G4Media.ro

Ipoteza vizitei lui Pelosi în Taiwan aruncă bursele din Asia pe roșu

Sursa foto: Unsplash / Lisanto 李奕良

Ipoteza vizitei lui Pelosi în Taiwan aruncă bursele din Asia pe roșu

Ipoteza unei vizite iminente în Taiwan a președintelui Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, a făcut ca bursele din Asia să se prăbușească marți, investitorii fiind îngrijorați de riscul unei escaladări cu China, scrie boursorama.com.

Deja neliniștiți după o serie de anunțuri care arată că economiile încep să sufere din cauza inflației în creștere și a majorărilor de dobândă ale băncilor centrale, investitorii se tem acum de destabilizarea regiunii în cazul în care China va lua măsuri de retorsiune împotriva vizitei lui Pelosi.

Dacă va fi confirmată, președinta Camerei Reprezentanților ar fi cel mai înalt oficial american care vizitează Taiwanul de la predecesorul său Newt Gingrich, în 1997.

Beijingul, care consideră că insula face parte din teritoriul său și a promis că o va lua înapoi într-o zi, a avertizat că va considera o astfel de vizită o provocare și a făcut declarații ferme în ultimele zile.

Deși majoritatea observatorilor consideră că probabilitatea unui conflict armat este scăzută, oficialii americani au declarat că se pregătesc pentru posibile demonstrații de forță militară chineză, cum ar fi atacuri cu rachete în strâmtoarea Taiwan sau incursiuni aeriene masive în jurul insulei.

Bursele de la Hong Kong și Shanghai au avut de suferit în tranzacțiile de la sfârșitul dimineții, pierzând aproximativ 3% fiecare. Taipei a scăzut cu 1,8%, iar Tokyo a scăzut cu peste 1%. În alte zone din regiune, Seul, Singapore, Jakarta, Sydney și Wellington au înregistrat, de asemenea, scăderi.

Yenul crește

Pe piața valutară, yenul, monedă de refugiu, a urcat la cel mai ridicat nivel din ultimele două luni în raport cu dolarul american, în timp ce dolarul taiwanez a pierdut 0,7% în raport cu dolarul american.

Pelosi, care și-a început luni turneul asiatic în Singapore, nu a menționat în mod specific Taiwanul pe itinerariul său. Dar mai multe instituții media au declarat că ea se va întâlni miercuri cu președintele taiwanez Tsai Ing-wen la Taipei, înainte de a se deplasa în Japonia și Coreea de Sud.

„Riscurile sunt în creștere”, a comentat Stephen Innes de la SPI Asset Management. „Cum Pelosi va vizita aproape sigur Taiwanul marți, depinde acum de China să decidă dacă escaladează sau nu.”

„Acest lucru ar putea fi puțin mai mult decât o furtună într-un pahar cu apă, dar investitorii internaționali și taiwanezi sunt destul de îngrijorați”, a adăugat el. „Niciuna dintre părți nu dorește un război în toată regula, dar riscurile unei gafe sau chiar a unei escaladări agresive a manevrelor militare sunt reale, ceea ce poate duce oricând la o greșeală tactică.”

Această răbufnire are loc la mai puțin de o săptămână după o convorbire telefonică tensionată între președintele american Joe Biden și omologul său chinez Xi Jinping, în care acesta din urmă a îndemnat SUA să nu se „joace cu focul” în privința Taiwanului.

Criza ar putea fi o altă „perturbare pe termen scurt” pentru investitori, dar „este întotdeauna îngrijorător când se întâmplă”, a declarat pentru Bloomberg Radio Ayako Yoshioka, analist la Wealth Enhancement Group.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

  1. Xi e un modest inginer chimist ,a fost trimis pe dealurile unui stat de provincie de catre Mao sa abia grija de porci, nu e in stare sa vorbeasca nicio limba straina, un soi de Ceasca .

  2. Cum escaladeaza China, il trimit pe Xi in vizita la Taipei?

  3. Începutul sfârșitului pt gunoaiele americani file!