G4Media.ro

Israelul propune un armistițiu de 2 luni în schimbul eliberării tuturor ostaticilor…

Sursa foto: Menahem KAHANA / AFP

Israelul propune un armistițiu de 2 luni în schimbul eliberării tuturor ostaticilor (surse, Axios)

Israelul a oferit Hamas, prin intermediul mediatorilor din Qatar și Egipt, o propunere care include o pauză de până la două luni în lupte, ca parte a unui acord în mai multe etape care ar include eliberarea tuturor ostaticilor rămași în Gaza, au declarat doi oficiali israelieni, citați de publicația americană Axios.

Deși propunerea nu include un acord de încetare a războiului, aceasta este cea mai lungă perioadă de încetare a focului pe care Israelul a oferit-o Hamas de la începutul războiului.

Mai mult de 130 de ostatici sunt încă reținuți în Gaza. Oficialii israelieni spun că mai multe zeci de ostatici au murit fie pe 7 octombrie, fie în săptămânile care au trecut de atunci.

Consilierul președintelui Biden, Brett McGurk, a călătorit duminică în Egipt și va continua apoi în Qatar pentru discuții menite să facă progrese în negocierile pentru a asigura eliberarea ostaticilor deținuți de Hamas.

Mediatorii qatarezi și egipteni încearcă de săptămâni întregi să reducă diferențele dintre părți pentru a progresa în vederea unui acord.

Oficiali americani au declarat pentru Axios că ajungerea la un astfel de acord ar putea fi singura cale care ar putea duce la o încetare a focului în Gaza.

Doi oficiali israelieni au declarat că Guvernul de război israelian a aprobat în urmă cu zece zile parametrii unei noi propuneri pentru un acord privind ostaticii, care sunt diferiți de aspectele din trecut ale acordurilor respinse de Hamas.

Oficialii israelieni au declarat că așteaptă un răspuns din partea Hamas, dar au subliniat că sunt prudent optimiști în ceea ce privește capacitatea de a face progrese în zilele următoare.

Potrivit propunerii, acordul ar include eliberarea tuturor ostaticilor rămași în viață și returnarea corpurilor ostaticilor morți în mai multe etape. În prima fază ar urma să fie eliberate femeile, bărbații cu vârsta de peste 60 de ani și ostaticii care se află în stare medicală critică, au precizat oficialii.

Următoarele faze ar urma să includă eliberarea femeilor soldați, a bărbaților cu vârsta sub 60 de ani care nu sunt soldați, a bărbaților soldați israelieni și a cadavrelor ostaticilor.

Conform înțelegerii propuse, Israelul și Hamas ar urma să convină în prealabil asupra numărului de prizonieri palestinieni care vor fi eliberați pentru fiecare ostatic israelian din fiecare categorie și apoi vor avea loc negocieri separate privind numele acestor prizonieri, au declarat oficialii.

Oficialii israelieni au declarat că propunerea clarifică faptul că Israelul nu va accepta să pună capăt războiului și nu va accepta să elibereze toți cei 6.000 de prizonieri palestinieni din închisorile israeliene.

Oficialii israelieni recunosc că, dacă acordul va fi pus în aplicare, operațiunile FDI în Gaza vor fi semnificativ mai mici ca amploare și intensitate, după această pauză de două luni.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...