G4Media.ro

Insulina orală administrată sub formă de pastilă sau ciocolată fără zahăr ar…

Sursa foto: Unsplash / Tetiana Bykovets

Insulina orală administrată sub formă de pastilă sau ciocolată fără zahăr ar putea înlocui injecțiile pentru diabetici / Noul medicament va fi gata pentru testele pe oameni în 2025

O nouă formă de insulină orală, care ar putea fi testată în curând pe oameni, poate fi administrată ca o alternativă la seringi sau pompe de insulină. Oamenii de știință au dezvoltat o modalitate de a furniza insulină pe cale orală, prin intermediul unei capsule sau al unei ciocolate fără zahăr, și au testat-o cu succes pe animale.

Această nouă insulină va fi gata pentru a fi testată pe oameni în 2025, transmite Euronews.

Aproximativ 61 de milioane de persoane suferă de diabet în Europa, iar între 5 și 10% dintre acestea au diabet de tip 1, ceea ce înseamnă că trebuie să ia insulină zilnic pentru a-și controla nivelul de glucoză din sânge.

Unele persoane care suferă de diabetul de tip 2, mai frecvent, trebuie, de asemenea, să ia insulină.

Cele mai frecvente trei moduri de administrare a insulinei sunt cu o seringă, un stilou de insulină sau o pompă de insulină, potrivit Federației Internaționale de Diabet.

Administrarea medicamentelor în ficat

Cercetătorii de la Universitatea din Sydney, Australia, în colaborare cu Universitatea Arctic din Norvegia, au descoperit anterior că este posibil să livreze medicamente în ficat cu ajutorul unor nanopurtători.

„Am reușit să obținem o subvenție în Australia, pentru a analiza diferite metode de livrare a acestor terapii, la aceste celule în cadrul unei populații îmbătrânite”, a declarat pentru Euronews Health Dr. Nicholas Hunt, lector senior la Universitatea din Sydney.

„Și asta a implicat utilizarea nanomedicinelor. Așadar, am început prin a folosi puncte cuantice, care erau, de fapt, materiale incredibil de uimitoare”, a adăugat el.

Punctele cuantice sunt mici particule semiconductoare cu dimensiuni de ordinul a câtorva nanometri.

„Când le-am folosit pentru prima dată, am văzut că putem livra medicamente foarte eficient. Puteai să controlezi cu precizie în ce parte a corpului mergeau. Nu au avut efecte în afara țintei și au fost foarte concentrate și eficiente”, a declarat Hunt.

Ideea de a crea o formă orală de insulină a venit după ce un medic geriatru dintr-o clinică cu care lucrează cercetătorii și-a exprimat îngrijorarea cu privire la persoanele în vârstă care erau spitalizate, ceea ce le creștea riscul de infecții secundare, deoarece aveau nevoie de injecții cu insulină.

„Bineînțeles, era doar un concept pe atunci. Și apoi, pașii cheie pe care i-am parcurs au fost, în primul rând, să validăm că se poate administra efectiv insulină, pe cale orală”, a spus Hunt.

Echipa a trebuit să dezvolte un polimer special conceput pentru a trece prin stomac și a fi absorbit în intestin, apoi să ajungă în cele din urmă la ficat.

Ei și-au propus să conceapă un polimer care să reacționeze la nivelul de zahăr din sângele pacientului, ceea ce au făcut analizând enzimele care descompun moleculele lungi de zahăr.

„Dacă există o cantitate mare de glucoză în sânge, există o cantitate mare a acestor enzime, iar acestea degradează polimerul și apoi eliberează insulina”, a spus Hunt.

Apoi, nanomaterialul poate fi eliminat rapid de către organism.

„Acest mod de a lua insulina este mai precis, deoarece livrează insulina rapid în zonele din organism care au cea mai mare nevoie de ea. Atunci când luați insulina cu o seringă, aceasta este răspândită în tot corpul, unde poate provoca efecte secundare nedorite”, a declarat Peter McCourt de la UiT – the Arctic University of Norway.

Planuri pentru studii clinice viitoare

Acest sistem a fost testat pe șoareci, șobolani și babuini, iar echipa și-a publicat rezultatele în revista Nature Nanotechnology.

Babuinii nu au vrut să ia o tabletă, așa că cercetătorii au încercat jeleuri fără zahăr și ciocolată fără zahăr, babuinii preferând ciocolata creată în laborator.

„Când am făcut studiul nostru pe babuini, l-am făcut într-un mod în care este conceput pentru a imita ceea ce s-ar face în faza I de studiu clinic. Deci, este vorba de aceeași doză de insulină care ar fi folosită, aceeași paradigmă experimentală”, a spus Hunt.

În prezent, accentul se pune pe producția pentru viitorul studiu clinic, cu speranța de a începe până la sfârșitul anului.

Hunt spune că speră să efectueze testele ulterioare în 2026, ceea ce, dacă va fi un succes, ar putea însemna să solicite aprobarea autorităților de reglementare cel mai devreme în 2028.

„Sperăm că un fel de terapie pe care o pot lua pe cale orală și ceva cu care nu pot lua o supradoză… poate permite un control mai bun al glucozei pe tot parcursul ciclului de viață”, a declarat Hunt, adăugând că insulina ingerabilă nu trebuie să fie refrigerată și este în continuare rentabilă.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...