G4Media.ro

Israelul loveşte estul oraşului Rafah, în timp ce negocierile privind încetarea focului…

Photo by AFP

Israelul loveşte estul oraşului Rafah, în timp ce negocierile privind încetarea focului se termină fără un acord / Netanyahu: ”Dacă trebuie, vom lupta cu unghiile”

Forţele israeliene au bombardat zone din Rafah, joi, afirmă locuitorii palestinieni, în timp ce premierul Benjamin Netanyahu a respins ameninţarea preşedintelui SUA, Joe Biden, de a opri livrările de arme către Israel dacă atacă oraşul din sudul Gaza, scrie Reuters, citată de News.ro.

Un oficial israelian a afirmat, joi noapte, că ultima rundă de negocieri indirecte de la Cairo pentru oprirea ostilităţilor s-a încheiat şi Israelul va continua cu operaţiunea sa de la Rafah şi din alte zone ale Fâşiei Gaza, aşa cum era plănuit.

Israelul a transmis mediatorilor rezervele sale privind o propunere a Hamas privind un acord pentru eliberarea ostaticilor, a spus oficialul.

”Dacă trebuie, vom lupta cu unghiile”, a afirmat Netanyahu, într-o declaraţie video. ”Dar avem mult mai mult decât unghiile noastre”, a adăugat el.

În Gaza, grupările militare palestiniene Hamas şi Jihadul Islamic au afirmat că luptătorii lor au tras rachete anti-tanc şi mortiere spre tancurile israeliene masate la periferiile din estul oraşului.    

Localnicii şi medicii din Rafah, cea mai mare zonă urbană din Gaza care nu a fost încă invadată de trupele terestre israeliene, au afirmat că un atac israelian în apropierea unei moschei a ucis cel puţin trei persoane şi a rănit altele, în cartierul estic Brazil.

Imaginile video arată minaretul în ruine şi două trupuri înfăşurate în pături.

O lovitură aeriană israeliană asupra a două case din cartierul Sabra din Rafah a ucis cel puţin 12 persoane, între care şi femei şi copii.

Printre cei morţi se află un comandant al Brigăzilor militante Al-Mujahedeen Brigades şi familia sa, precum şi familia unui alt lider al grupării şi medici, afirmă rude ale acestora.

Israelul susţine că militanţii Hamas se ascund în Rafah, unde populaţia a crescut din cauza a sute de mii de locuitori din Gaza care au căutat adăpost în faţa bombardamentelor care au transformat în ruine cea mai mare parte a enclavei de pe coastă.

În Statele Unite, Casa Albă şi-a reiterat speranţa că Israelul nu va lansa o operaţiune completă în Rafah, afirmând că nu crede că acest lucru va aduce un progres în atingerea scopului Israelului de a înfrânge Hamas.

”A lovi Rafah, în opinia (preşedintelui Biden), nu va aduce un avans în privinţa acestui obiectiv”, a declarat purtătorul de cuvânt John Kirby.

Kirby a afirmat că Hamas a fost supusă unor presiuni importante de către Israel şi că există opţiuni mai bune pentru a-I vâna pe cei care au rămas din conducerea grupării faţă de o operaţini cu un risc semnificativ pentru civili.

Asaltul Israelului în Gaza a ucis aproape 35.000 de palestinieni şi a rănit aproape 80.000, majoritatea civili, a afirmat ministerul Sănătăţii din Gaza, condusă de Hamas.

Acesta a lansat ofensiva ca răspuns la un atac peste graniţă al militanţilor Hamas în Israel, în 7 octombrie, în care aceştia au ucis circa 1.200 de oameni şi au răpit 252. Circa 128 de ostatici mai sunt în Gaza şi 36 au fost declaraţi morţi, potrivit celor mai recente date ale Israelului.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...