G4Media.ro

Guvernul sârb anchetează 57 de ONG-uri și persoane pentru presupusă spălare de…

Guvernul sârb anchetează 57 de ONG-uri și persoane pentru presupusă spălare de bani și terorism/ Amnesty International, Comisia Europeană și OCCRP denunță ”o investigație arbitrară” și se arată îngrijorate de situația democrației la Belgrad

Amnesty International, Comisia Europeană și OCCRP (o rețea internațională de jurnaliști de investigație) și-au arătat îngrijorarea față de ancheta Guvernului Serbiei împotriva a 57 de ONG-uri și persoane care luptă pentru drepturile omului și libertatea de exprimare.

O anchetă oficială împotriva a numeroase ONG-uri și persoane individuale din Serbia, suspectate de spălare de bani și finanțarea terorismului este menită să îi intimideze pe aceștia, au transmis mai multe organizații pentru apărarea drepturilor omului, inclusiv Amnesty International, transmite Balkan Insight.

Departamentul de prevenție a spălării banilor din cadrul Ministerului Finanțelor a cerut tuturor băncilor din Serbia să ofere datele financiare ale aproximativ 20 de persoane și 37 de ONG-uri, „pentru a vedea dacă aceste persoane au vreo legătură cu terorismul sau spălarea de bani”.

Directorul pentru Europa al Amnesty International, Nils Muiznieks, a catalogat investigația ca fiind un act de intimidare:

„Acest tip de investigație arbitrară care vizează pe aceia critici la adresa Guvernului încalcă libertatea de exprimare și amenință libertatea presei. Această investigație trebuie oprită”, a declarat Muiznieks.

De asemenea, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Ana Pisonero, a transmis că instituția europeană așteaptă „informații suplimentare de la autorități, care să includă și criteriile de selecție” pentru această investigație.

„Lupta împotriva spălării banilor este un pilon important al integrării Serbiei în UE. În același timp, o societate civilă puternică este o componentă crucială a oricărui sistem democratic și ar trebui recunoscută și tratată ca atare de către instituțiile statului”, a scris Pisonero pe Twitter.

Lista celor 57 de ONG-uri sau persoane anchetate de statul sârb include publicații precum Balkan Investigative Reporting Network, BIRN, Centre for Investigative Journalism of Serbia, Crime and Corruption Reporting Network KRIK, Novi Sad Journalism School sau Kelsinki Committee for Human Rights and the Humanitarian Law Centre.

Și OCCRP (Organized Crime and Corruption Reporting Project), una dintre cele mai importante platforme internaționale pentru jurnalismul de investigație, se arată îngrijorată de această situație, ținând cont că publicații asociate platformei sunt anchetate la Belgrad:

„Lista include grupuri și oameni importanți în promovarea democrației și a accesului la informații, inclusiv membrii ai OCCRP – Centre for Investigative Journalism of Serbia (CINS) și KRIK, inclusiv directorul CINS, Branko Cecen”, notează OCCRP.

Reprezentanții OCCRP mai adaugă că KRIK și OCCRP au publicat mai multe articole care îl implică pe Sinisa Mali, ministrul de Finanțe al Serbiei, despre spălare de bani și scheme de corupție din perioada când Mali era primarul Belgradului.

„Pentru o țară care se presupune că lucrează pentru aderarea la Uniunea Europeană, acest lucru arată un pas uriaș în direcția greșită”, a transmis Drew Sullivan, cofondator OCCRP.

sursa foto: AGERPRES/ EPA/ ANDREJ CUKIC

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. ce nebuni sunt sarbii astia, vor in UE ? pai pe noi ne-au batut la fel si deja suntem „integrati” :))

    Cinic nu?

    Dl presedinte va multumesc pt lectiile predate:
    -toti politicienii sunt la fel

  2. Cum te legi de un vestic sau deranjezi vreun interes occidental imediat sar ca arsi gata sa te infiereze proletar :)) aici e tot timpul unanimitate! Cu francezii de la Apa Nova acuzati de spagi sa sara pretul stie cineva ce s-a mai intamplat? Cu francezul evazionist de la cofetarii s-a mai auzit ceva? Sau tot romanii au luat-o in freza in locul lor?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.