G4Media.ro

Iran: Rusia anunță că va face ”tot ceea ce este necesar” pentru…

Iran: Rusia anunță că va face ”tot ceea ce este necesar” pentru a salva acordul nuclear după sancțiunile anunțate de SUA

Rusia s-a declarat marţi ‘profund dezamăgită’ de reintroducerea sancţiunilor americane împotriva Iranului, asigurând că va face ‘tot ceea ce este necesar’ pentru a salva acordul nuclear între Iran şi marile puteri a cărui aplicare Washingtonul încearcă să o ‘submineze’, informează AFP şi TASS, citate de Agerpres.

‘Suntem profund dezamăgiţi de decizia SUA de a reinstitui sancţiunile naţionale împotriva Iranului’, a declarat într-un comunicat Ministerul de Externe al Rusiei.

Aceste sancţiuni ‘vizează să submineze aplicarea planului comun (privind acordul nuclear cu Iranul) din care Washingtonul s-a retras unilateral la 8 mai’, se menţionează în text.

Moscova ‘va face tot ceea ce este necesar’ pentru a proteja acordul şi legăturile sale economice cu Iranul, asigură diplomaţia rusă, reiterând ‘sprijinul’ său pentru acest acord negociat o lungă perioadă de timp.

‘Acesta este un exemplu clar că Washingtonul continuă să încalce Rezoluţia 2231 a Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite (privind planul comun de acţiune) şi dreptul internaţional’, a denunţat MAE rus.

‘Comunitatea internaţională nu trebuie să accepte ca realizările importante ale unei diplomaţii multilaterale să fie sacrificate de ambiţiile americane de a-şi regla conturile cu Iranul’, declară diplomaţia rusă.

‘După cum arată experienţa de mai mulţi ani, obţinerea de concesii din partea Iranului prin presiune nu funcţionează’, subliniază Moscova.

SUA au reintrodus în mod unilateral sancţiuni severe economice împotriva Iranului, care au fost ridicate după încheierea acordului nuclear istoric în 2015 cu marile puteri, document denunţat în luna mai de către preşedintele Donald Trump.

Primul val de sancţiuni americane, care a intrat în vigoare marţi, la ora 04:01 GMT, vizează tranzacţiile financiare şi importurile de materii prime. De asemenea, acesta include măsuri penalizatoare la achiziţiile în sectorul auto şi al aviaţiei comerciale.

Acesta va fi urmat la 5 noiembrie de a doua serie de măsuri care vor afecta sectorul petrolului şi gazului, vital pentru ţară, precum şi Banca Centrală.

Aceste sancţiuni ar urma să sporească presiunea asupra economiei iraniene care se confruntă deja cu probleme – o rată ridicată a şomajului şi o inflaţie mare. Rialul iranian practic s-a prăbuşit, pierzând aproape două treimi din valoarea sa în şase luni.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

4 comentarii

 1. Nu numai Rusia continua sa sustina Iranul ci si unele tari din Uniunea Europeana, ca raspuns la sanctiunile ilegale impuse de SUA. De ce nu mentionati si acest aspect si prezentati doar Rusia ca fiind cea care sprijina Iranul? Poate tocmai pentru a proiecta Rusia intr-o lumina proasta alaturi de Iran?

  Conform tratului JCPOA, articolul 26 mentioneaza: „…The US Administration, acting consistent with the respective roles of the President and the Congress, will refrain from imposing new nuclear-related sanctions…”

  In plus, art. 29 mentioneaza: „The EU and its member states and the United States, consistent with their respective laws, will refrain from any policy specifically intended to directly and adversely affect the normalisation of trade and economic relations with Iran…not to undermine the successful implementation of this JCPOA” (https://www.state.gov/documents/organization/245317.pdf).

  Deci, SUA procedeaza ilegal prin asemenea sanctiuni si incalca tratatul de mai sus. But, who cares?

  In plus, UE a adoptat o lege prin care: „would order EU firms not to comply with US sanctions on Iran…” (https://www.presstv.com/Detail/2018/06/06/564150/Iran-US-sanctions-EU-JCPOA).

  Nu exista decat interese nationale. Dupa cum spunea si Trump, dansul iubeste Rusia insa doreste relatii bune cu Rusia si China si Corea de nord. Mai mult, el declara ca Putin nu ii este nici dusman nici prieten ci doar rival.

  Bravo lui Trump ca doreste o normalizare a relatiilor cu Rusia !

 2. In plus, dupa cum declara Federica Mogherini, acordurile comerciale dintre firmele europene si Iran vor continua. Ea mentioneaza „trade sovereignty” a fiecarie tari in ceea ce priveste dinamica comerciala cu Iran (https://www.presstv.com/Detail/2018/08/07/570449/Iran-deal-EU-two-pillars).

  Deci, nu numai Rusia sustine JCPOA ci si Uniunea Europeana.

  UE trebuie sa ramana independenta fata de SUA in actiunile sale dpdv economic, comercial, politic. Cu alte cuvinte, trebuie sa-si urmareasca propriile interese economice care oricum difera de cele americane.

  Ceea ce face SUA, prin impunerea unei alternative unilaterale fata de Iran, nu duce decat la resentimente din partea partenerilor comerciali ai Iranului, inclusiv Rusia & altii, dar si la incalcarea independentei diverselor tari de a decide proprii parteneri de afaceri.

  SUA doreste o lume mono/unilaterala in care doar ea sa fie super-puterea, sa dicteze, sa controleze, etc. Insa exista si Rusia, China, Iran, Corea de nord, India, Pakistan, Brazilia, etc. care totusi nu sunt de neglijat. Astfel, SUA nu vrea sa inteleaga aceasta realitate globala economica. Multi-lateralismul este benefic pentru majoritatea tarilor. SUA trebuie sa investe sa accepte aceasta realitate.

  Nu degeaba China, Venezuela si aparent Rusia au renuntat la dolarul american ca moneda de schimb in tranzactiile comerciale. In plus, Rusia a revandut actiunile de stat americane in valoare de cca 91 miliarde dolari. Practic Rusia a scapat de dolarii americani care nu au corespondent in aur, adica sunt ceea ce se numeste „fiat money”…

 3. Din nou, Federica Mogherini despre JCPOA in Noua Zeelanda : https://www.youtube.com/watch?v=fbeGiDWSKjk

 4. Train in epoca banului si TOTUL este de vanzare. Bombele atomice sunt de vanzare. Astfel, orice Tara, orice organizatie, orice baron local Afro-arab poate deveni posesorul armei supreme. Trump face ceea CE e logic si trebuie sa faca!