G4Media.ro

Indolența președintelui Iohannis, neșansa unor afgani cu moartea la ușă

Sursa Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Indolența președintelui Iohannis, neșansa unor afgani cu moartea la ușă

România nu se poate lăuda până la această oră, cel puțin oficial, cu nici un colaborator afgan extras, în timp ce Polonia a anunțat că a încheiat operațiunile de salvare (peste 1300 de persoane). Alte țări, ca Ungaria, Spania, Germania sau Marea Britanie au scos din Afganistan de ordinul sutelor sau miilor.

Președintele Klaus Iohannis a convocat în ritmul său domol Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT). Ședința pe tema crizei din Afganistan s-a ținut abia ieri, la aproape două săptămâni de la declașarea iadului pe aeroportul din Kabul. Din comunicatul CSAT aflăm că România se zbate totuși să extragă colaboratori, dar că aceștia, ghinion, nu reușesc să ajungă la aeroport.

”În cadrul ședinței CSAT, s-a stabilit să fie întreprinse, în continuare, demersuri în vederea aducerii în siguranță în România a cetățenilor afgani din categoriile menționate mai sus, dificultăți obiective legate de rațiuni de securitate împiedicând până acum accesul lor în aeroport”, se arată în comunicatul CSAT.

Neclar cum reușesc toți colaboratorii afgani ai altor țări ca Polonia, care a anunțat azi că a încheiat operațiunile extrăgând 1300 de persoane, să ajungă cumva la avioane, numai colaboratorii românilor se pierd pe drum. Spania și Franța au anunțat și ele că finalizează mâine operațiunile de extragere, cu sute de colaboratori salvați de la o moarte aproape sigură.

Și Ungaria raportează sute de colaboratori afgani recuperați. Guvernul de la Budapesta s-a îngrijit de soarta lor. Colaboratorii acestor țări au reușit să-și croiască drum spre aeroport.

Or, operațiunea e extragere se desfășoară contra-timp. Teoretic, pe data de 31 august se încheie oficial retragerea completă a militarilor americani din Afganistan, altfel spus țara va fi cu totul la cheremul talibanilor.

Dacă în câteva zile nu vor fi extrași toți colaboratorii țărilor NATO care au avut trupe în Afganistan, viața lor va fi în grav pericol. Este vorba de interpreți, jurnaliști, reprezentanți de ong-uri, magistrați sau oficiali ai fostului guvern.  Cu toții riscă să fie aspru pedepsiți sau omorâți de talibani. Pentru mulți dintre ei, rămânerea în Afganistan echivalează cu o condamnare la moarte sigură.

Colegi jurnaliști specializați în probleme militare relatează că unii colaboratori afgani au trimis mesaje disperate zile în șir la București fără a fi luați în seamă. Militarii, la rândul lor, ridică din umeri. Lipsește aprobarea de sus și implicarea politică totală. Din totalul de aproape 50 de cetățeni români repatriați, doar 16 au fost aduși de ministerul apărării naționale, restul de armatele altor țări.

Indolența președintelui Iohannis nu este vreo noutate, lipsa de implicare în mari probleme de stat a devenit deja proverbială la nivelul statului român. Manifestă intres scăzut când apar pe agendă chestiuni arzătoare, are oroare de marile dosare, de crize majore și de rezolvarea lor. În schimb, adoră pozele și în general orice acțiune de reprezentare în care implicarea se reduce la simpla sa prezență fotogenică.

Nu moare nimeni dacă șeful statului reacționează cu întârziere sau deloc la unele evenimente importante din viața de zi cu zi a României. Publicul s-a obișnuit cu ritmul său lent, deja proverbial, pas cu pas, cum singur l-a definit din capul locului.

Numai că, aplicată în situații de criză majoră, reacția sa leneșă, tărăgănată, poate costa vieți. Greu de spus cu exactitate câți colaboratori afgani a avut România în cei 20 de ani de când militarii români s-au tot rotit în Afganistan: câteva zeci, câteva sute? Indiferent câți ar fi, România are obligația să salveze sau să încerce făcând toate eforturile posibile să scoată de acolo ultimul om care i-a fost alături în lupta cu talibanii.

Pentru a înțelege mai bine cât de importantă este pentru militari salvarea oamenilor alături de care au luptat într-un război lung, reiau aici declarațiile unor veterani din armata americană care s-au mobilizat după retragerea haotică a trupelor din Afganistan.

 • Locotenent-colonelul în retragere Russell Worth Parker, purtător de cuvânt al grupului: „Nu am putut sta deoparte doar să ne uităm la oamenii pe care îi cunoaștem abandonați în fața unei morți certe. (…) Nu știu dacă aș putea trăi cu mine dacă nu fac ceva (…) I-am spus fiicei mele zilele trecute: ‘Într-o zi, oamenii vor vorbi despre aceasta. Și când vor face asta, vreau să vă amintiți că tatăl vostru și o grămadă de mame și tați au făcut tot ce au putut.’”
 • „(Afganii) nu au șovăit niciodată. Eu și mulți dintre prietenii mei suntem astăzi aici datorită vitejiei lor în luptă. Le datorăm toate eforturile pentru a-i scoate (din Afganistan) și a ne onora promisiunea,” a spus și Mike Mulroy, fost adjunct al secretarului apărării, care a activat ca pușcaș marin și ofițer CIA în Afganistan. (Detalii aici)

Fiecare zi de indolență din partea României poate costa viețile unor oameni. Nu pune nimeni la îndoiala profesionalismul Armatei Române. Am văzut implicare totală la Ministerul de Externe, unde s-a constituit celula de criză, dar din păcate cu rezultate cam puține.

Poate că ele nu vor întârzia să apară în zilele următoare. Poate sunt și informații sensibile, care nu pot fi comunicate  public, dar ce se vede din public se rezumă la o realitate frustă: zero colaboratori afgani ai României salvați și aduși în țara noastră pentru a li se oferi adăpost.

În ce situație cumplită trebuie să fi fost profesioniștii din externe și armată care s-au zbătut, au făcut tot ce este omenește posibil, dar n-au primit la timp mandatul politic pentru a acționa. Unii poate că au plâns în pumni de frustrare și neputință.

În timp ce majoritatea țărilor UE cu o prezență militară consistentă în Afganistan raportează sute sau mii de colaboratori afgani scoși din țara cucerită de talibani, România  se scuză că ar fi o mică  problemă cu accesul la aeroportul din Kabul.

Pe lângă indolența și concediul prelungit în care se află unii decidenți de la vârful satului român, mai avem și legi proaste care ne împiedică să ne mișcăm mai vioi, după cum rezultă din același comunicat menit să explice lipsa de rezultate în dureroasa operațiune de salvare a colaboratorilor afgani, pe care România i-a lăsat în spate:

”Membrii CSAT au concluzionat că se impun modificări de urgență ale cadrului normativ al Ministerului Afacerilor Interne și al Ministerului Afacerilor Externe pentru completarea capacităților de răspuns la situațiile din teren, astfel încât statul român să poată oferi în mod eficient asistență pe palierul preluării și relocării de cetățeni afgani.”

Acum, România mai are la dispoziție doar patru zile pentru a face ceva pentru cei abandonați în Afganistan.

 

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

214 comentarii

 1. se ocupa cu romania educata…vai de noi.

  • @m9uita0;
   Sunt momente in care e mai bine sa taci !

  • si ministri cu dosare la dulap,

  • Eu cred ca Tapalaga ar putea scrie si articolul „Indolenta presedintelui Iohannis, nesansa romanilor”.
   Afganii sunt departe, romanii sunt aici si sunt afectati de puturosenia presedintelui!

  • Nu se ocupă el de populația țării,de alții nici atât,sa îi ia bideu că americanii le-au cotropit tara.

  • @ABC, de acord total!

  • Daca am fi extras afgani si i-am fi adus in Ro, toti care posteaza mai jos ar fi injurat, iar articolul ar fi fost pe masura.
   Romanu e ca trestia…

  • Țară este condusă de parlament, guvern și prim-ministru. Nu e treaba președintelui sa rezerve avioane la Kabul!

 2. Ar trebui făcută cheta de-o suspendare la Johannis. Altfel cu greu îl mai suportam pana la final .
  E prea absent , în general vorbesc .
  Oricum ce e cert ca succesorul sau care naiiba o fi din pnl nu va mai avea șanse , asta e bine .

 3. Asta intradevar e ceva foarte rușinos pentru autoritățile române. În general, pentru așa ceva ți se lipește pe frunte una din cele două etichete de care foarte greu mai scapi: ori n-ai suflet, ori ești jigodie.

 4. Cam multe pretenții aveți de la domnu președinte, lăsați-l domol că mai are un pic și își incheie marele său aport la dezvoltarea țării 10 ani gloriosi,.,. Păcat că l-am votat,am avut mari speranțe în el, rușine

 5. Poate este asa sau poate nu . Textierul nu pare a putea sa explice rolul trupelor nostre in Afganistan (nici nu are de unde sa stie asta )si la ce nivel au existat colaboratori afgani si ce rol au jucat sau inca mai joaca ei in regiune cum nu poate sti nici misiunile de lupta trecute , prezente sau viitoare . A incerca ,mediatic, sa introduci Presedintele Romaniei in aceasta ecuatie militara, necunoscuta mai de nimeni ,este fundamental gresit . Totusi si textele acestea ar trebui sa contina o farima de cunostere nu o simplista punere in text a ceva despre care nu stii nimic.(sau asa pare ).

  • Sărmanul nostru preşedinte! E total nevinovat. La fel cum nu e vinovat nici pt că a ajuns preşedinte a doua oară. Vinovat e cine l-a votat.
   A spune că era mai rău dacă era X sau Y preşedinte în locul său fără a şti cum ar fi fost este la fel cu a spune că era mai rău dacă era preşedinte un marţian sau un plutonian.

  • @mafalda:
   Ai naibii unguri si polonezi cum au reusit ei sa-i scoata pe colaboratorii afgani din Kabul !
   Doar noi romanii am fost singuri cucc acolo, nu am colaborat cu niciun localni, asa ca nu avem ce sa extragem !
   PS. Poate doar maselele de (ne)minte ale unor postaci natarai precum : mafalda, n, m, s, v, etc !

  • Totul tine de „înțelegere”! Eu sunt înțelegător cu cei săraci cu duhul.

  • Dacă nu înțelegi, vezi ce spune Susufler0.
   E inteligent și are răbdare să explice în ce constă prostia și slugărnicia anumitor postaci.
   Și pentru prostovanii cu ochelari de cal…nu tot omul care-l critică pe Calul German e PeSeD-ist.
   Dar dacă nu ești psd-ist nu trebuie să fii și prost și slugă și să aplauzi mediocritatea, lenea și lipsa de implicare pentru lucrul bine făcut.
   Apropo de anti-psd-iști cu apucături labele poc.

  • @ Susufler0
   🎯

 6. Mahomedanii sa stea sa lupte pentru libertate nu sa ceara pomeni. Când au colaborat cu trupele NATO au făcut-o pe bani, bai jurnalistule. Nu avea nimeni încredere in ei. Te-ar fi vândut pe 30 de dolari sau o capra.

  • Așa e băi! Numai că banii și capra aia au salvat români de la moarte…pomanagii afgani cam despre ce crezi tu că îi informau pe militari? Despre starea vremii? E greu să ai creier, dar și mai greu să-l folosești!

  • Romania s-a retras de acolo de aproape 2 luni. Daca au existat colaboratori, au avut destul timp sa isi organizeze disparitia.
   Mai bine sa apreciem ca a existat destula minte printre conducatori (militari sau civili) sa observe ceea ce era clar de multa vreme, si anume ca se prabuseste sandramaua.

  • mi se pare foarte deplasata ideea de a cere unor cetateni sa lupte impotriva unor talibani teroristi. talibanii sunt niste animale indoctrinate in cel mai rau mod. nu are cum sa lupte niciodata un simplu cetatean impotriva teroristilor. pur si simplu ii masacreaza pe toti ca porcii in abatoare. nimeni nu se poate opune terorii.

  • avand in vedere c a e singurul presedinte care a facut asta, sigur-sigur e de felicitat :)))))
   daca articolul era pe a3, mai ziceam

 7. Cei ce „ar trebui extrasi” de catre Romania ezita. Au citit acest articol si iti vor trimite tie solicitarea stimate domn Tapalaga. Dupa parerea domniei voastre presedintele ar trebui sa rezolve problema sau sunt alte „organisme” care „doarme” ?
  Dar poti merge inainte ! Sunt deja suficienti care „au muscat” din „nada” domniei voastre si isi dau cu presupusul ! O „nada” de proasta calitate dupa parerea mea !
  Ridicati-va standardele de calitate totusi !

 8. Bineînțeles, Iohannis e de vină pentru eșecul NATO din Afganistan iar fratele Tapalagă își arată IQ-ul mușchilor de pe circumvoluțiunile personale. Ai citat de toate dar vreun militar român, care știe exact ce e la aeroport, nu! Ești documentat până la genunchiul batracianului!

  • Dacă ti-as spune „prostovan” inseamna ca te-as aprecia; ca atare iti spun „prostomete”.

  • Dar ce operatiuni tactice a avut Ro in acele meleaguri, mai mult decat 3 ore garda, 3 ore veghe si 3 ore somn? Deci nema colaboratori, asa ca lasati ne!

 9. un text slabut de tot mai bine stergeti

 10. Afganii sa emigreze in tarile musulmane, ce cauta in Romania? Sa se inmulteasca aici, sa ceara moschei, adevarate centre se indoctrinare terorista? Bine face Iohannis, de data asta e buna si lentoarea la ceva

  • Unde dai și unde crapă. Mai citește o dată articolul…nu e vb. de emigranți aici.

  • Asa e, la lins moaste nu-i DELOC indoctrinare.
   FDM de medieval!

  • Goe ești un adevărat daltonist ! Ce bine de tine! Lucrurile sunt mult mai simple așa.
   Dacă nu e alb e negru. Restul culorilor nu mai există.

  • Vreau sa spun ca prin acest comportament manifestat in public, de a-i aduce pe afgani aici, ii incurajeaza si pe altii sa vina si sa nu mai lupte cu islamistii. Ori interesul Europei e sa-i tina pe islamisti ocupati la ei in tara, nu sa importam islamismul in Europa. Daca extrag cativa fosti colaboratori (fara publicitate, cum cred ca si fac) este just si perfect justificat

 11. Fac spume sorosistii din presa obsedati de multiculturalism. Un deliciu!

  • ca nu te duce capul e una dar de ce te incapatinezi sa il duci tu pe el . are putina greutate

  • vezi unde-i monta

  • Ghiolbanul asta parazit puturos nu se ocupa de români ce mai vorbim de afgani,asta e intr-un concediu prelungit din 2014 incoace, mai iese si el cand mai are cate o treaba cu pesede sau cu jaka lui rosie im pciața, fir-ar al dreacu de hoit puturos

 12. Cel mai slab presedinte al Romaniei in 30 de ani…. o rusine!!!!

  • tot cu capra la muls mergi ?

  • LILInu iti e dor de mastroiani sa zica si el vreo timpenie

  • adicatelea grasutii sunt la moda ?

  • Mi.e greu sa cred ca Romania si/sau soldatii romani care au participat la misiuni in afganistan nu au avut colaboratori.

   Faptul ca Romania nu a salvat nici un afganistan mi se pare rusinos. Bine ca a doua pozitie din NATO este ocupata de un roman, Mircea Geoana.

   Pana si Ungaria lui Orban (o tara care si.a facut campanie pe non imigranti_) a salvat afganistani.

   Abia astept sa se termine mandatul actualului presedinte Iohanis. Prea multe oportunitati am pierdut noi ca tara din cauza intarziatului in decizii, prea mult ne.a tras in jos politica sa de carton.

  • Ce bine ca l-ai apreciat pe ion iliescu, mai ales in primul lui mandat! Cata minte poti sa ai?

 13. NATO a extras aprox. 100.000 de indivizi.
  De ce?
  Cei 100.000 ar fi putut invinge fara probleme cei 70.000 talibani.
  Nu uitati ca armata afgana avea armament Occidental din belsug plus sprijin logistic.
  Totul este o mare minciuna, o manipulare ordinara.
  Eu nu vreau afgani. Nici sirieni. Nici alta specie. Sunt destui localnici inadaptati.

  • daca nu pricepi cumpara un stergator sa nu mai ai iluzii

  • Ana care ii localnicii aia ? i-ai depistat ? zi sa stim si noi

  • pune plombe noi de cazura alea vechi

  • Cred că n-ați citit cu atenție.
   E vorba de translatori, jurnaliști, funcționari. Cum să-i învingă pe talibani?
   Știu că nu sunt prea doriți musulmanii în Europa dar ca stat mi se pare un gest de onoare să-i salvezi pe cei care altfel vor plăti cu viața pentru faptul că au lucrat pentru tine. Dintre toți musulmanii poate sunt cei care ar merita cel mai mult să fie în Europa.

  • Fa nătângo. Aici nu e vorba de refugiați obișnuiți care vor să fuga din Afganistan. E vorba de colaboratori afgani ai Armatei Române care au ajutat militarii români în câmpul de luptă, cum ar fi translatori, informatori, forțe speciale și care acum sunt vânați de talibani pentru că au colaborat cu trupele NATO. Era bine când aveai unul de ăsta care să-ți zică să n-o iei pe drumul ala că s-ar putea să sari cu mașina în aer, dar când e vorba să-l scoți de acolo ca să-i salvezi viața nu mai este bun, nu-i așa? Treaba asta are un nume: se cheamă jigodism.

  • Mama ta e unul dintre ei.

  • Da cum sa nu, asa e. E o conspiratie. Mai intai covidu acu afganii. Astia au ceva cu noi, vor sa ne extermine!

 14. Dar poate ca romanii nu au avut colaboratori afgani, rolul lor fiind doar sa deserte tucalul aliatilor americani?

 15. Țară mică, colaboratori puțini!

 16. Doua saptamani, am meditat la asta cand au anuntat ca se tine abia azi, intr-adevar mare intarziere. Avem nevoie de inviorare, poate nu ar strica sa facem putin inviorare in loc de scoala costisitoare.
  Cu cat se mai vinde un suflet pe la noi? Pandemia a scazut mult pretul.
  Presedintele e unul dintre aia de s-au miscat greu, el e profesor nu este militar dar restu ce explicatii au? Ar fi grav sa fi asteptat sa vada ce fac ceilalti, ca noi cam functionam dupa diverse modele..
  Poate ca romanii nu au avut colaboratori.
  Poate ca sunt atat de bine ascunsi acesti colaboratori incat nu e nevoie sa fie extrasi.
  Poate raman cu o misiune pentru perioada urmatoare.
  Orice, dar nu gandul ca ne doare in paispe.

 17. Mare nesansa ca afgan sa fii fix colaboratorul armatei romane. Pai astia nu sunt in stare sa ii evacueze nici pe ai nostri, ce sa le mai ceri cand vine vorba de colaboratorii afgani.

 18. Cîțu e incapabil să răspundă președintelui Ungariei la faza cu Trianonul, Iohannis e incapabil să facă CSAT-ul în 15 august, ce să mai zicem de ajutarea afganilor. Asta arată cum acești 2 indivizi fac țara asta de rușine. DEMISIA!

  • De ce nu-i ajuti tu, „profesore”?
   Am cunoscut cativa oameni „grei”, care erau somitati in domeniu, profesori, academicieni etc. si care de fiecare data se prezentau simplu, cu numele si prenumele.
   Voi astia care va bagati titlurile in fata de parca ati fi fost botezati cu ele, nu sunteti de cea mai buna calitate daca ma pot exprima asa. Cu atat mai mult cu cat esti „profesor” intr-o „stiinta” a datului din gura, o escrocherie cel putin la fel de mare ca politica.
   Hai, bâști!

  • „Bagă” şi tu ce ai în faţă: un prezervativ moale. Capul cu care gândeşti s-a blegit.

  • te-ai imbujorat florine

 19. Domnule Tapalga, daca sunteti asa de indignat, va rog mergeti in Afganistan si rezolvati problema.

  Adoptati copii afgani. Achitati scoala pentru femei afgane. Ocupati-va de ei din banii dumneavoastra. Apoi puteti cere si statului sa faca la fel.

  Statul roman este responsabil de cetatenii romani. Statul afgan este responsabil de cetatenii afgani. Punct !

  • datorita diferitelor conjuncturi (geografice, religioase, istorice,) locuitorii din afganistan nu au reusit sa se intemeieze ca stat in sine cu adevarat. doar diverse triburi care au reusit prin diverse metode de teroare si forta sa.si impuna dominatia asupra celorlalti.

   dar lipsa statutului in sine nu inseamna ca la nivel de individ acolo nu se petrec adevarate tragedii si crime impotriva umanitatii.

   daca tu poti sa stai linistit cand vecinul de la doua blocuri distanta isi tortureaza si ucide cu bestialitate nevasta si condamna copii la radicalism religios nu pot sa spun decat ca te compatimesc. probabil ai fost educat de profesorul iohanis.

  • si mastroiani ?

  • @p de la parkinson.

  • @ progresistul de mai sus

   statul afganistan exista si ce fac altii in alte tari nu ne priveste sa ii judecam, ce se intampla in Afganistan se intampla si in orasele europene colonizate de orientali

   iar legat de necazurile altora, fac pariu ca la tine in oras sunt clanuri interlope ce drogheaza minore si le vand „partide” vecinilor tai, nu te vad implicat in asta (desi ar trebui) dar te roade ce se intampla la 1 continent distanta de tine, pentru ca asa ti-a spus presa, nu mai fii patutz si gandeste critic, sa te vindeci de ipocrizie

   sunt 100% sigur ca nu te-ai dus niciodata sa ajuti oameni saraci in satele de langa orasul in care locuiesti, oameni care si-au pierdut locul de munca in strainatate sau aici si au de hranit copilasi, dar pe roman il roade ca in afganistan nu se mai asculta muzica si trebuie musai sa luam „”refugiati”” de acolo

 20. Auzi ba, da nu vrei tu sa ii iei pe toti nefericitii din lume la tine acasa? Si sa le dai de mancare din banii tai? Asa ca milostiv ce te afli?

 21. Noi nu am avut colaboratori afgani, am fost pe cont propriu.

 22. Este o cârpă de user pe aici cu inițială m, care baga la greu postări, în schimbul unei trotinete de la unchiu Soroș

 23. Nesansa unor afgani inseamna sansa romanilor de a nu li se taia beregata prin Timisoara de niste refugiati afgani.

 24. Sunt curios , Tăpălagă oare pe câți dintre colaboratorii G4 media îi tine la el acasă. Maimuța asta confunda relația de colaborare cu cea de adopție.

 25. Hai sa nu dam vina doar pe iohannis. Ma indoiesc ca a pus direct piedici aducerii lor. Au venit avioanele romane din kabul goale de mai multe ori… nici nu au incercat sa ii scoata in primele zile cand se putea ajunge la aeroport. Concluzia e simpla: RUSINE ETERNA ARMATEI ROMANE. Iar Ciuca DEMISIA!!!

 26. Nu ai cu cine.

  Ambasadele, armata si serviciile etc. ar fi trebuit să se ocupe toți. Dar, la ambasade e praf, cu armata nu stiu ce se întâmplă, iar serviciile au avut alegeri în pnl și mare treaba mare cu poza din profil al lui Citu. Ma durea sufletul sa vad cum toată lumea se organiza cum putea sa-i ajute pe afgani, dar la noi fix atunci si-au gasit să-l scuture le Citu!!! Apropo, s-au terminat naibii alegerile alea?
  Ce treaba are Johannis cu asta? Merge el sa-i extraga pe afgani?
  Polonezii s-au bazat pe un contingent de armata, format si detașat special, pe compania lor de stat aeriană, Lot, vedeti posibil ca Taromul sa fie cooptat? Dincolo de armata si autorități implicate, au avut inclusiv voluntari, de la diferite ong -uri, care si-au riscat viața, dar asa sunt polonezii, plini de acțiune, determinați, inimosi, iar când au un plan, plângi, ca nu-i opreste nimeni. Încă din iunie i-au evacuat pe colaboratorii lor care au vrut să plece.
  Dar noi nu suntem asa. Noi asteptam ca cineva sa faca DRACULUI ceva (Tudorele…), de preferat sa fie Iohannis ala care face. Si eu si dvs si toți, asa suntem. Iar apoi încă ne mai gândim daca sa-i primim pe afgani în civilizația noastră occidentală și ce treaba avem noi cu necazul altuia? Sa se ocupe Iohannis.

  Au trecut iar vremurile pe lângă noi si asta pentru ca suntem sfasiati de nepăsare si lupte interne inutile. Păcat, dar hai ca or sa mai fie ocazii.

  Acum e riscant să se mai faca ceva. Cei care merg acolo își riscă viața.

  Nah, m-am racorit.

  • de evantai nu ai auzit ca aerul conditionat e prea mult pentru tine .

  • Bai, n, v, z,m, înțeleptul si restul. Dar aia de te-au pus sa scrii, nu te verifică? Ce-s cu monosilabele astea? Da-ti si tu putin interesul, bai, Dorele, bai.

 27. Fiinta nelocuita de la Cotroceni nu are organ cu care sa simta o astfel de responsabilitate nici copil in ochii caruia sa se reflecte -intr-un fel sau altul-amintirea acestei istorii recente…..
  Desi a concurat impotriva psd la functia prezidentiala, ar fi putut chiar mai bine concura , de cealalta parte ! El nu reactioneaza la ranile sangerande de sub nasul lui -de ani si ani ……….

 28. Cat mai putine dureri de cap vrea Iohannis ! Isi face calcule ca daca sta cat mai in banca lui, nu greseste si dupa patru ani poate spera astfel la functia politica cea mai inalta din UE, aceea de Presedinte al Consiliului European !
  PS. Doar ca o sa aiba o surpriza : cv- subtirel, sanse putine si o sa vina in locul lui altcineva din fostele tari baltice (eventual) !

  • te-ai ascuns in fundul clasei ?

  • este ca pe tine nu te doare capul ?

  • iar vrei sa firu merele de aur

  • @n(atarau):
   Iohannis exact asta a facut ! E plina clasa cu 27 de elevi dar Iohannis s-a ascuns in ultima banca si spera ca proful o sa-l lase in pace iar el, la sfarsitul anului, fiindca a fost disciplinat nu a facut greutati, nu a raspuns gresit ( de fapt n-a deschis gura deloc tot anul) si nu a iesit din vorba profesorului, trage nadejdea ca ii va lua locul !

  • @p:
   Ce ma fac eu cu voi litere mici ?
   Sunteti atat de mici voi astia @m, n, s, p, v incat la examinare sunteti confundati cel mai adesea cu niste artefacte !!

  • vezi ca iti curg luminarile

 29. Opinia domnului Tapalaga nu l obliga pe președinte cu nimic .Bine face ca nu se grăbește .Sa aduci afgani in țara fără sa i verifici e o mare prostie.Cui nu i convine sa nu aplaude.

  • Da, mare greșală să crezi că președintele trebuie să le facă pe toate. În acest caz cu afganii,nu cred c-a greșit. Și românii au mare nevoie de ajutor. Ei unde să meargă? Dan Tăpălagă
   are un cui cpntra președintelui și nu pierde nici-o ocazie să-l bălăcărească. Ce păcat, mare păcat că mai sunt mulți ca el. Toți ăștia, dece nu-i luați voi pe afgani? Deștepților.

 30. Ce a pazit presedintele pana acum?Ne facem iarasi de cacao!

 31. Exact. Rusine!

 32. Opinia domnului Tapalaga nu l obliga pe președintele Iohanis cu nimic.Este pur și simplu o opinie personală Președintele trebuie sa acționeze in interesul tuturor și a celor care nu împărtășesc punctul de vedere al domnului Tapalaga.

  • ai varsat borsul in casa ?

  • @Avram Iancu:
   Pai sa-i verifice ca mai are timp vreo trei ani !
   Apoi cand si-o da ok-ul si o sa i se comunice ca afganii care trebuiesc extrasi din Kabul au fost executati, asta e : „Ghinion”, va spune domnul Presedinte cu zambetul sau sarmant !

  • susufleur tot la rinit rahatul mergi sau amu esti mester la extractii ?

  • @s:
   de ranit rahatul il ranesti tu in conditiile in care aperi prosteste un ins care e dovedit ca asa face : cand nu-si arunca nervos paltonul ca nu i l-a luat un baiat de la spp, tranteste cinisme de-astea infecte !
   PS. Asa ca taci si inghite !

  • @s:
   rahatul il ranesti tu in conditiile in care aperi un ins care cand nu-si arunca nervos paltonul ca nu i l-a luat un baiat de la spp, tranteste cinisme de-astea!
   PS. Asa ca … mai usor cu zgomotul !

  • nici palton nu mai ai doar nu esti coate goale linge blide sau da ?

 33. Înainte de a salva câteva sute de afgani președintele României ar putea salva 19,4 milioane de români dacă ar extrage unul singur din mâinile talibanilor din #echipa câștigătoare.
  Chiar trebuie ca 19.4 milioane de români să aibă un premier penal? Altul mai bun nu există?

 34. Romania nu avea nicio ingrijorare in Afganistan, iar ostenii romani au fost tarati acolo ca sa para cat mai mare alianta condusa de SUA. In realitate, numai americanii au avut colaboratori afgani, pentru ca numai americanii au iesit din baze.

  Vreti sa credem ca Ciuca a fost Rembo prin Afganistan, si mai ca v-as crede. Dar acum vreti sa va cred ca Ciuca avea niste ajutoare bastinase? La ce? Cum?

  Cum sa cred ca cei 90 de mii de evacuati erau „ajutoarele” aliantei occidentale, de vreme ce intreaga tara s-a predat in 5 zile? E ca si cum ai spune ca Ciolos facea reforma.

 35. Citiți va rog articolul lui Radu Tudor de pe DC news. Fără comentarii și în nici un caz nu e fan Johannis. Doamna cu laturile nu se dezminte. După părerea ei e mai bun Ciolacu. De gustibus….

  • La cati BANI baga Guvernul Zombie in Antena 3 a ajuns si Dan Voiculescu sa-i ia pararea lui Zombie dupa primul Dosar penal in SUA!!!
   Explicabil, asa-i?!
   Ca nu i-o fi apucat deodata elogiile gratuite fata de Zombie si Johannis!
   Stiti cum elogia Antena 3 tot ce a insemnat PSDragnea in cei 3 ANI!
   TOT pe BANI MULTI, NU gratuit!
   Asa ca lasati-ma cu laudele de la Antena 3!!!
   Cand Radu Tudor si Antena 3 elogiau PSDragnea, dvs credeati in acele elogii?!!!

  • curind o sa faci si tu la fel ca doar nu o sa ramii de caruta . singurul ramas va fi mastroiani

 36. Indolență? Nu. E calculat. Așa-s nemții…

 37. „Fraierul n-a auzit că în 7-8 zile se pot întâmpla multe într-o situație de criză și poate chiar să pice o țară?!”
  Asta am scris în 17 august.
  Iaca, nu se prea mai poate ajunge la aeroportul din Kabul!
  Dulapul nu a învățat că nu e indicat să lași pe mâine ce poți face azi!
  El a lăsat România vreo 5 ani….
  Un slabar de Președinte, asta e!

  • tot de coclit tingiri te tii ?

  • O fi el neamt, dar la creier incet plus nesimțire cat casa e roman verde. Cred ca deviza lui ca președinte este “ nu fa azi, ca maine poate nu mai trebui si poimâine se uita”. Cam asa urmărește Ficusul “cu atenție si îngrijorare”…mama lui de palton…

 38. Poți pune liniștit un robot care să semneze în locul lui Iohanis, că rezultatul Administrației Prezidențiale ca fi același dar cu costuri mulu, mult, mai reduse.

  • mastroiani mai faci figuratie ?

  • Da, e depasit total de CERINTELE inaltei functii de Presedinte!
   Ma mir ca nu se simte inconfortabil, la cate lispuri evidente are omul pentru a ocupa o asemenea functie!!!
   Cam ca Viorica Dancila in functia de Premier, asa apare, total nepotrivit pentru inalta functie!!

  • ca cind auzi ca cinta cucul

 39. „Fraierul n-a auzit că în 7-8 zile se pot întâmpla multe într-o situație de criză și poate chiar să pice o țară?!” – 17 august 2021.

 40. Ungaria, Croatia si o mai fi – ca nu am auzit de ei pana acum in aceasta misiune de lupta, doar despre propunerea lui Orban de a securiza aeroportul din Kabul impreuna cu Turcia dupa plecarea americanilor, aeroport pe care il stiau din 2010 si 2013, dar talibanii le-au transmis turcilor sa isi ia gandul – au declarat ca si-au preluat colaboratorii din Afganistan. Asta inseamna ca au preluat cota aferenta de refugiati, presupun foarte mica.Bine.
  Romania, de exemplu, ar fi facut un gest de fanfaronada sa preia la vedere judecatoarele afgane, care au soliciat ajutor.
  Noi , publicul, habar nu avem ce s-a discutat in alianta, cine ce anume sa faca, unde sa fie condusi solicitantii si cat anume sa se stie. Avioanele romanesti au stat pe aeroport si au aratat ca nimeni, in afara de cativa civili romani si membri ai diplomatiei bulgare, nu a plecat din Afganistan.
  Bine ca nu ne intreaba nimeni pe noi din sectiunea ,,comentarii ”, cum trebuie procedat.

 41. n general adica nu intotdeauna ci doar de la o vreme te-am criticat dar acum te felicit si-mi scot palaria dle Tapalaga

 42. 2 hahalere în cele mai înalte funcții în Statul Roman și care reprezintă România la cel mai înalt nivel! Faină reprezentare!!!

 43. @s:
  de ranit rahatul il ranesti tu in conditiile in care aperi prosteste un ins care e dovedit ca asa face : cand nu-si arunca nervos paltonul ca nu i l-a luat un baiat de la spp, tranteste cinisme de-astea infecte !
  PS. Asa ca taci si inghite !

 44. @s:
  rahatul il ranesti tu in conditiile in care aperi un ins care cand nu-si arunca nervos paltonul ca nu i l-a luat un baiat de la spp, tranteste cinisme de-astea!
  PS. Asa ca … mai usor cu zgomotul !

 45. Multa minte ai bai Tapalaga, esti destept ca noaptea.

 46. Citesc cele de mai sus și mă tot gândesc că pe români precis i-am făcut la o beție cruntă.

  Mă hominizilor dar vouă chiar nu vă e rușine să fiți în halul ăsta de români? Carcase goale fără suflet ce sunteți!

 47. Maistrul I.C. zice ca ce facem noi cu judecatorii pe care ar urma sa-i aducem? La ce sa-i folosim? Zice ca vom fi obligati sa le dam locuinta si mancare si bani de buzunar fara a avea vreun folos de pe urma lor.

 48. De ce i-ar interesa soarta unor afgani ?
  Pe astia nu-i intereseaza nici soarta romanilor.

  • tot vasile ai ramas ?

  • Bă, eu zic că sunt două variante și amândouă reale sau posibile:
   1-Werner , nu a fost ales pentru performanță ci pentru M…e PSD, și Viorica e prea proastă, așa că să alegem…și dacă să alegem măcar sa fie unul înalt și fălos așa, de decor cum noi românii nu am mai avut sau cum noi românii visam sa fim!😂😂☺️
   2- colaboratorii care au suflat în Afganistan au și ascultat despre România, și-au făcut o părere și au ajuns la concluzia că mai bine morți acolo decât să trăiască aici, eu personal cred că aia nu își doresc să vină în România, cum de altfel nici diasporezii noștrii nu își doresc să se mai întoarcă, ci doar votează, mai ales că de cele mai multe ori poza buletinului de vot costă, nu e gratuită 😂😂😂🐰

 49. Lipsa de onoare și empatie din comentarii este dezarmantă și se cheamă josnicie. Asta venind de la niste oameni care au o calitate a vieții situată undeva in top 5% din umanitate. Sunteți de cacao, zic să faceți cel mai mare bine de care sunteți în stare umanității și castrați-vă sau și mai bine dispăreți cu totul voi toți ăștia care țineți o parte sau alta mai sus de orice bun simț. Îmi faceți scârbă de umanitate! Urât băă! Urât de tot!

  • Asta cred și eu că afganilor până și Talibanii le par mai umani decât conducătorii români aleși după chipul și asemănarea acestui popor de 30 de ani încoace!😂

  • despre ce emotie vorbesti bai tica ? cind habar nu ai ce se intimpla pisi lacrimile ?

 50. Da’ de cati colaboratori ai militarilor romani e vorba? Translatori pt. limba romana sigur n–a fost nici unul. De fapt au fost colaboratori ai NATO, nu neaparat ai trupelor romane. Iar evidenta lor au facut-o Statele Unite si Marea Britanie si tot ele incearca sa-i salveze. Colaboratori exclusiv ai armatei romane nu sunt. Oricum nu cred ca avionul nostru care a facut cateva curse intre Kabul si Islamabad a zburat gol, transportand doar 20 de romani si 4 bulgari. In mod sigur un avion al unei armate NATO a fost integrat in misiuni comune si a transportat si localnici afgani in Pakistan. Problema mare e ca prea putini ajung la aeroport, nu ca sunt tranportati de avionul romanesc sau de alte avioane.

  • „Problema mare e ca prea putini ajung la aeroport”
   Si asta e o problema de ce ?
   Deoarece shi la ei la shi la americani : „Nu vom uita, nu vom ierta. Veți plăti ”
   Hmmmmm
   Daca eu spun „Nu vom uita, nu vom ierta. Veți plăti ” oare sunt intre ultimii 5% din umanitate ori hahahaha „cel mai puterini om de pe planeta” shi liderul „lumii libere”?

  • Într-adevăr, m-am gândit și eu la posibilitatea asta: dacă armata română n-a avut niciun colaborator în Afganistan? Poate că, de fapt, NIMENI n-a vrut să fie salvat de români, preferându-i pe talibani.

  • tot mai credeti ca avioanele hercules au carat doar oameni ? cite trei patru

 51. un presedinte terorist. a lovit in actul democratic refuzind dezbaterile. e un LAS. ce sa ceri de la astfel de specimen?

 52. Pt tot alfabetul, de la @a la @z (ca tot se pregateste DT sa scoata un articol nou :
  ORICE PRESEDINTE RESPONSABIL FACEA SEDINTA A CSAT IN MAXIMUM 3 – 4 ZILE DE LA INCEPERA CRIZEI. WERNER A FACUT-O CAND A FOST SIGURCA NU MAI ARE CE MASURI SA IA. DUPA ATACUL TERORIST DE PE AEROPORT IERI TREBUIA SA CONVOACE O NOUA SEDINTA, INDIFERENT CA NU AM AVUT NICIUN ROMAN PRINTRE VICTIME, CARE SA SE TINA DUPA VENIREA DIN REPUBLICA MOLDOVA, CEL TARZIU !
  PS. Dar aveau sosia lui la dispozitie si puteau sa o puna sa tina sedinta (il imbracau cu unul din costumele lui si era perfect, nici macar Prima Doamna nu s-ar fi prins !
  PPS. Cum pe cine imbracau ??? FICUSUL, EVIDENT !

  • @Su
   Nu-mi vine sa cred ca ai „pus botu”
   Ala e platit la nr de Enter nu conteaza ce si cui.
   Ai auzit de „nu hraniti trolii”?

  • @Sinapse:
   Cine-l plateste ?
   @mafalda are cateva cartoane cu lozinci scrise de niste amarati de asistenti de la SNSPA si le invarte saptamanal : Presedintele si Catu sunt providentiali, urmeaza trei ani in care o sa curga lapte si miere si alte bla- bla-uri asemanatoare.
   PS. Mi-e ca dupa ce isi consuma lozincile, nemaiavand ce scrie ia chipul literelor mici… :))

  • Dupa parerea mea e un automat. Cele mai multe replici sunt neorientate. Singurul scop e sa divagheze si sa produca nervi.
   Dupa cate vad, functioneaza. Pentru ca va lasa nervii 🙃

  • @Sinapse:
   Cine-l plateste ?
   @mafalda are cateva cartoane cu lozinci scrise de cativa absolventi ai SNSPA pe care le invarte saptamanal : Presedintele si Catu sunt providentiali, urmeaza trei ani in care o sa curga lapte si miere si alte bla- bla-uri asemanatoare.
   PS. Mi-e ca dupa ce isi consuma lozincile, nemaiavand ce scrie ia chipul literelor mici… :))

  • @Sinapse:
   Sunt vreo trei-patru care fac scut in jurul lui Iohannis de parca nici cuvintele nu trebuie sa-l atinga pe Presedinte !
   Chiar asa? M-am enervat? Ma mir pt ca d-astia ca s, p, m, n, v, x, y, z am 100 la uscat in pod

  • susu si prostia are o limita

  • Susufler0! Sedinta este doar ca sa o vezi tu , totul era pregatit cu mult timp inainte.decizia este luata de mult . Nu te banuiesc ca nu intelegi ce s-a intimplat sau ca inca tu crezi cum SUA si Aliatii habar nu aveau ce se intimpla ? Doar ca si modalitate si daca vrei sa intelegi mai usor , cu ce se maninca situatia ,este sa te uiti pe harta zonei .Biden a spus clar : misiunea SUA in Afganistan (nici macar stat nu il poti numi – este un cumul de triburi razboinice care se rafuiesc intre ele )nu era decit o modalitate de a opri atacurile teroriste . Atunci , cu multi ani in urma, asta era o realitate . Acum totul s-a schimbat , nevoile sunt altele , provacarile la fel . Doar se reaseaza pozitionarea .

  • @n:
   La tine, (la voi), sigur nu are limite prostia !
   Ia zi-i mai artefacte : si atentatul era pregatit cu mult timp inainte ?

  • @n:
   La tine, (la voi), sigur nu are limite !
   Ia zi-i mai artefacte : si atentatul era pregatit cu mult timp inainte ?

  • @n:
   „Se reaseaza pozitionarea.” :))))))))))) Imposibil sa nu te doara cand scrii d-astea ! De altfel vorbesc cei din zona „Leul” ca aud seara de seara, tanguieli si tipete de durere dinspre Palatul Cotroceni.
   Explicabil de-acum cu voi baieti !

 53. Catastrofă acest individ numit Iohannis. Catastrofă si ceilalti politicieni.

 54. Lasati turistul sa-si termine vacanta de 10 ani nu vedeti ca nu are nimic comun cu poporul roman? .iohacatulismul asta a ingropat tara in datorii . Sta in stembai pana la sezonul de schii si dupa poate mai ajuta la „adoptii” ,ca tot n-ui plac copii ca necesita cheltuiala .mai bine investeste in case ,ca tot s-a uitat subiectul

 55. @Sinapse:
  Cine-l plateste ?
  @mafalda are cateva cartoane cu lozinci scrise de niste amarati de asistenti de la SNSPA si le invarte saptamanal : Presedintele si Catu sunt providentiali, urmeaza trei ani in care o sa curga lapte si miere si alte bla- bla-uri asemanatoare.
  PS. Mi-e ca dupa ce isi consuma lozincile, nemaiavand ce scrie ia chipul literelor mici… :))

 56. Problema prioritară pentru 2021 nu este nici epidemia Covid, nici criza din Afganistan, ci trasul sforilor pentru alegerile din PNL. De altceva nu mai este timp. Învățătură de minte pentru străinii din țările de rahat (shithole countries) – nu vă bazați pe politicienii din alte shithole countries, că vă omoară cu zile și pe voi.

 57. Ma felicit ca nu l-am votat a doua oara, dupa ce prima data am stat multe ore la coada sa nu iasa Ponta.
  Foarte bun articolul si caracterizarea. Si indolenta ucide, si inactiunea, nu numai coruptia.
  Sper din tot sufletul sa nu mai prinda nicio pozitie de prestigiu in nicio institutie UE asa cum probabil fantazeaza acest individ prea mic pentru doua mandate asa de lungi. Sper să il vada toti acum ce este, un laș (nu voi uita niciodata cum a chemat purtatoarea de cuvant din concediu sa anunte ca o demite pe Kovesi), indolent (nu degeaba i se spune Ficus) și interesat doar de propria persoana: sa mai prinda un mandat, sa isi faca vacantele pe unde are chef, sa prinda un post caldut pe la Bruxelles la final de cariera, sa dea bine in poze la munte si la mare, pe bicla si cu ochelari de soare.

 58. Avem un presedinte indolent?

 59. Avem un președinte serios și decent, spre deosebire de predecesorul cam golan și ce sa vezi, și informator dovedit.

  • Cormiz, ce-ar fi atunci sa-l iei acasa si sa-l pui pe televizor in locul pestelui de sticla de la ma-marea, ca amandoi sunt la fel de tacuti si au aceiasi privire sclipind de inteligenta !

  • …. ca berea-i scumpa

 60. @S Nu ma simt deloc ofensat, l-am votat cu toată familia alături de 6 500 000.Oricat se agita și îl ataca unii, în special una cu găleți de laturi, își respecta cu strictețe prerogativele și este apreciat pe plan internațional. Degeaba negați.

  • Nu neaga , e altceva. Ei stiu foate bine asta dar cauta motive sa isi satisfaca ceea ce eu numesc propria neintelegere (ca sa nu fiu rautacios ). Este vorba doar despre sentimente .

  • Nu il apreciaza nimeni pe plan international.E dependent de turism, nu poate calatori, cred ca asta il deprima.