G4Media.ro

Guvernul Orban vrea să construiască în centrul Budapestei Memorialul Trianon, cu numele…

Guvernul Orban vrea să construiască în centrul Budapestei Memorialul Trianon, cu numele tuturor localităților pierdute de Ungaria mare/ Analiștii avertizează: e o provocare la adresa României și a altor state vecine

Guvernul Orban a aprobat zilele trecute un proiect controversat de 15 milioane euro pentru construcția unui memorial dedicat Trianonului. Acesta va fi construit în fața Parlamentului din Budapesta și va avea 100 de metri, semnificând cei 100 de ani care s-au scurs de la semnarea Tratatului de la Trianon.  Proiectul este considerat o formă de revizionism de majoritatea presei din Ungaria care nu este afiliată regimului Orban, se arată într-un material Hungarian Spectrum.

De asemenea, pereții Memorialului vor fi decorați cu peste 13 000 de plăcuțe pe care sunt înscrise  localitățile care au aparținut Ungariei înainte de 1918.

Într-un interviu recent acordat de Maria Schmidt, istoricul de curte al lui Orban, aceasta a declarat că „nici o mie de ani nu ar fi suficienți pentru a trece peste o astfel de tragedie”. Cele câteva editoriale care au apărut în presa maghiară despre proiectul dedicat Trianonului au fost negative, cu excepția publicațiilor apropiate de guvern.

Chiar și Andras Gero, un istoric maghiar prieten cu Maria Schmidt, a găsit conceptul criticabil. Gero argumentează că Ungaria, înainte de 1920, a fost un stat multinațional, iar amplasarea plăcuțelor cu numele localităților fără a specifica compoziția etnică a municipalităților reprezintă „o formă de revizionism asemănătoare cu  perioada interbelică”.

Mai mult, adaugă Gero, „proiectul creează o iluzie nostalgică care nu conduce nicăieri”. De asemenea, guvernul dorește să greveze numele familiilor maghiare în interiorul și exteriorul Memorialului Trianon. Acest lucru ar duce la întărirea conceptului introdus de guvernul Orban în 2010, cel de „apartenență națională”.

Filosoful Gáspár Miklós Tamás, care înainte de a emigra în Ungaria a fost membru al comunității ungare din România, s-a declarat îngrijorat de mesajul pe care proiectul aprobat de Orban îl transmite.

Un editorial apărut în Magyar Nemzet, un ziar apropiat de guvernul Orban, a furnizat o explicație a memorialului, dar interpretarea  nu este convingătoare. Acesta spune că „memorialul nu este despre pierderile pe care le-am suferit în ultimul secol, ci despre apartenența națională”. De fapt, plăcuțele nu conțin doar numele teritoriilor cedate, dar și nume de localități care aparțin acum Ungariei. Din păcate, este dificil de spus despre ce „apartenență” este vorba în editorial, se arată în materialul Hungarian Spectrum. În mod vag, articolul face referire la „toți dintre noi”, dar este greu de crezut că „toți dintre noi” îi include și pe foștii cetățeni non-maghiari ai Regatului Ungariei.

Sursă foto: Hungary Today/ Steindl Imre Program

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

18 comentarii

 1. nu sunt ei licuricii lui dragnea si tericeanu?

 2. Li s-a făcut de spituri in dos, doar cu usirii mei se rezolvă treaba.

 3. România e o tara fără viitor, un teritoriu anexat de ciuma psd+alde+udmr pt a fi jefuit. Va dispărea de pe harta Europei la primul tangaj geopolitic, pentru că tuturor le e greață de un popor de hoti care voteaza hoti, Ro a inregirtrat CEL MAI MARE EXOD din istoria sa in ultimii 30 de ani, oameni scârbiti care au scuipat in urm alor vrând sa uite in ce cocina de hoti s-au nascut.

  • Romanii sunt prea prosti sa mearga la vot si sa sustina oameni cinstiti, prefera sa abandoneze complet tara.

   Intelege-i daca poti.

  • Depinde de romanii sa mearga la vot si sa nu voteze mafia PSD, ALDE si UDMR. Mergeti la vot si nu vom mai fi o natie de hoti. Insa daca va inchipuiti ca in alte parti din Europa centrala si de Est e mult mai bine, vedeti cum o duc Bulgarii si ce nivel de coruptie uriasa este acolo sau in Ungaria. In Ungaria, cu autostrazi cu tot, daca scoti un cuvant de rau despre Orban ti se poate inchide afacerea a doua zi.

  • Și totuși, ce au perorațiile tale cu cele scrise în articol ? NU tot poporul este hoț. Nici măcar marea majoritate a acelora care au votat hoți. NU băiete, nu suntem toți o apă și un pământ !

 4. citisem ca Ungaria are apucaturi separatiste si in Slovacia, recent acolo a fost interzis sa puna sa cinte imnul ungariei in scopuri altele decit cele oficiale, deci ce asteapta Romania ? ah da noi avem psd alde udmr..

 5. Câtă lipsă de bun simț și respect față de poporul român și victimele migratorilor maghiari… Să răspundem și noi construind un monument cu harta imperiului Dacic.

  • La Miercurea Ciuc un monument cu hartă Daciei Mari si unul la Sfântu Gheorghe.
   Plus unul la Tg. Mures.
   Si sa fie trecute ca investitii de stat in programul de guvernare.
   Cel de anul asta.

  • O propunere alternativa: sa nu-i facem jocul unui mafiot ordinar, la fel de penal ca si penalii nostri. Astea sunt manevre clasice de care se folosea si Funar la Cluj in timp ce isi adapa tot clanul la bani publici. Poate ungurii care ii sunt captivi pun botul, noi am putea totusi sa nu-i oferim atentia pe care si-o doreste.

 6. Guvernul maghiar de astazi traieste ca si cel turc intr-o realitate paralela. Ca si al nostru de altfel.

 7. Acest proiect nu duce la nimic. Rezultatul va fi o si mai mare surescitare fara sens si fara consecinte.
  Mai degraba cred ca proiectul este menit precis sa enerveze Romania (mai ales), intr-o incercare de a stimula nationalismul primitiv in Romania. A reactiona la asa ceva altfel decat cu glume ar fi o greseala. Avem probleme mai importante decat problemele psihologice ale lui Orban.

 8. Viktor Orban poate sa construiasca absolut ce vrea el (daca este lasat de unguri) in Budapesta.
  si poate sa numdeasca constructiile lui cum vrea el. Nu ma intereseaza ce face Viktor Orban cel Prost, dar ma intereseaza ce face Guvernul Romaniei cel distrugator de tara.

  Putem construi si noi Memorialul Prostiilor Europei, si sa-l punem pe Viktor Orban si memorialul lui pe locul intai. Si in plus ppuyem face asta pe Internet, ca loc virtual. Mult mai ieftin, nu ocupa spatiu, si poate fi vazut de toata planeta.

  • Subscriu 100%.

   Nici nu m-ar deranja pe de alta parte ca nationalistii imbecili de la ei s-au lua de mana cu cei de la noi si sa-si rezolve problemele psihice si nevrozele intr-o cusca Octagon fie in pusta, fie prin Baragan. Sau pot sa joace tur-retur daca vor, mi-e indiferent atata timp cat ne lasa pe restul in pace sa traim linistiti si nu mai sunt idiotii util ai mafiotilor gen Orban, Dragnea et al.

 9. Sa nu uite sa puna si opinca

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.