G4Media.ro

Sute de manifestanți împotriva regimului de la Bagdad / Irakul este în…

sursa foto: captura video

Sute de manifestanți împotriva regimului de la Bagdad / Irakul este în continuare fără premier şi fără guvern de la alegerile legislative din octombrie 2021

Sute de irakieni sătui de criza politică din ţară au ieşit vineri în stradă la Bagdad, la câteva zile după lupte între facţiuni şiite rivale care au făcut 30 de morţi printre susţinătorii liderului religios şi politic Muqtada al-Sadr, potrivit Agerpres.

Protestatarii au fluturat drapelul irakian şi au cerut, într-o atmosferă calmă, o schimbare profundă a sistemului politic, conform unor imagini transmise de postul de televiziune public Al Iraqiya.

Irakul este în continuare fără premier şi fără guvern de la alegerile legislative din octombrie 2021, din cauză că liderii şiismului politic nu reuşesc să se pună de acord.

„Poporul vrea căderea regimului”, au scandat manifestanţii în Piaţa Nisour din Bagdad, reluând unul dintre sloganurile Primăverii Arabe.

Furia lor este îndreptată împotriva sistemului politic care, în opinia lor, a blocat Irakul, ţară bogată în petrol, dar lovită de o criză socio-economică.

Unii manifestanţi au scandat, de asemenea, lozinci împotriva Iranului vecin, opunându-se „ingerinţei” acestuia în afacerile interne ale Irakului.

Aceşti protestatari spun că sprijină ampla mişcare socială care a izbucnit în octombrie 2019, când mii de irakieni au ieşit în stradă pentru a denunţa „corupţia” clasei politice şi influenţa Iranului.

Deşi acum a mai rămas doar o umbră a ceea ce a fost, această mişcare organizează sporadic manifestaţii la Bagdad.

Protestul de vineri survine într-un context foarte tensionat.

La începutul săptămânii, confruntări armate în Zona Verde din Bagdad între susţinători ai lui Muqtada al-Sadr, de o parte, şi armata şi membri ai Forţelor de Mobilizare Populară (Hashd al-Shaabi), foşti paramilitari pro-Iran integraţi acum în trupele regulate, de cealaltă parte, au făcut 30 de morţi în rândul susţinătorilor lui Muqtada al-Sadr

Aceştia au pătruns în perimetrul care găzduieşte ambasade şi ministere după ce Muqtada al-Sadr şi-a anunţat „retragerea definitivă” din politică.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Ai reusit sa iei bacul ?

  2. Păi văd că le merge bine irakienilor fără premier și fără guvern dacă au avut bani să cumpere Midia dar mai ales să facă investiții fără număr fără număr.