G4Media.ro

VIDEO Începe Festivalul de Jazz de la Gărâna. Nume importante ale scenei…

Poiana Lupului de la Gărâna FOTO Facebook/Gărâna Jazz

VIDEO Începe Festivalul de Jazz de la Gărâna. Nume importante ale scenei muzicale internaţionale la poalele munților Semenic / Tribut pentru Esbjörn Svensson Trio

Iubitorii de jazz își pregătesc deja bagajele pentru un weekend prelungit la munte, la Gărâna (județul Caraș-Severin), în Munții Semenic, la peste 1.000 de metri altitudine. Cea de-a 28-a ediție a Gărâna Jazz Festival stă să înceapă. Porțile din Poiana Lupului se vor deschide joi, 11 iulie.

Timp de patru zile, vor urca la munte nume importante ale scenei muzicale internaționale, adevărați titani ai jazzului mondial. Va fi jazz american și fusion, jazz scandinav, experimental românesc și german, cu muzicieni din Polonia, Italia și Franța.

Gărâna Jazz Festival și-a făcut loc printre cele mai mari festivaluri de gen din Europa de Est, în special datorită numelor mari de pe afiș. De-a lungul anilor au concertat la Gărâna câștigători și nominalizați Grammy, câștigători ai premiilor Echo Jazz, muzicieni emblematici ai prestigioasei case de discuri ECM Records, artiști care străbat lumea întreagă pentru concerte și participă la cele mai renumite festivaluri de jazz.

“Headlinerul de joi este grupul contrabasistului Christian McBride, o celebritate, care a cântat cu mari muzicieni ai lumii. Anul acesta a câștigat titlul de muzicianul anului la Congresul Jurnaliștilor de Jazz, un premiu mai relevant decât un Grammy. Vine la Gărâna în formula de quartet, cu două vocaliste.

Vineri este o zi în care mi-e greu să spun cine este capul de afiș: probabil Helge Lien Trio cu Tore Brunborg. În urmă cu mulți ani au mai fost la Gărâna, iar atunci concertul lor s-a amânat trei-patru ore din cauza unei furtuni cumplite.

Sâmbătă este tributul pentru Esbjörn Svensson Trio – marele eveniment al festivalului, iar duminică avem iarăși foarte multe vedete. Este Kinga Głyk din Polonia, o cântăreață și basistă tânără, în mare vogă, care are un mare succes peste tot în lume. Tot din Polonia vine cel mai valoros basist din această țară, Wojtek Pilichowski. Apoi va cânta o muziciană din Franța, Airelle Besson, o trompetistă de mare valoare, iar ediția va fi încheiată de chitaristul italian Gianluca Mosole, un muzician extrem de valoros”, a declarat Marius Giura, directorul Gărâna Jazz Festival și președintele Fundației Culturale Jazz Banat.

Tribut pentru Esbjörn Svensson Trio

Capul de afiș al festivalului este concertul omagial “30 Years of e.s.t. – Tribute to Esbjörn Svensson Trio”, care va avea loc sâmbătă, 12 iulie.

Norvegienii Dan Berglund și Magnus Öström au pornit un proiect unicat din dorința de a omagia activitatea începută în urmă cu 30 de ani de supergrupul Esbjörn Svensson Trio, care s-a destrămat însă după decesul pianistului Esbjörn Svensson, în 2008, în urma unui accident de scubadiving. Dan Berglund și Magnus Öström și-au continuat cariera, cântând acum în Rymden, unul dintre grupurile de referință ale jazzului actual.

“S-a întâmplat să se potrivească acest mini turneu pe care îl fac cei de la Esbjörn Svensson. Ei au lansat discul de curând și au doar câteva concerte în Europa, legate de această aniversare, 30 de ani de la formarea trupei. E o bucurie că reușesc să-i aduc. E toată crema nordului, cei mai tari muzicieni ai Suediei, plus câțiva norvegieni. Va fi un concert cu totul și cu totul deosebit. Dan Berglund și Magnus Öström au fost de multe ori la Gărâna, în proiecte personale, separat. Anii trecuți au mai fost niște concerte care s-au numit Esbjörn Svensson Trio Simfonic, în care participau cei doi. Dar efectiv să reia proiectul nu s-a întâmplat până în acest an, când au scos acest disc aniversar. E prima dată când apare Esbjörn Svensson Trio ca nume de band. E un concert care se pune la cale foarte greu, sunt foarte multe vedete mari în formulă, au proiectele lor”, a mai spus Marius Giura.

30% din public este din străinătate

Concertele din Poiana Lupului se țin într-o ambianță unică, într-o poiană înconjurată de pădure, la picioarele fermecătorului sat Gărâna, întemeiat de pemi (populație germană din Munții Banatului) la începutul secolului al XIX-lea.

“Mă aștept să fie vreo 8.000 de spectatori pe seară. Cam 30% din spectatori sunt străini. Nu mai există locuri de cazare în acest weekend în Munții Semenicului. E ocupat totul. Dar se întâmplă la fel în fiecare an. Practic, fiecare casă e un hotel acum, se stă peste tot. Festivalul e foarte cunoscut afară. A fost și promovat bine, s-a dus vestea, în 28 de ani, și e totuși unul dintre marile festivaluri ale Europei. Sunt acreditați numeroși ziariști străini, unii dintre ei de o importanță covârșitoare, ziariști americani de mare notorietate. În această perioadă sunt foarte multe festivaluri. În acest weekend se întâmplă Montreux Jazz Festival, Umbria, North Sea Jazz Festival, Istanbul, San Sebastian, Viena și Copenhaga, iar dacă ei au ales Gărâna, e un lucru măgulitor”, a mai spus Giura.

Garâna Jazz Festival
Poiana Lupului de la Gărâna FOTO Facebook/Gărâna Jazz/Ioana Tăut

În acest an s-au făcut schimbări de înfățișare în Poiana Lupului, unde se ține festivalul. “E o nouă intrare, o nouă cabină de sunet, o nouă amenajare a spațiului food, din spate, am schimbat podeaua la scenă, s-au mai cosmetizat lucruri, se modernizează. Buștenii rămân. Cred că rămân pe veci”, a adăugat Marius Giura.

Concerte în biserica romano-catolică de la Văliug

Pe lângă scena din Poiana Lupului, concerte se vor ține și în biserica romano-catolică din Văliug.

“De vreo 12 ani se întâmplă evenimente și la Văliug. E un apendice al festivalului, el se numește Romanian Jazz Meeting. E vorba de muzicieni români, majoritatea tineri. Am luat pe cont propriu promovarea tinerilor muzicieni de când am început acest concert și a fost de succes până acum. Avem muzicieni tineri absolut remarcabili, majoritatea în scurt timp vor pleca și ei”, a completat Giura.

Va fi ultimul an în care Marius Giura va coordona echipa de organizatori, acesta urmând să lase festivalul pe mâinile fiicei sale Simona Giura și a echipei de la Jazz Banat.

“De la anul o să mă mai ocup doar de partea artistică, de lineup, iar treaba organizatorică o să o las celor în putere. Eu am cam obosit. Și e firesc să se întâmple așa. Sunt 26 de ani de când am preluat eu organizarea”, a concluzionat Marius Giura.

Programul Festivalului de Jazz de la Gărâna – Poiana Lupului

Joi, 11 iulie

 • Tord Gustavsen Trio
 • Amiira – Klaus Gesing, Björn Meyer & Samuel Rohrer
 • Christian McBride & Ursa Major
 • Mindthegap Trio

Vineri, 12 iulie

 • Melt Trio
 • Jonathan Kreisberg 4tet
 • Helge Lien Trio & Tore Brunborg
 • Mats Eilertsen Trio

Sâmbătă, 13 iulie

 • Ariel Brínguez Quintet – Nostalgia Cubana
 • Dixie Krauser & The Fusion Company
 • Girls in Airports
 • 30 Years of e.s.t. – Tribute to Esbjörn Svensson Trio, cu Dan Berglund, Magnus Öström, Ulf Wakenius, Joel Lyssarides, Marius Neset și Verneri Pohjola

Duminică, 14 iulie

 • Wojtek Pilichowski Quartet
 • Airelle Besson Q-tet
 • Kinga Głyk
 • Gianluca Mosole Quintet

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...