G4Media.ro

Iran: Victorie fără surpriză a conservatorilor pe fondul unui absenteism record la…

sursa foto: Facebook

Iran: Victorie fără surpriză a conservatorilor pe fondul unui absenteism record la alegerile legislative

Conservatorii aflați la putere în Iran au câștigat fără surpriză alegerile parlamentare de vineri, marcate de o rată record de absenteism de la începutul Republicii Islamice, în 1979.

La patru zile după scrutin, Ministerul de Interne a anunțat că „25 de milioane” de iranieni, adică „41%” din cei 61 de milioane de alegători, s-au prezentat la secțiile de votare, potrivit agenției AFP, citată de boursorama.com.

Această cifră este mai mică decât cea de 42,57% de la precedentele alegeri legislative din 2020, care au fost perturbate de criza Covid.

Prezența la urne a fost cea mai scăzută pentru un scrutin legislativ de la revoluția din 1979, pe fondul apelurilor la absenteism ca urmare a descalificării a numeroși candidați moderați sau reformiști înainte de scrutin.

Aceste alegeri au fost considerate un test pentru autorități, deoarece au fost primele de la protestele de amploare care au zguduit țara după moartea, în septembrie 2022, a tinerei Mahsa Amini, arestată pentru că nu a respectat codul vestimentar strict al țării.

Ministrul de interne Ahmad Vahidi și-a exprimat luni satisfacția că, „în pofida propagandei puternice și fără precedent a dușmanilor și a utilizării tuturor instrumentelor pentru a descuraja oamenii să voteze și în pofida problemelor economice, poporul a dat dovadă de o mobilizare magnifică”.

El a acuzat „forțele nefaste, inclusiv serviciile de informații și grupurile teroriste” că au încercat să „submineze securitatea” alegerilor, fără a reuși.

Acesta nu a dat detalii despre acești „inamici”, dar liderul suprem, ayatollahul Ali Khamenei, a dat vina pe Statele Unite, Israel și anumite țări europene.

Washingtonul a declarat joi că alegerile nu au fost nici „libere” și nici „corecte”.

Reformiștii, puternic minoritari

Principala coaliție a partidelor reformiste, Frontul Reformei, își anunțase refuzul de a participa la aceste „alegeri lipsite de sens”, după ce mulți dintre candidații săi au fost descalificați înainte de scrutin.

Ca urmare a acestui boicot, următorul parlament va fi în mare parte sub controlul diferitelor partide conservatoare și ultraconservatoare care susțin guvernul președintelui Ebrahim Raissi, ales în 2021.

Componența parlamentului va fi cunoscută doar după un al doilea tur de scrutin, în aprilie sau mai, pentru 45 din cele 290 de locuri, deoarece candidații nu au obținut un număr suficient de voturi.

Pe baza analizei presei asupra diferitelor liste, aproximativ 200 dintre cei 245 de deputați deja aleși pot fi catalogați drept „principaliști”, un termen care cuprinde toate tendințele din tabăra conservatoare, până la cele mai extreme.

Aceștia din urmă sunt în favoarea unei linii stricte în ceea ce privește valorile Republicii Islamice, cum ar fi obligativitatea purtării vălului, și a unei poziții ferme față de țările occidentale.

Liderii acestor tendințe au rămas discreți și niciunul dintre ei nu a revendicat victoria.

Unii dintre ei au avut dificultăți în a fi realeși, cum ar fi președintele demisionar al Parlamentului, Mohammad Bagher Qalibaf, care ar putea fi contestat pentru președinția adunării.

Numărul de deputați reformiști sau centriști ar urma să fie între 40 și 45, potrivit estimărilor ziarelor moderate.

În întreaga țară, 11 din 245 de femei au fost alese, față de cele 16 femei care se află în prezent în parlament.

De asemenea, iranienii au fost chemați să reînnoiască Adunarea experților, formată din 88 de membri, care este responsabilă de numirea Liderului suprem.

Formată din 88 de clerici, această adunare va continua să fie dominată de conservatori, candidații moderați, precum fostul președinte Hassan Rohani, fiind descalificați.

Noua Adunare a Experților ar putea fi chemată să joace un rol principal în procesul de numire a unui nou Lider Suprem în cazul morții ayatollahului Ali Khamenei, în vârstă de 84 de ani.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...