G4Media.ro

Introducerea caprei negre pe lista animalelor ce nu pot fi vânate a…

Introducerea caprei negre pe lista animalelor ce nu pot fi vânate a fost respinsă de plenul Senatului

Senatorii au respins în şedinţa de miercuri, cu 33 de voturi „pentru”, 36 „împotrivă” şi două abţineri, proiectul iniţiat de parlamentari USR care vizează introducerea caprei negre pe lista animalelor ce nu pot fi vânate, relatează Agerpres.

„Capra neagră ar trebui să-şi redobândească statutul de specie protejată în România, tocmai pentru că avem exemple de unde lipsa acestui statut a dus la dispariţia ei, iar populaţia se află în declin. (…) Spre deosebire de restul Europei, populaţia de capre negre din România este ţinută sub control în mod natural de către prădătorii naturali, ceea ce a dus la menţinerea efectivelor în jurul cifrei de 6.000 de exemplare. Dată fiind această situaţie, specia ar trebui să fie una protejată în România, ca parte a zestrei naţionale a ţării, cu cea mai bogată biodiversitate din UE. Ea este protejată la ora actuală numai în zonele unde vânătoarea este interzisă, cum ar fi parcurile naţionale”, se arată în expunerea de motive a proiectului.

Raportul comun întocmit de comisiile pentru ape, păduri, pescuit şi fond cinegetic şi pentru agricultură a fost de respingere a iniţiativei USR.

Senatorul USR Mihai Goţiu a reclamat în plen faptul că proiectul nu ar fi trebuit trimis la Comisia pentru agricultură, întrucât caprele negre nu au o problemă cu terenurile agricole.

„Nu am înţeles de ce a ajuns această lege la Comisia pentru agricultură. Caprele negre nu au o problemă cu terenurile agricole, sunt undeva în vârf de munte, unde, cel mult, oile afectează habitatul caprelor negre, nu invers. (…) Dacă acest raport este unul de respingere este deoarece în Comisia de agricultură s-a votat majoritar împotriva acestei legi, în condiţiile în care consider că nu avea obiect pentru care să fie trimis raportul în Comisia de agricultură, în timp ce în Comisia pentru ape a fost un vot majoritar pentru”, a precizat Goţiu, punct de vedere susţinut şi de senatorii liberali.

Senatul este prima Cameră legislativă sesizată cu acest proiect.

Sursa foto: Pixabay.com

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

 1. Dar cormoranii si cotofenele fin Senat pot fi vanate de DNA?

 2. Scurt. Deschidere sezon vanatoare la parlamentari.

 3. PSD, ALDE, UDMR si Pro Romania nu mai stiu ce sa mai distruga in tara asta ca sa faca bani.

  • Si cine le-a dat puterea? Nu poporul plin de lichele lacome?

   Au fost votati. De romani. N-au picat din cer. Asta ati vrut, hotie fara limite.

 4. Ce nenorociți!
  Să sperăm că se va putea corecta această hotărâre.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.