G4Media.ro

Iranul anunță dezvoltarea unei noi rachete care poate lovi „ținte pe o…

Sursa foto: Wikipedia / Tasnim News Agency

Iranul anunță dezvoltarea unei noi rachete care poate lovi „ținte pe o rază de 1.450 km”

Gardienii Revoluţiei islamice, armata ideologică a Iranului, au anunţat miercuri pe site-ul lor oficial Sepah News dezvoltarea unei noi rachete cu rază medie de acţiune, susceptibilă să lovească Israelul, relatează AFP, citată de Agerpres.

Potrivit generalului Mohammad Bagheri, şeful statului major al forţelor armate, este vorba despre o rachetă strategică denumită Kheybarchekan (după numele unei victorii a susţinătorilor lui Mahomed în secolul al VII-lea).

El a prezentat acest dispozitiv cu prilejul unei vizite la o bază de rachete sol-sol a forţelor aerospaţiale a Gardienilor Revoluţiei, în prezenţa generalului Amirali Hajizadeh, şeful departamentului aerospaţial.

„Manevrabilitatea şi viteza sa extremă îi permit să atingă ţinte pe o rază de 1.450 km”, precizează site-ul.

De „fabricaţie locală”, Kheybarchekan poate străpunge un scut antirachetă, potrivit Sepah News.

În 2019, Iranul a anunţat că a testat cu succes o rachetă de croazieră cu o rază de peste 1.350 km.

Pe 24 decembrie anul trecut, Teheranul a lansat 16 rachete balistice la finalul a cinci zile de manevre militare care, potrivit generalilor iranieni, au reprezentat un avertisment pentru Israel. Iranul se află circa 1.500 km de frontierele Israelului.

Potrivit International Institute for Strategic Studies (IISS), Iranul dispune de circa 20 de tipuri de rachete balistice, precum şi de rachete de croazieră şi de drone. Capacitatea lor este variabilă. Qiam-1 are o rază de acţiune de 800 km, în timp ce Ghadr-1 poate ajunge la 1.800 km.

Potrivit acestui institut britanic de cercetare în relaţiile internaţionale, prioritatea în materie de înarmare pentru Iran este acum precizia rachetelor sale.

Luni, generalul Bagheri a declarat că ţara sa „este mai mult decât autosuficientă în materie de arme şi echipamente” şi a adăugat că aceasta va deveni una dintre cele mai mari exportatoare de arme din lume dacă sancţiunile americane sunt ridicate.

Sursa foto: Wikipedia / Tasnim News Agency

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

7 comentarii

  1. Deci mincinoșii de ruși spun ca „experții” ucraineni si-au tras o racheta de interceptare care le-a căzut in cap. Cascadorii rasului, nu alta.

    • Da, borșul rusesc, o varianta a borșului ucrainean, sau invers. Așchia nu sare departe de trunchi.

  2. Ucrainenii se bat singuri si arunca vina pe rusi, nothing new….

  3. Asta se numește „a da vina pe victimă”.

  4. S-au snooker-it singuri