G4Media.ro

Hanuka la Palatul Élysée: Executivul se justifică în fața furiei opoziției, care…

Captura X

Hanuka la Palatul Élysée: Executivul se justifică în fața furiei opoziției, care acuză încălcarea principiului laicității statului francez

Politicienii francezi de opoziție denunță un atac la laicitate în urma celebrării unei sărbători evreiești la Palatul Élysée. Acum, guvernul încearcă să stingă controversa, invocând un mesaj de susținere în fața antisemitismului în creștere, scrie Le Figaro.

Joi, la Palatul Élysée, Emmanuel Macron a primit premiul Lord-Jakobovits, acordat șefilor de stat care luptă împotriva antisemitismului. Într-o secvență difuzată la X, președintele Republicii este văzut alături de rabinul-șef al Franței, Haïm Korsia, aprinzând o lumânare pentru a marca sărbătoarea evreiască Hanuka. Reacțiile de indignare s-au răspândit rapid în întreaga clasă politică.

 

Inițiativa a fost criticată de Yonathan Arfi, președintele Crif (Consiliul reprezentativ al instituțiilor evreiești franceze).

“Efectiv, nu este locul Palatului Élysée să aprindă o lumânare de Hanuka, pentru că ADN-ul Republicii Franceze este de a se ține departe de tot ceea ce este religios”, a declarat Yonathan Arfi la Sud Radio.

Primarul LR al orașului Cannes, David Lisnard, a pus în discuție pe X (ex-Twitter) paradoxul ridicat de absența președintelui de la marșul împotriva antisemitismului din 12 noiembrie și de această celebrare: „Cum se poate refuza să participi la un marș civic împotriva antisemitismului, pe motivul (…) salvgardării unității naționale, și să celebrezi o sărbătoare religioasă în interiorul palatului prezidențial? După știința mea, aceasta este o premieră. Contrară laicității.”

Deputatul Insoumis, Alexis Corbière, a denunțat pe aceeași rețea de socializare o laicitate cu dublă măsură: „Președintele unei Republici laice nu are astfel de îndatoriri. De aceea, predecesorii săi nu au făcut-o. Oare Macron va face același lucru pentru toate celelalte religii? Unele da, altele nu? O spirală periculoasă. Nu laicității cu geometrie variabilă!”. Senatoarea socialistă Laurence Rossignol l-a acuzat și ea pe șeful statului prin intermediul contului său X: „Macron ca președinte este ca un copil de 10 ani cu o mică trusă de chimist, dar cu nitroglicerină adevărată și chibrituri adevărate”.

Elysée neagă celebrarea unei sărbători

Executivul încearcă acum să se justifice. Chestionat de Le Figaro, Palatul Elysée a declarat că nu a „organizat o ceremonie de Hanuka. Contextul este foarte important (…), Marele Rabin al Franței, care era prezent, a salutat discursul de mulțumire al președintelui după ce a primit premiul său aprinzând prima lumânare de Hanuka. Nu este același lucru cu a invita oamenii să ia parte la o ceremonie de Hanuka”.

În timpul unei călătorii în Mayotte, Elisabeth Borne a afirmat: „Secularismul înseamnă, de asemenea, să le permiți oamenilor să creadă și să nu creadă. Înseamnă protejarea religiilor. Ne aflăm într-un moment în care există o creștere a antisemitismului pe care, evident, nu o putem lăsa necontrolată (…), iar mesajul președintelui Republicii în acest moment este că îi protejăm și îi sprijinim pe toți cei care doresc să își practice religia, în special comunitatea evreiască”.

Ministrul de interne Gérald Darmanin a respins, de asemenea, orice atac la laicitate: „Președintele Republicii este un apărător al religiilor (…) Le respectă pe toate. În calitate de șef de stat, nu există nicio încălcare a laicității”, a declarat el pentru Franceinfo. „În timpul acestei importante sărbători evreiești, într-un moment în care compatrioții noștri evrei se confruntă cu acte antisemite, când rabinii sunt atacați, când sinagogile sunt atacate, când persoanele care poartă semne exterioare ale religiei sunt atacate pe stradă, cred că este perfect normal ca președintele Republicii să fie alături de compatrioții noștri evrei”, a adăugat el. Ministrul Tranziției Energetice, Agnès Pannier-Runacher, a declarat pentru Europe 1 că „este o polemică care nu corespunde realității”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...