G4Media.ro

Întâlnirea dintre Juncker și Johnson pe tema Brexit s-a încheiat fără progrese.…

Întâlnirea dintre Juncker și Johnson pe tema Brexit s-a încheiat fără progrese. UE cere Londrei altermative la clauza de ”backstop”

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat luni că premierul britanic Boris Johnson încă nu a prezentat vreo propunere alternativă pentru evitarea unei ”frontiere dure” între Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord, în timp ce şeful executivului de la Londra a anunţat, după întrevederea avută cu Juncker, că vor continua discuţiile cu Bruxelles-ul legate de acordul privind Brexitul şi a reafirmat că nu va cere o nouă amânare a ieşirii a Regatului Unit din UE dincolo de 31 octombrie, relatează AFP, Reuters şi DPA.

”Preşedintele Juncker a reamintit că este responsabilitatea Regatului Unit să propună soluţii operaţionale din punct de vedere juridic care să fie compatibile cu acordul de retragere” din UE, a indicat Comisia Europeană într-un comunicat. ”Preşedintele Juncker a subliniat dispoziţia Comisiei de a examina dacă astfel de propuneri corespund obiectivului ”backstop-ului” (plasa de siguranţă nord-irlandeză). Astfel de propuneri încă nu au fost făcute”, mai menţionează în text executivul comunitar.

Obiectivul întâlnirii, care s-a desfăşurat într-un restaurant din Luxemburg şi la care a participat de asemenea negociatorul european pentru Brexit, Michel Barnier, a fost ”să se ia act de actualele discuţii tehnice între UE şi Regatul Unit şi să se examineze paşii următori”, mai precizează Comisia Europeană, adăugând că cele 27 de state membre rămân ”unite” în ce priveşte dosarul Brexitului.

Şi biroul de presă premierului britanic a emis o declaraţie, după întrevederea avută luni cu preşedintele în exerciţiu al Comisiei Europene. Ei ”au convenit că discuţiile trebuie să se intensifice şi că în curând întâlnirile se vor desfăşura pe o bază zilnică”, se arată într-o declaraţie transmisă de purtătorul de cuvânt al executivului britanic. ”S-a convenit că discuţiile trebuie să se desfăşoare la nivel politic între Michel Barnier şi secretarul (britanic) pentru Brexit, discuţiile urmând să continue de asemenea între preşedintele Juncker şi prim-ministrul” Johnson, mai menţionează purtătorul de cuvânt de la Londra.

Boris Johnson doreşte eliminarea clauzei privind ”plasa de siguranţă” nord-irlandeză, în virtutea căreia Regatul Unit ar rămâne în uniunea vamală europeană până când se va găsi de comun acord cu UE o altă soluţie care să împiedice revenirea la o frontieră fizică între Republica Irlanda şi provincia Irlanda de Nord, indiferent cât timp ar dura acest lucru.

Prin urmare, această clauză, care nici nu permite Regatului Unit o retragere unilaterală din uniunea vamală cu UE, restrânge marja de manevră a Londrei la negocierile privind viitoarea relaţie cu blocul comunitar. Din acest motiv parlamentarii britanici susţinători ai unei rupturi clare de UE au respins la vot acordul convenit de fostul premier Theresa May, acord respins, din motive complet diferite, şi de parlamentarii adversari ai retragerii din UE, ceea ce a condus la amânarea succesivă a Brexitului, ultima stabilită pentru 31 octombrie.

Cum blocul comunitar a respins eliminarea clauzei de ”backstop” din acordului convenit cu Theresa May, Boris Johnson este hotărât să scoată Regatul Unit din UE fără un acord pe 31 octombrie şi avertizează că excluderea unui Brexit fără acord reduce forţa de negociere a guvernului său în încercarea de a convinge UE să revină totuşi asupra acordului respins de Camera Comunelor.

Însă o lege adoptată de parlamentul britanic la începutul lui septembrie – lege pe care Johnson o numeşte ”legea capitulării”, pentru că estimează că UE nu le va mai face nicio concesie britanicilor ştiind că aceştia nu vor putea ieşi din UE fără un acord – îl obligă pe şeful guvernului de la Londra să ceară o nouă amânare a Brexit-ului până la 31 ianuarie 2020, dacă, până la 19 octombrie, premierul nu reuşeşte să obţină un nou acord cu UE sau nu primeşte aprobarea parlamentului pentru o retragere fără acord.

Totuşi, Boris Johnson a ”reafirmat (la întâlnirea cu Juncker) că nu va cere o amânare şi va retrage Regatul Unit din UE pe 31 octombrie”, a mai transmis luni purtătorul de cuvânt al guvernului britanic.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

 1. Institutia referendumului, trebuie in mod evident modificata peste tot in lume .Nu este acceptabil ca un referendum- prin intrebarile puse – spre aprobare , intrebari care afecteaza o intreaga societate si care fiind de o importanta ce schimba practic intreaga existenta a cetatenilor unei natii , sa se decida cu votul doar a 51% dintre participanti .O astfel de abordare (ca cea de acum ) , nu poate decit sa antagonizeze o societate si sa produca , asa cum bine vedem, doar o lupta surda , intre cei pro, sau contra . Responsabilitatea decizei in cazul de fata , decizie ce readuce in prim plan atitea necunoscute si determina reaparitia unor dispute milenare, de la secesiunea si lupta fraticida( nu am gasit alt termen) intre componentele M.B. (SCOTIA versus ANGLIA sau IRLANDA versus IRLANDA DE NORD) la probleme economice sau de securitate interna si nu numai ,nu poate fi luata cu o majoritate absoluta(51%dintre participanti – mai putin de jumatate dintre cetatenii M.B.).Un nou referendum ,ce va fi conceput , in aceeasi modalitate , nu va face nimic diferit de primul , indiferent de rezultat .Tara va ramine impartita ca si pina acum . Singura solutie, este acceptarea tratatului deja rezultat in urma negocierilor si care va permite in viitor ,functie de evolutia situatiei din M.B. , fie la revenirea in UE, fie la o despartire, ce trebuie girata de un numar considerabil de mare , ca procent (eu zic peste doua treimi din votul cetatenilor )concomitent cu ,doar pentru acest eventual nou referendum, obligativitatea participarii la vot .Cred ca aceste doua propuneri sunt realizabile si elimina toata aceasta stare de incertitudine si explicate in amanunt societatii , elimina si disputa politica imediata .Atita timp, cit Regatul Unit nu trece la discutii concrete si nu aduce in discutii idei clar exprimate , UE nu are ce raspuns sa dea .

 2. Papagalul Bo Jo a mai tras o minciuna gogonata pentru urechile compatriotilor: cica, Juncker si Barnier s-au aratat dispusi in continuare sa se intalneasca zilnic cu prim minstrul britanic si, respectiv, cu secretarul britanic pentru Brexit, pentru a detalia conditiile acordului.
  Comunicatul UE e foarte sec in prezentarea stirilor, nereferindu-se la nici un fel de aranjament pentru continuarea unor discutii sterile……
  Eu nu cred ca a obtinut el asa ceva, dar a tras aceasta minciuna ca sa acopere lipsa oricarui acord, ceea ce contrazicea flagrant „progresele evidente”, trambitate tot de BoJo zilele trecute.
  Eu cred ca Juncker si Barnier doar din respect pentru UK si regina Elisabeta au fost de acord sa se intalneasca azi cu clovnul Bo Jo, in conditiile in care acesta n-a venit cu nici o idee demna sa fie luata spre analiza.
  Tare mi-e teama ca englezii il vor linsa pur si simplu pe BoJo in ziua cand va sfida legea care -i interzice sa scoata UK din UE fara acord, fiindca ticalosul doar asta are in gand: sa-i puna in fata faptului implinit pe toti si sa faca baie apoi in Tamisa

 3. Dovada clara ca Juncker era convins ca va fi timp pierdut intalnirea cu mincinosul Bo Jo, a fixat intalnirea intr-un restaurant din Luxembourg. Juncker a vanat doi iepuri dintr-un foc:
  1) macar a folosit intr-un fel timpul alocat pentru intalnirea cu Bo Jo, reimprospatandu-si resursele cu mancarea preferata si cu un vin vechi;
  2) esecul intrevederii i-a provocat in mod sigur crampe stomacale lui Bo Jo cel dornic sa trambiteze „progrese evidente”, asa ca nu prea cred ca i-a cazut bine mancarea la stomac. Inca alte cateva intalniri cu Juncker la restaurant, ii vor provoca lui Bo Jo un ulcer in toata regula si dupa aceea, Bo Jo va fi aranjat

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.