G4Media.ro

Încă trei decese la pacienți infectați cu varianta Delta, între care un…

Încă trei decese la pacienți infectați cu varianta Delta, între care un bărbat de 56 de ani vaccinat / 40% din infectările cu noua tulpină nu au nicio legătură epidemiologică / Gheorghiță: Când se ajunge la 50% înseamnă că a devenit dominantă

Încă trei decese la pacienți infectați cu varianta Delta au fost înregistrate în ultima săptămână, între care un bărbat de 56 de ani care era vaccinat cu schemă completă, numărul deceselor ajungând la 24, în timp ce 40% din infectările cu noua tulpină nu au nicio legătură epidemiologică, potrivit datelor publicate marți de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP).

Tulpina Delta s-a extins în București și 35 de județe. Cele mai multe infectări au fost depistate până acum în București – 78, Ilfov – 54, Iași – 46.

În total, 450 de cazuri COVID cu tulpina Delta au fost confirmate în România.

De la 50% cazuri fără legătură epidemiologică putem să susținem că varianta Delta a devenit dominantă la nivel național”, a precizat Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, într-o conferință de presă.

De altfel, INSP precizează că „actualul profil de evoluție a epidemiei este determinat de transmiterea variantei Delta”:

„În acest moment nu există evidențe de transmitere comunitară susținută, la nivel național, a variantei Delta. Cu toate acestea, în ciuda limitărilor (variabilitatea numărului de probe secvențiate de la o săptămână la alta și secvențierea cu precădere a unor probe selectate dintre cele pozitive la RT-PCR specific de variantă), observarea datelor colectate pentru cazurile cu probe secvențiate, cuplată cu rata de creștere a numărului de cazuri, arată că actualul profil de evoluție a epidemiei este determinat de transmiterea variantei Delta.”

Dintre cele 450 de cazuri de infectare cu tulpina Delta depistate până în prezent în România, 94 (20,6%) sunt la persoane vaccinate: 4 incomplet și 90 complet vaccinate (20% din total). În ceea ce privește decesele, 21 dintre cele 24 de persoane care au murit erau nevaccinate.

„Amintim faptul că unul dintre criteriile de selecție a cazurilor de COVID-19 pentru secvențiere este vaccinarea, așa încât proporția de cazuri vaccinate din totalul de cazuri confirmate cu varianta Delta nu reflectă situația din populația generală, ci dintr-un grup selectat. Intervalul dintre data finalizării vaccinării complete și data recoltării probei a fost de 10-192 zile, cu o medie de 111 zile și o mediană de 106 zile”, menționează INSP.

40% dintre cazuri nu au nicio legătură epidemiologică menționată. Peste 36% dintre infectări sunt în 86 de focare din București și 23 de județe:

  • 36,4% (164 cazuri) se află în 86 focare, dintre care 75 familiale (122 cazuri) și 11 de colectivitate (42 cazuri), din 23 județe: Alba (1), Argeș (5), Bacău (5), Brașov (2), Brăila (1), Botoșani (1), Buzău (2), Călărași (9), Cluj (5), Constanța (2), Covasna (1), Dâmbovița (3), Dolj (5), Giurgiu (1), Ilfov (6), Iași (14), Maramureș (1), Olt (1), Prahova (1), Teleorman (4), Timiș (2), Tulcea (1), Vrancea (1) și mun.București (12). Dintre cazurile din focare, pentru 18 a fost menționat istoric de călătorie/contact cu persoană sosită din Finlanda (1), India (5), Italia (3), Nepal (1), Portugalia (1), Spania (2), Turcia (1), UK (4).
  • 40% (180 cazuri) nu au nicio legătură epidemiologică menționată.
  • 17,3% (78 cazuri sporadice) au istoric de călătorie în alte țări/în țară sau istoric de ședere la lucru în alte țări: 23 în UK, 12 Spania, 5 Bulgaria, 5 Franța/Monaco, 5 Italia, 5 Turcia, 4 România (3 pe litoral), 3 EAU (Dubai), 3 Grecia, 2 Irlanda, 1 Chile, 1 Egipt, 1 Germania, 1 Irak, 1 Olanda, 1 Rep.Moldova, 1 Tadjikistan, 1 este angatul unei firme de transport auto internațional, 1 este pilot pe rute internaționale, 1 este steward, 1 taximetrist.
  • 0,7% (3 cazuri) au avut contact în afara familiei cu caz confirmat COVID-19 identificat.
  • 1,6% (7 cazuri) au refuzat colaborarea cu DSP.
  • 4% (18 cazuri) nu au putut fi contactate de către DSP.

În total, în România au fost depistate până acum 2182 de cazuri cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare (VOC) din 2804 de secvențieri. Rata de confirmare a ajuns la 78%:

Alpha – fosta variantă britanică B.1.1.7 – 1698 cazuri
Beta – fosta variantă sud-africană B.1.351 – 11 cazuri
Gamma – fosta variantă braziliană P.1 – 23 cazuri
Delta – fosta variantă indiană B.1.617.2 – 450 cazuri

„Evoluția săptămânală a proporției cazurilor confirmate cu varianta Delta din numărul total de cazuri confirmate cu VOC (variante care determină îngrijorare, n. red.) are un trend crescător, de la o valoare de 1,5% în S 21, la 20,6% în S 33”, notează INSP.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

18 comentarii

  1. Situația cred c e din săptămână 9-15 august (s32), cel puțin tabelul cu cele 21 decese de varianta delta

    https://www.cnscbt.ro/index.php/analiza-cazuri-confirmate-covid19/2635-s-32-informare-cazuri-cu-variante-care-determina-ingrijorare-voc

  2. În sfârșit o stire mai completă :
    „Dintre cele 450 de cazuri de infectare cu tulpina Delta depistate până în prezent în România, 94 (20,6%) sunt la persoane vaccinate: 4 incomplet și 90 complet vaccinate (20% din total). În ceea ce privește decesele, 21 dintre cele 24 de persoane care au murit erau nevaccinate.”

    Dar cifrele trebuie ponderate, sunt de 3 ori mai mulți oameni nevaccinați decât vaccinați în România, 75% din populație este nevaccinată.

    • @mario5
      Bine te-ai intors din Danemarca.
      O remarca la calculul ponderat: sunt mai mult de 25% vaccinati. Romania nu are mai mult de 14 milioane populatie rezindenta (la ultima statistica erau peste 4 milioane plecati „oficial” numi in UK,Spania, Italia si Germania).Daca mai adaugi si alte tari cu comunitate relativ mare de romani (Franta,Belgia,Olanda,Austria,Suedia,SUA,Canada etc) sarim lejer de 5-5,5 milione de „plecati”. Deci ar rezulta ca populatia vaccinata este de cca 37%. Daca 37% sunt vaccinati si mor in proportie de „doar” 12% vaccinati (din total decese, nu din infectati), rezulta ca vaccinul functioneaza. Nu perfect, nu cum ne-am fi dorit, dar functioneaza.
      Si oricum cifrele sunt inca prea mici pt a fi extrapolate la nivel de tara..

    • Merci, ai memorie bună !
      În Danemarca testarea Covid PCR este gratuită pentru oricine, inclusiv străini.
      A durat 15 minute, fără programare, rezultatul l-am primit în mai puțin de 12 ore, online.

  3. E situația din săptămână s32 9-15 august. Atunci au fost 24 decese de delta din care 3 vaccinati

    https://www.cnscbt.ro/index.php/analiza-cazuri-confirmate-covid19/2635-s-32-informare-cazuri-cu-variante-care-determina-ingrijorare-voc

    Dacă e dublura e doar din faptul ca prima postare nu apăruse când am scris-o pe asta.

  4. Deci unii mor chiar daca au fost vaccinati complet. Cineva imi spunea ca si in alte state mor oamenii complet vaccinati. Ar trebui investigat de ce.

  5. Din cele 54 de decese raportate în înformare ne interesează și despre celelalte 30 de cazuri infectate și decedate cu alte variante.

  6. Daca nu era vaccinat ar fi murit mai repede.

  7. Cei care s-au vaccinat au ramas cu o falsa impresie ca sunt scapati de COVID. Si aici este vina autoritatilor care au ascuns faptul ca un vaccinat cu schema completa poate transmite virusul si chiar poate sa moara. Foarte multi vaccinati au abandonat mastile, nu au mai pastrat distanta sociala, au revenit la viata normala cum s-ar spune. Total fals, un vaccinat are sansa in fata Delta mai buna decat unul nevaccinat, dar nu este o garantie. Pentru ca au fost interese economice la mijloc s-a ales prelungirea bolii nu eradicarea sa. D-asta nici nu au fost luate masuri concrete, doar de ochii lumii. In momentul in care lumea va lua in serios virusul si se va proteja, nu prin vaccinare, vom scapa. Insa nu ai cu cine pentru ca toti vor sa traiasca clipa, sa se distreze la maxim pe principiul se intampla la altii nu mie. D-asta o lalaim de aproape 2 ani, iar vaccinul initial nu este studiat pentru Delta. Deja oameni vaccinati, fara comorbiditati, tineri, mor si asta ar trebui sa ingrijoreze cetatenii, mai ales ca se incalca libertati fundamentale sub pretextul vaccinarii.

    • S-au făcut autopsii?

  8. ce atatea analize care cum a murit, ce diagnostice aveau fiecare, ce varianta de virus era, ce mai conteaza?! au murit si gata, majoritar nevaccinati.

  9. @mario5
    Bine te-ai intors din Danemarca.
    O remarca la calculul ponderat: sunt mai mult de 25% vaccinati. Romania nu are mai mult de 14 milioane populatie rezindenta (la ultima statistica erau peste 4 milioane plecati „oficial” numi in UK,Spania, Italia si Germania).Daca mai adaugi si alte tari cu comunitate relativ mare de romani (Franta,Belgia,Olanda,Austria,Suedia,SUA,Canada etc) sarim lejer de 5-5,5 milione de „plecati”. Deci ar rezulta ca populatia vaccinata este de cca 37%. Daca 37% sunt vaccinati si mor in proportie de „doar” 12% vaccinati (din total decese, nu din infectati), rezulta ca vaccinul functioneaza. Nu perfect, nu cum ne-am fi dorit, dar functioneaza.
    Si oricum cifrele sunt inca prea mici pt a fi extrapolate la nivel de tara..

    • @ dentista cu cafeaua
      Nu inseamna nimic. Poti face o comparatie statistica de incredere cand :
      1) folosesti esantioane mari si 2) nu compari mere cu pere.
      Nu ai de unde sa stii ca esantionul de decedati vaccinati era similar medical cu al nevaccinatilor. Unii erau mai sanatosi, altii nu. Unii poate au avut parte de un tratament mai bun, altii nu etc. Pot continua.
      E insa in afara de dubiu falsitatea unor afirmatii de genul :
      ,,Ma vaccinez si ma imunizez,,
      ,,Ne vaccinam si înfrângem pandemia,,
      ,,Ma vaccinez pentru ca totul sa revina la normal. Sa imi beau cafeaua cu prietenii sau sa ma urc in avion si sa calatoresc.,,
      In UK, SUA, Spania sau Israel, de exemplu.
      🤣🤣🤣

  10. Cum au murit cei vaccinați ? Nu erau imunizați?
    Așa ne spuneau toți : ” vaccinul imunizează ”
    Ce înseamnă banul!

  11. Intrebare de 1000 de puncte: oare de ce renumitii producatori de vaccinuri Pfizer, Moderna, Astra Zeneca, Johnson&Johnson nu produc un nou vaccin care sa protejeze fata de noile Delta? De ce se foloseste acelasi ser creat pentru varianta Alpha in conditiile in care virusul a suferit mutatii importante? Clar este o afacere si nu se doreste eradicarea virusului ci continuarea pandemiei cat o vrea sa tina. Profitul pe primul loc, ocazie unica pentru Big Pharma.

  12. E interesanta schimbarea de retorica.
    La inceput, vaccinul rezolva TOTUL, undeva peste 90%-95%. Reveneam la NORMAL.
    Acum se chinuie cu statistici incerte sa arate ca PE MOMENT vaccinul ofera un ușor avantaj in fața bolii.
    Zic sa va concentrati pe TRATAMENT, dar nu ceea ce e acum in spitale, unde se aplica mecanic asa-zisul Protocol. Luati exemplul Israelului.