G4Media.ro

Hagia Sophia, gata să redevină moschee. Grecia protestează, replica Turciei: Ayasofya se…

Hagia Sophia, gata să redevină moschee. Grecia protestează, replica Turciei: Ayasofya se află pe teritoriul turc, a fost cucerită, iar ceea ce se întâmplă în țara noastră și are legătură cu proprietatea noastră, ne privește doar pe noi

Fostul loc sacru a fost mereu unul dintre popasurile obligatorii pentru călătorii care ajung în orașul de pe Bosfor. Dar pentru zecile de mii de vizitatori care se pregătesc acum să se întoarcă, Hagia Sophia va fi în continuare un muzeu sau, aşa cum a cerut în ultima perioadă președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, va fi transformat din nou în moschee?

În ultimele săptămâni, șeful statului a prezentat o propunere anticipată în trecut, oferind instrucțiuni pentru schimbarea statutului marelui complex arhitectonic, o veche bazilică bizantină, deschisă publicului de ani de zile ca simplu muzeu. Scopul este de a reveni la utilizarea acesteia ca locaș de cult islamic, așa cum fusese până în 1935. Și pentru a face asta, președintele turc a dat un semnal semnificativ, scrie La Repubblica, citată de Rador.

La data de 29 mai, la 567 de ani de la cucerirea otomană a Constantinopolului – care a avut loc în 1453, Erdogan a indicat unde vrea să ajungă: rugăciunea islamică a răsunat din nou sub aceste bolți celebre într-o Ayasofya complet goală din cauza prevederilor dictate de pandemia coronavirusului, dar în prezența – neobișnuită, dar dorită – a ministrului turismului şi, pentru prima dată în ultimele decenii, a unui imam.

Imanul a citit în special sura lui Fatih, „cuceritorul”, cu trimitere la Muhammad al II-lea, liderul care a luat orașul după un lung asediu punând capăt Imperiului Bizantin și devenind sultan.

Numeroase reacţiile din lumea întreagă.Vaticanul nu luat nicio poziție oficială, dar multe instituţii de presă apropiate de Sfântul Scaun și de Biserica Catolică au tras semnalul de alarmă. Multe critici au venit în principal de la Atena, guvernul elen definind „inacceptabilă utilizarea unui sit destinat altor culte”.

Răspunsul lui Erdogan a sosit prompt: „La Atena nu există nici măcar o moschee, spre deosebire de Istanbul, unde multe biserici sunt mereu active. Guvernul grec nu are legitimitate să administreze Turcia și ar trebui să evite să generete controverse inutile. Dacă vor depăși în continuare limita, vom ști cum să răspundem”.

Ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, a atacat spunând că „Ayasofya se află pe teritoriul turc, a fost cucerită, iar ceea ce se întâmplă în țara noastră și are legătură cu proprietatea noastră, ne privește doar pe noi. Nu este deloc o problemă internațională, ci este o problemă de suveranitate națională”, în timp ce directorul Comunicărilor Biroului prezidenţial, Fahrettin Altun, a promis că muzeul va fi„ reconvertit curând” într-un loc de cult musulman: Aveți răbdare – a spus el, adresându-se cetățenilor turci – ne vom asigura împreună că se va întampla acest lucru”.

La acest punct, Erdogan a cerut Consiliului de Stat să se pronunțe. Decizia va fi comunicată în data de 2 iulie. Cu unele îndoieli, pentru că mulți consideră că problema este abordată politic, la fel ca în ultimii douăzeci de ani în Turcia.

Hagia Sophia își așteaptă destinul, care pare să-şi schimbe ciclic destinația religioasă în funcție de cine o cucerește. Catedrală ortodoxă, apoi catolică, convertită în moschee după capturarea otomană – unde, totuși, sultanul Mehmet a ordonat să se păstreze mozaicurile prețioase, acoperindu-le, în loc să le distrugă, așa cum ar fi impus iconoclasmul islamic – în 1935, tatăl Turciei moderne Mustafa Kemal a transformat-o într-un muzeu. Până în prezent.

Catedrala Sfânta Sofia, cum este numită în Europa, s-a aflat mereu în centrul unei bătălii între culturi și religii. Cu un trecut greu încercat și totuşi formidabil. Sultanul Mehmet, supranumit Fatih „cuceritorul”, a chemat în oraş, chiar şi din îndepărtata Grecie, miniștri din toate religiile comunităților din Constantinopol, garantând libertatea de cult și inaugurând o eră de toleranță recunoscută de istorici.

Va proceda la fel şi Erdogan, urmând exemplul liderului care-l inspiră atât de mult? Va fi interesant să urmărim, în scurt timp, evoluţia unui loc atât de simbolic, atât de iubit și de controversat în istoria sa, precum Sfânta Sofia.

Sursa: La Repubblica/ Rador/ Traducerea Cătălina Păunel

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

19 comentarii

 1. Răspunsul lui Erdogan a sosit prompt: „La Atena nu există nici măcar o moschee, spre deosebire de Istanbul, unde multe biserici sunt mereu active.

  Ce tupeu trebuie sa aiba acest om….adica tu popor din asia centrala zona intre Kazashstan si Mongolia, treci la islam, apoi treci in cale totul prin foc si sabie ajungi pana in zona Turciei de azi distrugand acea zona parte a Imperiului Bizantin.
  Transpormi o cultura de un mare nivel cultural, de crestinism adevarat, de inovatie si guvernare…cea mai evoluata civilizatie la vremea ei..in ce?
  Azi trimiti oameni in Europa in care vrei sa cresti ca putere cu pantecele femeilor.
  Au prin curaj, li s-au permis multe in ultimii 60 de ani.
  Ps: Istambul este defapt Constantinopol.

  • Istanbul maestre..

  • Constantinopol, a zis bine BPS, capitala milenara a ortodoxismului.
   Istnbul e pentru mahomedani si sclavii lor, furnizori timp de sute de ani de eunuci si cadane.

  • Sa nu fim ipocriti. Nici crestinii nostri bravi nu s-au purtat mai cu manusi cu alte religii. Au distrus temple, au convertit cu forta populatii, au jefuit. Si e valabil si in timpuri mai recente, cum unii pot inca sa-si aduca aminte( de ex confiscarea proprietatilor unor alte culte, inclusiv biserici, preluate apoi de civilizatii nostri ortodocsi).
   Nu sunt nici eu de acord cu reconversia Hagia Sophia in moschee, dar nu trebuie sa protestam din punctul de vedere al unei asimilari in religia musulmana, ca nu despre asta vorbim. E o masura POPULISTA, instrumentul preferat al dictatorilor cand e vorba sa obtina voturi si sustinere politica. Trebuie sa tintim spre Erdogan ,nu spre musulmani.

  • Imperiul Bizantin cultura ? Ce cultura ? Cum sa scoata ochii prizonierilor.
   Lasa-ma nene cu Cultura Bizantina !.
   Iar dupa cucerirea Otomana a Constantinopolului forte multi greci au plecat in America de Nord si America de Sud, in loc sa lupte contra otomanilor.
   Miliardarul Onassis in sec. 20 a facut la fel. Ca sa faca bani grecii au parasit Balcanii si au plecat in Americi.
   De la Buenos Aires si pana in Canada sunt pline orasele port de pe Coasta de Est a Americilor de greci.
   Deci, multi greci si-au abandonat tara, de vreo 400 de ani, ca sa emigreze in Americi. Atunci ce vina au turcii ca i-au invins asa de usor pe grecii ramasi ?. Apropos, in Iliada se arata clar ca nu era picior de grec in Bizant pe timpul Razboiului Troian. Grecii au venit in zona Bizantului dupa Razboiul Troian si au inlaturat populatia locala tracica in anul 667 i.e.n.
   ,,Byzas” (Byzantium) provine din limba traca. La 1453 le-a venit si grecilor randul sa piarda Bizantul.
   Greci pot sa -si faca noi orase e pe Coasta Americilor !
   De exemplu, grecii din SUA pot sa ia insula Long Island din New York si sa o faca un stat grecesc.

  • Mda,
   tare plânge, Recep – de comment’urile de pe G4..

  • Abordarea nationalista-in general-a lui Erdogan, nu constituie o surpriza.
   Daca insa este real ca in Atena nu exista nicio moschee, provocarile de acum pot fi o presiune asupra Greciei pentru echilibrare: nu poti pretinde de la altul ceea ce tu nu faci.

 2. turcia are probleme reale, tangibile, iar erdogan se ocupa numai de razboiul cultural, indeletnicirea clasica a dictatorilor care distrag atentia, trump, viktor orban, v. putin etc.

  • Nu poti sa stergi istoria, cultura, traditia, credinta fara sa transformi omul in „frunza in vant”.
   De acolo vin si multe angoase ale lumii moderne care vrea mereu sa repare distrugand fundatia. Din ura si frustrare nu poate iesi nimic bun, demolezi in numele unui bine universal, comun te crezi virtuos si cu „drept divin” . Au ma incercat si alte ideologii asa ceva si parca nu a iesit bine.

  • „Frunza in vant” + libera circulatie a capitaluluui, a fortei de munca, open borders = azi e roman, maine belgian olandez samd.
   Este alarmant numarul oamenilor pe care i-am auzit recent care vor sa plece de tot cu toata familia.
   Nationalism economic ca si in State si o politica de tip Romania First, buy Romanian.
   Sa nu credeti ca in Germania nu este nationalism econimic; acolo este camuflat cu un fel de universalism impus de la centru, propagat de purtatorii de mesaje.

 3. Pai atunci ar trebui sa fie convertite toate moscheile din Israel in biserici, ca doar au fost cucerite si sunt administrate de evrei, nu?

  • Ar trece uniunea Europeana la sepoku in cazul asta. Si-ar rupe merkel hainele de pe ea in direkt la tv si macroana si-ar dona sotia califatului si ar trece la islam. Cum sa insulti o minoritate asa bogata cultural si, avangardista? Nu exista asa ceva. Moschele raman unde sunt in orice tara, si restul lacaselor de cult din tarile musulmane sa dispara ca sa nu virusam aceasta cultura mareata.

 4. Din pacate s-a lovit puternic in Crestinism in ultimii 60 de ani prin programul marxismului cultural, iar islamul a fost promovat ca ceva nobil.
  Catolicismul este asaltat de 60 de ani de la Vatican 2, au reusit sa puna un papa marxist, s-a umblat la pozitii care nu mai au nici o treaba cu dogmatica, traditia sau mesajul din Biblie. A fost infiltrat la varf de oameni care au pierdut harul si conduc spre un drum inchis.
  Ortodoxia este si ea tintita zilnic de activisti dominati de ura. De vreo 10 ani este in derulare acest program. Poporul grec ortodox a fost si el puternic reprogramat.
  Daca se continua asa vor veni vremuri in Europa cand necredinciosii vor avea de ales intre islam si intrarea in obscuritate.

 5. Cum e turcu’ si pistolul!

  Încă o formă de subminare a creștinismului devenit minoritar, după ce Constantinopolul a fost trecut prin foc si sabie.
  Mahomed al 2 lea era tolerant.
  Observați paradoxul, nimeni nu plange niciodată de mila creștinilor minoritari, agresați, umiliți in tari majoritar musulmane (Turcia, Egipt…)
  Vă dați seama dacă toate tarile creștine ar declara biserici, moscheile de pe teritoriul lor?
  Cum i-ar pica politica lui Erdogan, încă unul care se crede atot putetnic?
  Din fericire pt. el statele cu populatie creștină, nu vor da nici măcar o declarație de presă pe această temă.
  Ce am fost si ce am ajuns!

 6. Let’s make Greece great again!
  Megali idea!

  • Rapid trebuie scoase niste sepci albastru cu alb, e de mare succes! 🙂

 7. Daca ar fi unitate in Europa s-ar putea declara si moscheile din Germania lacasuri crestine incepand fix cu ziua in care se declara Sfanta Sofia moschee…

 8. Si cand te gandesti ca turcii voiau sa construiasca o mega moschee la Bucuresti pe banii lor!
  Uite asa se poate cuceri o tara: tu aduci banii tai, iar nativii aduc prostia lor!

 9. nu se poate asa ceva , eu m-am opus mega moscheei , maine iau autocarul Murat si impreuna cu dopatul Marincus o sa transportam 10 porcii pe care ii baga in hagia sofia !!!!!!!
  sa pangarim pamantul sa nu mai faca muslmanii slujbe!!!!!!!1