G4Media.ro

Iran: Reformatorii cer încetarea obligativității vălului islamic

Sursa Foto: Captură Youtube

Iran: Reformatorii cer încetarea obligativității vălului islamic

Principalul partid reformist din Iran a cerut sâmbătă statului să anuleze legea privind obligativitatea purtării vălului, după ce moartea unei tinere în custodia poliției a declanșat proteste în întreaga țară, potrivit Le Figaro. Conform unei legi în vigoare în țară din 1983, femeile, iraniene sau străine, indiferent de religia lor, trebuie să iasă în oraș cu capul acoperit cu un văl și corpul acoperit cu o haină largă și de diferite lungimi.

Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani, a fost arestată în 13 septembrie la Teheran pentru „purtare de haine nepotrivite” de către poliția morală, care este responsabilă de aplicarea codului vestimentar strict al Republicii Islamice. Ea a murit trei zile mai târziu, la spital. Uniunea Populară a Iranului Islamic, formată din apropiați ai fostului președinte reformist Mohammad Khatami (1997-2005), a declarat că „a cerut” autorităților „să pregătească elementele juridice care să deschidă calea pentru anularea legii obligatorii a hijabului”, potrivit unui comunicat publicat sâmbătă.

Partidul, care nu se află la putere, cere, de asemenea, ca Republica Islamică „să anunțe în mod oficial sfârșitul activităților poliției moralității” și „să permită demonstrații pașnice”, adaugă comunicatul. De asemenea, partidul a cerut formarea unei comisii „imparțiale” de anchetă privind moartea lui Mahsa Amini și „eliberarea imediată a celor arestați recent”. Moartea tinerei a declanșat proteste nocturne în principalele orașe din Iran, în care au fost ucise cel puțin 35 de persoane, potrivit unui raport oficial.

Câteva sute de protestatari au fost, de asemenea, arestați. Numai în provincia Guilan, în nordul țării, au fost arestați „739 de revoltați, inclusiv 60 de femei”, a declarat șeful poliției acestei provincii, potrivit agenției de presă Tasnim, referindu-se la protestatari.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

7 comentarii

 1. Timpul nu mai are răbdare cu dictaturile.

  • cunosc multa lume care a votat Ciuca, Catu, Burduja etc

  • Îmi pare rău că ești înconjurat de proști.

  • pe ciuca nu l-a votat nimeni, a fost strecurat de junta militaro-mafioata pe usa din dos, asa cum ii sade bine unui impostor de cea mai joasa speta.

 2. Revolta persanilor continua, asta da popor nu hriștile si votcile de rusnaci. Protestatarii se pare ca au intrat într-o inchisoare si au eliberat detinuti

 3. Voi ați citit titlul? E obligatoriu…

  • Da ma l-am citit, am citit si articolul!
   A aparut inregistrarea cu fata care pica din picioare in arest.
   Unii speculeaza ca dupa ce au trimis drone pentru rusi a pornit nebunia.
   Ninjalaii religiosi vor sa controleze tot si asta e o problema.
   Religia trebuie sa dispara din viata publica. Cine vrea sa linga icoane sa o faca in casa si in bisericile lor. In scoli, in politica, in institutiile publice nu are ce cauta!