G4Media.ro

Iohannis, la Ziua Marinei: E necesar un nivel superior de ambiție inclusiv…

Sursa foto: captură video

Iohannis, la Ziua Marinei: E necesar un nivel superior de ambiție inclusiv în domeniul apărării, pentru a face față provocărilor. În 2023 vom aloca 2,5% din PIB pentru apărare / Marea Neagră este zonă de interes strategic NATO. 5.000 de militari aliați sunt în România

Președintele Klaus Iohannis a afirmat, luni, la Constanța, la festivitățile organizate de Ziua Marinei, că este necesar „un nivel superior de ambiție inclusiv în domeniul apărării”, pentru a face față provocărilor și a subliniat că, în anul 2023, România va aploca 2,5% din PIB pentru apărare.

„Tenacitatea, dârzenia, rezistența și spiritul de sacrificiu fac din profesia de marinar una onorabilă și dificilă. A fi marinar este mai mult decât o meserie, este un stil de viață care presupune multe sacrificii, dar și nenumărate satisfacții și împliniri”, a afirmat președintele, care a adus un omagiu eroilor mărilor și oceanelor.

Menționând că se află pe țărmul Mării Negre, „la doar câteva sute de kilometri de războiul nedrept și brutal declanșat de Rusia împotriva Ucrainei”, Klaus Iohannis a menționat că, în ultimii ani, a acționat constant și decisiv ca regiunea Mării Negre să fie recunoscută una de interes major pentru comunitatea euro-atlantică.

„Iată că Marea Neagră este considerată astăzi o zonă de interes strategic pentru securitatea euro-atlantică, așa cum am afirmat răspicat împreună cu ceilalți aliați în Conceptul Strategic al NATO, pe care l-am aprobat la Summitul istoric recent desfășurat la Madrid. O demonstrează nu numai vizibilitatea fără precedent a întregii regiuni în care ne aflăm, ci și prezența celor peste 5.000 de militari aliați în România.
În câteva luni, țara noastră a devenit un simbol al unității, solidarității și coeziunii care caracterizează Alianța Nord-Atlantică. Prin activitățile comune desfășurate de militarii români și aliați aici, la Marea Neagră, sub comanda NATO, transpunem în practică angajamentul nostru ferm de a ne apăra reciproc și de a apăra împreună valorile democratice care ne unesc. Profit de această ocazie pentru a sublinia din nou aprecierea României pentru prezența în țara noastră a militarilor din Statele Unite ale Americii, Franța, Polonia, Portugalia, Belgia, Italia, Marea Britanie, Germania și Țările de Jos”, a adăugat Iohannis.

Acesta a amintit că România găzduiește „o paletă largă de structuri ale Alianței”: Unitatea pentru Integrarea Forțelor aliate și Grupul de luptă NATO, recent înființat, având Franța ca națiune-cadru, Brigada Multinațională de la Craiova și Comandamentele Multinaționale de nivel Divizie și Corp de la București și Sibiu.

„Nu ne vom opri aci, vom pune în practică deciziile de la Madrid și vom consolida postura de descurajare NATO pe flancul estic pe termen lung. (…) Sub umbrela NATO, România beneficiază azi de cele mai solide garanții de securitate din istoria sa. Rămânem ferm și deplin implicați în îndeplinirea angajamentelor asumate”, a mai declarat președintele.

Klaus Iohannis a precizat că „e necesar un nivel superior de ambiție inclusiv în domeniul apărării, pentru a face față provocărilor multiple” și a subliniat că, „din 2023 vom face un efort în plus pentru a crește alocarea pentru apărare de la 2 la 2,5% din PIB”, pentru modernizare și pentru a crește nivelul de pregătire.

„Dragi marinari, forțele navale contribuie semnificativ la securitatea națională, regională, europeană și euro-atlantică. Faceți ca apele teritoriale ale României, dar și mările lumii să fie mai sigure. Vă mulțumim pentru sacrificiile pe care le faceți pentru ca noi toți să trăim în siguranță”, le-a transmis președintele marinarilor.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

11 comentarii

 1. ha ha ha: „ambiție” la unii care sunt obligati prin juramantul fata de tara sa execute ordine.
  iohannis are idee, functionarii publici mai depun si ei un juramant, fata de noi?

  • tare asta, cu juramantul care e sau nu e:
   – oare cum functioneaza acel juramant la organizaţiile neguvernamentale –
   entitati juridice de interes public și care atrag calitatea de funcționar public?

   Legea e optionala la noi avand in vedere ca doar CCR o valideaza daca remarci aspectele relevante care sunt ignorate

 2. Ce bine e, f multă liniște, ciolacu nu ma mai suspenda, bat câmpii, discursuri pe care nu le asculta nimeni, au intrat rușii în botoșani, mă mai gândesc 2 luni ,etc……….

  • Nave militare din 1900 toamna din lemn să ardă mai bine și ele centenare net superioare bărcuțelor rusesști da bricul ”Mircea” e decisiv nu are amprentă pi radar e o navă ultramodernă de a 7 generație cu camuflaj de lemn.

 3. Educatia ati „rezolvat-o”, e data gata, acum singura mare grija e sa cheltuiti cat mai mult pentru inarmare!!
  Ati nenorocit Romania mai ceva ca PSDragnea!
  Rusine!

 4. Bricul Mircea este un simbol mai baiete.
  Nu orăcăiați pana mai ieri ca se cheltuiesc bani pe rachete și blindate in loc să vă măreasca salariile si pensiile?

 5. Esti as in citit vorbe goale, credibilitate zero, onoare zero.

 6. Un tra.dator (Hotzannis),sa se ia de mana cu Iliescu cri.mina.lul

 7. DRECKS VERRÄTER!👎

 8. Dulapul – Cariatul ar fi un combo excelent pentru Romania, ca sa fie treaba treaba!

 9. Dar la Pensionari cu 1000 de lei , cand le Mariti Pensiile ? . In Prezent , Burghezia , Conduce Romania !