G4Media.ro

Întrunirea miniștrilor Energiei din Uniunea Europeană: Dezbateri privind reforma pieţei de energie…

sursa foto: Facebook/

Întrunirea miniștrilor Energiei din Uniunea Europeană: Dezbateri privind reforma pieţei de energie electrică, pregătirea pentru iarna 2023-2024 şi adoptarea unor acte legislative

Miniştrii Energiei din Uniunea Europeană au avut marţi un prim schimb de poziţii cu privire la propunerea pentru reforma pieţei de energie electrică, iar măsurile propuse vin în întâmpinarea obiectivelor României, potrivit ministrului Energiei, Virgil Popescu, relatează Agerpres.

Acesta a participat marţi la reuniunea Consiliului Energie organizată la Bruxelles, precum şi la o serie de întâlniri cu omologii din alte state membre.

„Am avut un prim schimb de poziţii cu privire la noua propunere legislativă a Comisiei Europene pentru reforma pieţei de energie electrică. În cadrul reuniunilor anterioare, am susţinut o reformă substanţială a pieţei de energie care să conducă la limitarea efectului de contagiune al preţurilor la gaze naturale asupra preţurilor la energie electrică. Măsurile propuse, precum crearea cadrului pentru stimularea investiţiilor în noi capacităţi de producţie a energiei electrice prin instrumente financiare (contractele de achiziţie de energie electrică/PPA, contractele pentru diferenţă/CfD),cu aplicare pentru sursele de energie regenerabile, inclusiv hidro, şi cele nucleare şi protejarea consumatorilor prin posibilitatea de stabilire a unor preţuri reglementate în situaţii de criză energetică vin în întâmpinarea obiectivelor României”, a scris ministrul pe pagina sa de Facebook.

El a precizat că, în cadrul discuţiilor, a susţinut acordarea unor flexibilităţi suplimentare pentru utilizarea veniturilor colectate din aplicarea contractelor pentru diferenţă, aplicarea garanţiilor aferente contractelor de tip PPA şi pentru alte surse de energie decât cea regenerabilă (ca de exemplu pentru nuclear) şi o implicare mai mare a statelor membre în procesul de declanşare a unei stări de criză (regională sau europeană) a preţurilor ridicate la energie, dacă condiţiile de piaţă o impun.

„Propunerea legislativă va fi negociată la nivelul Consiliului în vederea atingerii unui acord pe text la finalul anului 2023”, a subliniat Popescu.

Reuniunea Consiliului Energiei a inclus pe agendă dezbateri importante privind reforma pieţei de energie electrică, pregătirea pentru iarna 2023-2024 şi adoptarea unor acte legislative, respectiv pachetul pentru piaţa de gaze naturale şi hidrogen (Regulament şi Directivă) şi prelungirea perioadei de aplicare a Regulamentului Consiliului privind măsurile coordonate de reducere a consumului de gaze naturale.

Ministrul Energiei a participat şi la o reuniune a Statelor Membre pro-nuclear, unde discuţiile s-au focalizat pe asigurarea unor condiţii competitive de finanţare pentru proiectele nucleare la nivelul UE atât din fonduri publice cât şi din fonduri private, dezvoltarea competenţelor necesare pentru domeniul nuclear, promovarea tehnologiilor inovative precum reactoarele modulare de mici dimensiuni (SMR).

„România este ferm angajată în finalizarea proiectelor nucleare cu rol strategic la nivel naţional, ca element cheie al strategiei de decarbonizare şi independenţă energetică”, a punctat Virgil Popescu, în postarea de pe reţeaua de socializare.

În cadrul Consiliului, miniştrii au ajuns la o abordare generală asupra pachetului pentru piaţa gazelor naturale şi a hidrogenului. Directiva şi Regulamentul stabilesc cadrul pentru condiţiile de organizare a producătorilor de gaz natural şi hidrogen, realizarea fluxurilor transfrontaliere între State Membre, amestecul gaz-hidrogen, tarife şi alte aspecte de reglementare.

„Pachetul pentru gaze şi hidrogen, în forma actualizată, asigură stimulentele pentru dezvoltarea pieţei de hidrogen în UE, cu accent pe hidrogenul regenerabil şi cel din surse cu emisii reduse de carbon. În marja discuţiilor, am susţinut aplicarea principiului neutralităţii tehnologice şi o includere cât mai largă a surselor cu emisii reduse de carbon în politicile energetice ale UE, ca parte contribuitoare importantă la decarbonizarea economiei europene”, a precizat ministrul Energiei.

Următoarea reuniune a Consiliului Energie va avea loc pe data de 19 iunie 2023.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...