G4Media.ro

Iarna anului 2023 a fost deosebit de secetoasă şi blândă în Franţa,…

Sursa foto: Pixabay

Iarna anului 2023 a fost deosebit de secetoasă şi blândă în Franţa, confirmă meteorologii francezi / Cea mai caldă iarnă din Franţa începând din 1900 rămâne cea din 2020

O iarnă blândă și secetoasă a fost în Franța în lunile decembrie, ianuarie şi februarie. Lipsa ploilor şi a zăpezii care au alimentat o secetă îngrijorătoare, a confirmat luni Météo-France, relatează AFP.

„Iarna aceasta este în Franţa al cincilea sezon consecutiv marcat de un deficit de precipitaţii şi temperaturi mai ridicate decât în mod normal”, notează institutul de prognoze meteorologice în bilanţul său privind sezonul de iarnă, care acopera perioada 1 decembrie – 28 februarie.

Cel mai frapant element al sezonului, spun meteorologii, a fost lipsa precipitaţiilor. A fost chiar și o perioadă record de 32 de zile fără ploaie (precipitaţii mai mici de un milimetru în medie în Franţa) între 21 ianuarie şi 21 februarie.

În total, iarna 2023 ocupă locul 9 printre iernile cu cele mai puţine precipitaţii din 1959. Din punct de vedere al temperaturilor, iarna a fost marcată şi de blândeţe, cu o temperatură medie peste normal de 0,8 grade pentru al treilea an consecutiv, după iernile 2022 şi 2021.

Cea mai caldă iarnă din Franţa începând din 1900 rămâne cea din 2020, notează Météo-France. Iarna foarte uscată şi blândă a contribuit la alimentarea uscăciunii solului, care nu era deja foarte umed la sfârşitul toamnei.

Situaţia este cu atât mai alarmantă cu cât, pe lângă precipitaţiile reduse, zăpada, al cărei nivel la sfârşitul iernii face posibilă anticiparea alimentării râurilor în perioada de topire la sfârşitul primăverii şi începutul verii, a scăzut, de asemenea.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...