G4Media.ro

Infografie: Județe câștigătoare și pierzătoare în pandemie. Unde s-a prăbușit economia și…

Infografie: Județe câștigătoare și pierzătoare în pandemie. Unde s-a prăbușit economia și unde a rezistat

Cele mai recente date ale Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză (CNSP) relevă modul inegal în care pandemia a afectat județele țării, din punct de vedere economic.

Contracția națională a Produsului Intern Brut (PIB) a fost de 4,4%, în 2020, comparativ cu 2019. Dar, de exemplu, dacă județul Buzău aproape nu a scăzut (-0,2%, în 2020 față de 2019), învecinata Brăilă a avut o contracție de peste 7,5%. De asemenea, Clujul a scăzut cu doar 1,1%, în vreme ce județe comparabile, cum e Timișul sau Constanța au scăzut cu 5,6%, respectiv 7%. Cele mai mari scăderi le-au înregistrat Argeș (-9,3%), Dâmbovița, Satu Mare și Teleorman, cu câte 8%.

Analiștii economici consultați de Economedia spun că diferențele de evoluție țin de structura economică a fiecărui județ. Prin urmare, un județ cum e Constanța, unde turismul și comerțul internațional dețin o pondere însemnată în activitatea economică, era firesc să scadă puternic, într-un an marcat de scăderea ambelor sectoare. La fel, Argeșul, a cărui economie e dependentă de construcția de mașini, și ea afectată grav de consecințele pandemiei. În schimb, un județ cum e Clujul, unde IT-ul și construcțiile dețin cote semnificative din economie, a fost mai puțin afectat.

Citește integral pe economedia.ro

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

  1. Acum ceva timp ni se spunea ca PIB-ul a scazut „doar” cu 3.9%. Aflu acum ca 3.9=4.4.
    O viata plina de surprize.

    • Acum ceva vreme ni se spunea ca stam bine la numarul de decese si numarul de vaccinari. Realitatea era alta. Obisnuieste-te cu asta, cifrele se mai schimba. Uneori sunt modificari minure ca 3.9 = 4.4. Alte ori sunt modificari majore ca 1 mort = 3 morti.

    • Vladule, ești foarte sumbru. La vaccinare stam relativ mai nasol decît trăncăne Citu, dar la numărat morții nu m‐as orienta după Voiculescu.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.