G4Media.ro

Israelul recunoaște că s-ar putea să nu poată distruge Hamas, în condițiile…

Sursa foto: Captură video – Twitter / Open Source Intel

Israelul recunoaște că s-ar putea să nu poată distruge Hamas, în condițiile în care a pierdut sprijinul SUA pentru o invazie în Rafah

Israelul ar putea să nu fie capabil să distrugă Hamas în ciuda a cinci luni de lupte intense în Gaza, au recunoscut oficiali ai serviciilor israeliene de informații, citați de The Telegraph.

Principalul obiectiv al invaziei din Gaza riscă să eșueze, deoarece sprijinul internațional se întoarce împotriva Israelului, au avertizat sursele citate.

Israelul consideră că a dezmembrat principala structură de comandă și control a Hamas în centrul și nordul Gaza, dar au rămas focare de rezistență de „gherilă”.

Oficiali de rang înalt au declarat pentru The Telegraph că patru din cele 24 de batalioane Hamas inițiale au rămas complet neatinse după ce au fugit în siguranță la Rafah, o localitate la granița cu Egiptul pe care Israelul planifică să o invadeze.

Dar Israelul crede că s-ar putea să fie prea târziu pentru a le găsi și a le distruge, deoarece SUA „au întors spatele Israelului”.

Presiuni asupra Israelului

Săptămâna aceasta, SUA au permis adoptarea unei rezoluții ONU care cere o încetare imediată a focului, după ce luni de zile au susținut dreptul Israelului de a se apăra. La Casa Albă au crescut frustrările legate de situația umanitară din Gaza.

„Dacă m-ați fi întrebat acest lucru în urmă cu o lună, aș fi spus cu siguranță că da [putem elimina Hamas], pentru că în acel moment americanii susțineau Israelul”, a declarat o sursă de informații israeliană. Aceștia au sugerat că această evaluare s-a schimbat acum.

Aceștia au avertizat că Hamas se concentrează pe supraviețuirea până la vară, când începe campania electorală din SUA și este posibil ca sprijinul pentru Israel să se diminueze și mai mult.

„Presiunea este tot mai mare asupra Israelului pentru a ajunge la un fel de acord, ceea ce înseamnă că Hamas ar putea supraviețui. Atât Hamas, cât și iranienii mizează pe acest lucru”, a declarat sursa citată.

Forțele Hamas s-au împrăștiat

Cea mai recentă evaluare survine în contextul în care IDF s-a confruntat cu unități Hamas care au reapărut în părți din Gaza pe care le eliberaseră anterior. Luptele se desfășoară din 18 martie la spitalul Al-Shifa, pe care Israelul l-a atacat pentru prima dată în decembrie.

Lunile de război urban au scos Hamas din principalele bastioane, iar serviciile de informații israeliene spun că peste 11.000 de teroriști au fost uciși, pe lângă 15 comandanți de top.

Forțele Hamas, estimate înainte de război la 35.000 de oameni, sunt acum dispersate. Se crede că 18 batalioane au fost „afectate în mod semnificativ”.

„Hamas nu mai funcționează ca o armată. Unitățile sale au fost eradicate și nu au un comandament și un control central”, a declarat o sursă din cadrul Comandamentului de sud al IDF.

„Fiecare unitate acționează independent, făcând ceea ce crede că ar trebui să facă, dar nu există un centru de control care să poată deplasa unitățile”, a adăugat aceasta.

„Sunt într-o poziție foarte proastă, dar, spunând asta, s-au transformat în vechiul stil de luptă de gherilă. Ei operează ca teroriști de gherilă, iar atunci când operezi astfel, nu ai nevoie de infrastructură și de instalații, mergi din casă în casă, te ascunzi, folosești RPG-urile [grenade propulsate de rachete], grenadele, și dispari”.

„Și-au pierdut comandanții, așa că acționează cu adevărat independent. Mulți dintre ei se predau. Mulți și-au pierdut motivația și dorința de a lupta, iar acest lucru se poate vedea în faptul că numărul victimelor israeliene s-a redus semnificativ. Hamas nu luptă”.

Conducerea superioară din Rafah

Ceea ce a mai rămas din echipa de conducere superioară se află acum în Rafah, singurul centru urban rămas în care echipele terestre ale FDI nu au ajuns. Israelul a confirmat marți uciderea lui Marwan Issa, numărul trei în lanțul de comandă al Hamas.

Comunicațiile dintre Yahya Sinwar, liderul grupării, și restul grupurilor de rezistență s-au bazat pe note de mână încă din primele săptămâni ale invaziei.

Cu rețelele de comunicații distruse, există unele semne de pierdere a încrederii în conducerea militară. Un comandant Hamas, în vârstă de 54 de ani, a declarat pentru The Telegraph: “Există multă incertitudine și nu știm în ce direcție să mergem în continuare. Nu știm ce cale să urmăm”.

El a spus că, în ciuda suferinței, operațiunea a devenit „un motiv de mândrie” pentru palestinieni și pentru lumea arabă.

El a sugerat că operațiunea inițială din 7 octombrie i-a luat prin surprindere pe unii militanți Hamas și a spus că operațiunea nu a decurs conform planului.

„Planul nostru cu cei trei lideri [Yahya Sinwar, Marwan Issa și Mohammed Deif] era să intrăm, să ucidem, să răpim soldați, nu civili. Am pierdut mii de soldați, iar lângă granițe sunt mii de cadavre și nimeni nu se poate duce să le ia.”

Informațiile Hamas, „limitate”

Oficiali israelieni din serviciile de informații au declarat că comandamentul central al Hamas nu mai are o „imagine clară a ceea ce se întâmplă” cu restul luptătorilor săi din Gaza, ascunși adânc în rețeaua de tuneluri.

„Informațiile lor sunt foarte limitate, nu mai au camere de supraveghere în fiecare loc, așa cum aveau de când le-am distrus, așa că imaginea de ansamblu este foarte, foarte limitată”, a declarat o sursă de informații israeliană.

„Chiar și cei de la suprafață sunt în mișcare tot timpul. Nu prea vezi aceste atacuri mari orchestrate împotriva Israelului, așa cum am văzut la începutul războiului, când am intrat în Gaza”.

O mare parte din rețeaua de tuneluri de 300 de kilometri a Hamas de sub Gaza a fost distrusă, crede IDF. Cu toate acestea, se crede că unele instalații subterane de producție de arme au rămas intacte.

Israelul consideră că cea mai bună șansă de a distruge Hamas este intrarea în Rafah.

„SUA nu sprijină intrarea în Rafah, așa cum au făcut-o înainte, așa că, în acest moment, cărțile nu sunt bune, ceea ce înseamnă că Israelul trebuie să facă ceva dramatic și drastic pentru a schimba impulsul și climatul”, a declarat sursa citată.

„Trebuie să intrăm în Rafah, într-un fel sau altul, dar foarte agresiv”, a insistat aceasta. În lipsa unui astfel de asalt, șansele de supraviețuire a Hamas par mai probabile, a adăugat el.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Deci americanii au nenorocit Afganistanul ca sa caute si ucida pe Osama si reteaua lui dar nu permit altui stat sa faca fix acelasi lucru! In acelasi timp trebuie facut in asa fel astfel incat atacul impotriva Israel.lui sa ne se mai intample. Ce va face Israel? Asta in conditiile in care ONU, prin agentia lor din Gaza, a ajutat si sustinut teroristi Hamas. Si daca imi spune cineva ca varfurile ONU nu stiau de asa ceva inseamna ca aceasta organizatie trebuie desfiintata!