt în a doua jumătate a anului, când Ungaria – unul dintre cei mai vocali susținători ai Israelului în cadrul blocului – prezidează negocierile dintre țările UE.

Guvernul israelian a trimis joi răspunsul său oficial Înaltului Reprezentant al UE, Josep Borrell.

Comisia Europeană a confirmat primirea scrisorii și a declarat pentru POLITICO că miniștrii de externe ai UE vor discuta despre reacția Israelului la următoarea lor reuniune de luni.

Miniștrii UE au decis luna trecută să convoace un Consiliu de asociere cu Israelul pentru a discuta despre respectarea de către acestă țară a obligațiilor sale privind drepturile omului în temeiul Acordului de asociere UE-Israel, având în vedere înrăutățirea bilanțului umanitar al operațiunilor militare ale Israelului în Gaza. Acordul este în mare parte un acord comercial.

Unele țări UE, inclusiv Belgia, care deține președinția UE până la sfârșitul lunii, doresc să redeschidă acordul și să exercite presiuni asupra Israelului prin sancțiuni comerciale. Belgia insistase anterior pentru organizarea reuniunii în timpul președinției sale.

Dar, la începutul acestei săptămâni, ministrul israelian de externe, Israel Katz, a anunțat pe rețeaua X, după întâlnirea cu omologul său maghiar Péter Szijjártó, că Israelul va fi de acord cu un summit regulat în timpul viitoarei președinții maghiare a UE „pentru a îmbunătăți statutul Israelului în UE, împreună cu Ungaria și cu alte țări prietene din cadrul UE”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...