G4Media.ro

Iohannis: Cheltuielile pentru Apărare cresc de la 2% la 2,5% din PIB…

Foto: Presidency.ro

Iohannis: Cheltuielile pentru Apărare cresc de la 2% la 2,5% din PIB începând din 2023

”Consolidarea capacității de apărare reprezintă o prioritate strategică pentru România”, arată președintele Klaus Iohannis într-un mesaj transmis cu ocazia zilei forțelor armate terestre. În mesajul său, președintele arată că bugetul pentru Apărare va crește de la 2% la 2,5% din PIB începând de anul viitor.

Mesajul integral al președintelui:

Sărbătorim astăzi Ziua Forţelor Terestre, una dintre cele mai importante categorii de forțe ale Armatei României, care desfășoară misiuni complexe, cu un rol esențial în asigurarea apărării și securității țării noastre.

Militarii din Forțele Terestre demonstrează o pregătire foarte bună, capacitate de adaptare rapidă şi eficiență în cadrul structurilor NATO. Datorită nivelului lor înalt de profesionalism, militarii noștri au o contribuție substanțială la imaginea internațională pozitivă a României în mediul aliat.

Ne aflăm într-un context de securitate complicat, rezultat al agresiunii armate a Federației Ruse împotriva Ucrainei și se impun, așadar, măsuri speciale suplimentare, cu caracter strict defensiv.

La Summitul extraordinar al NATO din 24 martie, prin implicarea activă și susținerea țării noastre, s-au luat decizii ferme pentru consolidarea pe termen lung a posturii de descurajare și apărare pe Flancul Estic al NATO.

Una dintre cele mai importante decizii pentru România este cea privind constituirea unui grup de luptă al NATO în țara noastră, alături de alte trei astfel de structuri pe Flancul Estic al Alianței, un demers care reflectă coeziunea, solidaritatea și determinarea aliate.

În ceea ce ne privește, România este și va continua să fie un important furnizor de securitate și stabilitate în Sud-Estul Europei, precum și la nivel euroatlantic.

Consolidarea capacității de apărare reprezintă o prioritate strategică pentru țara noastră, așa cum rezultă și din decizia de a crește cheltuielile pentru Apărare de la 2% la 2,5% din PIB începând de anul viitor.

În aceste condiții, Forțelor Terestre le revine un rol important în creșterea capacității operaționale a armatei noastre, fiind necesar un efort constant și susținut pentru instruirea intensivă și eficientă a unităților militare în condiții complexe, inclusiv în mediu aliat. Totodată, se va intra într-un proces accelerat de modernizare a înzestrării, astfel încât să poată fi îndeplinite cu succes misiuni dintre cele mai complexe.

Forţele Terestre vor continua să aibă un rol semnificativ în consolidarea profilului strategic al României, participând inclusiv la misiuni din teatrele de operații din afara teritoriului țării noastre.

Dragi militari, prin profesionalismul, disciplina, hotărârea şi spiritul de sacrificiu pe care le dovediți zi de zi demonstrați că sunteți pregătiți în orice moment să vă apărați patria și valorile pe care le împărtășim cu aliații și partenerii noștri din Uniunea Europeană și NATO.

Fie că vă antrenați în poligoanele de instrucție din țară sau că acționați în misiuni internaționale, în diversele teatre de operații, creșteți în fiecare zi prestigiul României şi al armatei noastre.

Urez mult succes în îndeplinirea misiunilor tuturor militarilor și personalului civil din Forţele Terestre aflați la datorie sub faldurile drapelului nostru tricolor.

La mulți ani!”

Foto: Presidency.ro

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

26 comentarii

  1. F.m.m de dulap marca Grivco, a crescut bugetul la SRI, SIE, SPP, jandarmerie, acum la armată.

    • Iuda lider național si a gasit si el ocupație. Aruncă cu banii țării pe rebuturile militare ale altora doar doar sa il puna aia sef la nato.
      Romania a distrus o lăsând o fără justiție pe care a predat o găstii savonea netejoru corbu richiteanu.

    • Iuda se crede acum lider regional si viseaza sa mai stea si la nato dupa ce a dormit ca o plosnita la președinția României.

    • e Romania Educata…cu militari inarmati care verifica daca ai masca pt COVID

  2. Bun, dar hai să oprim furtul generalilor din banii de război.

  3. Vor scădea cu 0,5%. Asta e, ne pare rău, dar trebuie sa tăiem de undeva. Oricum erați voi prosti, acum o să fiți și mai prosti!

  4. Impreuna cu patriotismul faimos al sparanghelistului, acest procent va pune pe fuga muscalii.

    Vom continua sa privim la unguri, la cum copiii lor nu se ineaca in haznaua scolii.

  5. Sa speram ca banii se duc in cheltuieli in legătura directa cu funcționarea și modernizarea armatei, nu la Clubul sportiv al armatei, pensii sau alte parandărături. E clar ca vine al treilea război mondial și nu trebuie sa ne prindă cu chilotii in vine. China așteapta momentul prielnic sa intre in scena, cred ca e o chestiuni de luni nu de ani.

    • Aveţi o mare problemă de percepţie pentru că erau doi troli care erau portiţa pentru păpică la toţi dintre vest, iar în scurt timp unul va cădea şi toţi cei din sfera lui de influenţă va intra într-o mare fomică acută. Celălalt trol în cazul în care va dori să fie balastul pentru toţi va fi împins şi el în prăpastie că oricum deja stă la buza prăpăstiei, apoi va cădea toată sandramaua şi din zona lor de influenţă şi al celorlalţi de toţi vor intra într-o fomică cruntă de nu va fi nevoie de nici un glonţ că foamea va face toată treaba în locul lor şi aşa se va termina şi era lor, a tuturor, dintr-o singură lovitură.

      Mama Omida când vorbeşte nu vorbeşte prostii.

  6. Mai luam o baterie cu 10 rachete deci posibil sa rezistam 1 zi intreaga in caz de invazie.

  7. si cu deficit de 3% in loc de 7% sa vedem cum faceti bugetul! 🤣🤣🤣

  8. Sunt curios daca aceste procente din PIB au avut vreun efect important in achizitia de echipamente sau prin pensii si salarii.

  9. Din 2024 procentul va fi 3.5 % sau 4% din PIB deoarece noi suntem mai belicoși și avem nevoie de un rumin sec. gen. la NATo

  10. Presedintele nu are niciun rol in impartirea bugetului Romaniei pe categorii.

    ARTICOLUL 138. Bugetul public naţional
    (1) Bugetul public naţional cuprinde bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat şi bugetele locale ale comunelor, ale oraşelor şi ale judeţelor.
    (2) Guvernul elaborează anual proiectul bugetului de stat şi pe cel al asigurărilor sociale de stat, pe care le supune, separat, aprobării Parlamentului.

    (5) Nici o cheltuială bugetară nu poate fi aprobată fără stabilirea sursei de finanţare.

    Ironia maxima e ca, tot in Consititutie, presedintele ar fi obligat sa vegheze la respectarea Constitutiei.

    Ca de obicei, legile, si chiar si constitutile, sunt pentru saraci si subjugati.

  11. În locul lui Johannis as anunta că se mărește la 5% bugetul apărării. Doar asa sa vad cum fac spume la gura Sputnikarii.

  12. Poate crește și la 10%. Bugetari cu salarii nesimțite, contracte și furt mai mare decât în domeniul militar nu există. Un prieten german întreține tancuri în țara lui și se fură din contracte la greu. Nu vreau să îmi imaginez în România…

  13. Au crescut salariile si pensiile pt militari, nu?
    Ca tancuri, drone, ceva serios nu am luat de 30 de ani. Crestem salarii si pensii doar.

  14. pe hartie e 2.5%. A fost 2% dar in realitate s-au cheltuit 1.8%.
    investitii sau bani de pensii si salarii?

  15. Ești praf! Trebuiau să fie crescute la 3% începând de anul ăsta.

  16. O daaa ! 2,5 sa traiasca nasu mare. Pe hartie otomanilor ! Bagati 2.5 su 25, investii zero si la sfarsit, hai cu rectificarea. In 7 ani, 7 ani, nu ati reusit sa incheiati contractul cu fregatele alea. Deja s-a invechit proiectul. Fugi cu cercul….

  17. Si cresti bugetul din salariul tau?asa mult iti doresti sa ajungi sef la Nato?

  18. Si cresti bugetul din salariul tau?asa mult iti doresti sa ajungi sef la Nato?

  19. Vreți, nu vreți, de data asta Ciolovec are 100% dreptate! Dacă mărirea bugetului s-ar duce pe tancuri noi cu offset în țară, pe tab-uri noi cu offset in țară, etc , am fi foarte castigați. Banii ar rămâne o parte la noi, s-ar crea job-uri ,s-ar importa know-how ! Din păcate, mărirea de buget se va vedea în pensiile marilor noștri generali, mult prea încercați de războaie , cu 3 doctorate la activ. Copiate adică!

  20. Iarăși, Werner ! Implicare maximă !!!

  21. Cel mai mare mincinos. Tradatorul.