G4Media.ro

Inteligența Artificială, folosită în România pentru a promova pe rețele sociale înșelătorii…

Foto: DNSC

Inteligența Artificială, folosită în România pentru a promova pe rețele sociale înșelătorii financiare. Imaginea lui Ciolacu a fost folosită pentru un site de phishing

Inteligența artificială e folosită în România pentru a-i atrage pe utilizatorii rețelelor sociale în înșelătorii, anunță Directoratul Naţional pentru Securitate Cibernetică (DNSC). În cel mai recent caz a fost folosită imaginea premierului Marcel Ciolacu.

Falsele oportunităţi de investiţii, propagate pe reţelele sociale, se folosesc inclusiv de noile tehnologii, cum ar fi inteligenţa artificială, iar atacatorii fac uz de „deep fake” – tehnologie folosită pentru manipularea înregistrărilor video, pentru a induce în eroare potenţialele victime şi pentru a oferi un grad ridicat de încredere informaţiei prezentate, avertizează specialiştii DNSC, citați de Agerpres.

„Clipuri în care anumite persoane cu reputaţie la nivel naţional girează aceste ‘programe de investiţii’ sunt publicate adesea de infractorii din online pe conturi de social media nou create şi folosite exclusiv în acest scop, ori unele compromise, care au aparţinut în trecut altor utilizatori. De obicei, atacatorii se folosesc de imaginea unor oameni politici, oameni de afaceri şi chiar jurnalişti, pentru a prezenta aceste oferte-capcană publicului. Cum funcţionează capcana întinsă de infractori? Spre deosebire de alte cazuri, în care postarea sponsorizată avea ca scop principal redirecţionarea potenţialei victime către un site de phishing, în alte cazuri ca acesta, atacatorii invită audienţa să îşi manifeste interesul pentru a intra în ‘program’ prin transmiterea unui mesaj privat. Odată contactaţi în acest mod, atacatorii vor folosi tehnici de inginerie socială şi site-uri de phishing pentru a convinge utilizatorii să furnizeze date sensibile”, se menţionează într-o postare publicată, joi, pe pagina de LinkedIn a instituţiei.

Publicitate electorală

Experţii în securitate cibernetică au întocmit o listă de recomandări în aşa fel încât utilizatorii să se ferească de capcanele întinse de către hackeri: fiţi vigilenţi atunci când navigaţi în mediul online, în special atunci când întâlniţi o ofertă mult prea bună ca să fie reală, verificaţi informaţii legate de pagina sau contul care face promovarea unor astfel de ‘oferte’, analizaţi conţinutul video pentru orice resurse care nu corespund calităţii obişnuite a imaginilor sau videoclipurilor, verificaţi dacă ceea ce spune sau face persoana dintr-un videoclip este şocant sau important, evitaţi accesarea link-urilor din astfel de postări sponsorizate, care oferă oportunităţi rapide de îmbogăţire sau de economisire, raportaţi astfel de postări pentru fraudă către reţeaua socială, nu furnizaţi date pentru a vă înscrie în asemenea programe-capcană.

În cazul în care aţi introdus date financiare, sesizaţi imediat banca, iar dacă aţi fost păgubit, depuneţi o plângere la Poliţia Română şi notificaţi DNSC (la telefon 1911 sau alerts@dnsc.ro).

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Dacă se folosește imaginea unui politician, mai ales a unuia de teapa lui Ciolacu mai degrabă avertizează victima că e o fraudă la mijloc decât să o mascheze. Ridicoli cei cu escrocheria respectivă.

  2. eu nu stiu cine intreg la cap in tara asta are incredere in ce spune ciolacul.
    Si mai are si bani de „investit” in asa ceva. Bravo. La cat mai multi, poate asa isi dau seama si ei ca sunt pacaliti de guvernanti, chiar daca inselatoria o fac altii.

  3. măcar așa să fie niște inteligență pe Ciolacu

  4. Nu era nevoie de AI Covrigarul face zilnic, la guvern, inselatorii financiare cu neghiobia naturala